Sokat fáj a dereka? Először ezt a betegséget kell kezelni, hogy meggyógyuljon!

derekfajas

Első pillantásra nem is kötnénk össze azonnal a két rendellenességet.

A derékfájás a rokkantság egyik vezető oka, amely gyakran a porckorongok degenerációjával függ össze. A porckorongok degenerációjának pontos mechanizmusai azonban továbbra is tisztázatlanok – írja egy nemzetközi kutatásra hivatkozva a ScienceDaily tudományos portál.

Valójában már régóta megfigyelték, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb a hátfájás és a porckorongokkal kapcsolatos problémák kockázata. Hogyan függhet ez össze?

A Claire Acevedo, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem gépész- és űrmérnöki tanszékének munkatársa és Aaron Fields, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem ortopédiai sebészeti tanszékének munkatársa által vezetett kutatócsapat egészséges patkányok porckorongjait hasonlították össze 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő rágcsálók porckorongjaival.

Az egészséges patkányoknál a kollagénrostokról kimutatták, hogy a porckorong összenyomásakor elfordulnak és megnyúlnak, lehetővé téve a porckorong számára az energia hatékony elvezetését. A 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggésben azonban ezek a mechanizmusok felborultak, ami törékenységhez vezetett.

A cukorbetegséggel való összefüggés vizsgálatához a kutatók nanoszinten, úgynevezett „kisszögű szinkrotron röntgenszórással” (SAXS) vizsgálták a kollagénrostok deformációját és orientációját.

„A cukorbeteg patkányoknál súlyosan károsodott az a mód, ahogyan a lemezek összenyomáskor az energiát eloszlatják: a cukorbetegség csökkenti a kollagénrostok forgását és nyúlását, ami arra utal, hogy a csökkent a kollagénrostok nyomáskezelő képessége” – idézi a portál a kutatókat.

További elemzések kimutatták, hogy a cukorbeteg patkányok porckorongjaiban a kollagénfibrillumok zsugorodtak, illetve magasabb volt a nem enzimatikus keresztkötések koncentrációja. Ez korlátozta a fibrillák elmozdulásán keresztül a plasztikus deformációt.

Ez elsőre jó hírnek tűnhet a laikusok számára, de mint a szakértők elmagyarázzák, a deformációs mechanizmusok – vagyis a fibrillumok átszerveződése, kiegyenesedése, megnyúlása és elmozdulása – azok a kulcsmechanizmusok, amelyek elősegítik a porckorong összenyomódását.

A cukorbetegeknél ezek a hatékony deformációs mechanizmusok károsodnak, ami a porckorong biomechanikájának teljes megváltozásához és törékenyebbé válásához vezet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?