Egészség

Sertésben növesztenének emberi szerveket transzplantációhoz japán kutatók

A Tokiói Egyetem kutatóinak reményei szerint egy éven belül megkezdhetik azt a Japánban úttörőnek számító sejtkísérletet, amelynek keretében sertésekben fognak emberi hasnyálmirigyet növeszteni transzplantációs célokra.
MTI

2019. április 30. 18:47

A projektet vezető Nakaucsi Hiromicu professzor elmondta, kollégáival azt remélik, hogy tíz éven belül már az olyan betegségek kezelésében is használható lesz a sertésben növesztett emberi hasnyálmirigy, mint a súlyos diabétesz.

Nakaucsi és kollégái embertől származó, úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPS) - ezekből bármilyen emberi szerv kifejlődhet - fognak beinjekciózni egy sertésembrióba, amelyet korábban úgy "módosítottak genetikailag", hogy ne alakuljon ki benne hasnyálmirigy. A cél, hogy a humán őssejtek kihasználják a "genetikai hiányt" és emberi hasnyálmirigy alakuljon ki belőlük.

Az embriót egy kocába fogják beültetni a kutatók, majd később megszakítják a vemhességet, hogy a kialakult szövetet eltávolítsák és megvizsgálják.

A japán kormány a közelmúltban engedélyezte az ember és állat genetikai állományát ötvöző embriók létrehozását, hogy segítsen enyhíteni az átültetésre alkalmas szervek hiányán.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?