Sclerosis multiplex – minél előbb kezdődik el a kezelés, annál jobb

sclerosis multiplex

A sclerosis multiplexben (SM) szenvedők gyógyíthatatlan optimisták. A betegség fő tünete a rossz mozgáskoordináció. „Bár jelenleg gyógyíthatatlan ez a betegség, hatékonyan tudjuk kezelni. A betegséget modifikáló kezeléssel jelentősen le lehet lassítani előrehaladását. Azonban mindennél fontosabb, hogy a kezelést minél előbb kezdjék meg.

Mivel az SM egész életen át tartó betegség, a kezelés így hosszú távú. Nagy jelentősége van az úgynevezett támogató kezelésnek, mint például az étkezési szokások megváltoztatása, az elegendő alvás, a megfelelő mozgás és a lelki nyugalom” – mondta dr. František Jurčaga, a Szlovák Egészségügyi Egyetem neurológiaiak klinikájának főorvosa.

Tízezer beteg

Az SM krónikus degeneratív autoimmun betegség, ami a központi idegrendszer fehér- és szürkeállományát érinti, s rendszerint lassan halad előre. A központi idegrendszer gyakori betegsége. Szlovákiában körülbelül 10 ezer embert érint.

Az első tünetek 20–40 év között jelentkeznek. Minden betegnél másképpen mutatkozik meg, gyakran több év telik el, míg az első tünetekből diagnosztizálják a betegséget. Az első tünetek közé tartozik a szemideg gyulladása, a hirtelen látásvesztés, a színes látás, az érzékenységi zavar, a végtagok zsibbadása, hirtelen bénulása, „részeges” járás, beszéd-, emlékezet-, hallás- és vizeletürítési zavar. A beteg hangulata gyakran változik – néha érdektelen, néha euforikus hangulatban van, túlzottan vidám, sokat nevet.

Kialakulásának okai

Az SM kialakulásának kóroka nem teljesen egyértelmű. Autoimmun betegségnek tartják, melynek során az immunrendszer a saját szöveteit támadja. Az SM esetében az agy és a gerincvelő idegrostjait beborító és védő myelint teszi tönkre. A mielinhüvelyt az elektromos vezetékek szigetelőburkolatához lehet hasonlítani, sérülése esetén a benne futó elektromos ingerületek lassulhatnak, vagy nem is továbbítódnak, sőt maga az idegpálya is sérülhet.

A sclerosis multiplexben, a többi autoimmun betegséghez hasonlóan, fontos szerepet játszik a genetikai háttér, és a környezeti tényezőknek is szerepet tulajdonítanak. A kórfolyamatban az immunsejtek központi szerepe bizonyított: megtámadják az idegek myelin bevonatát alkotó sejteket és elpusztítják azokat, ezáltal kommunikációs zavar lép fel az agy és a test többi része között, az idegek akár véglegesen károsodhatnak, sérülhetnek.

A Tátrától a Dunáig

A betegek számára jövőre már tizedik alkalommal rendezik meg a Tátrától a Dunáig kerékpárversenyt. A résztvevők megmutatják, hogy megfelelő kezeléssel, egészséges életmóddal, de elsősorban elszántsággal mit lehet elérni. Az említett bicikliversenyt ismert személyiségek is támogatják, mégpedig azért, hogy az emberek minél többet tudjanak a betegségről, tüneteiről és az esetleges kezelésről, s ezzel járuljanak hozzá a diagnózis korai felállításához. A túrát minden évben a Nádej betegszervezet rendezi. Hozzáadott érték az élmény, ami Szlovákia minden részéről vonzza a támogatókat.

A sclerosis multiplex ma még gyógyíthatatlan betegség. A kezelés célja az állapot romlásának megelőzése és a tünetek enyhítése. A betegek körülbelül 50 százaléka 30 évig él a betegséggel, sőt tovább is, s körülbelül egyharmaduknál lassan halad előre. Másoknál lassú a betegség lefolyása, de megszaporodnak a tünetek. 3–5 százalék esetében súlyos lefolyású, s a diagnózis felállítása után öt évvel halállal végződik.

A diagnózis felállítása
  • Gerinccsapolás (lumbálpunkció): amikor kevés mintát vesznek a gerincfolyadékból laborvizsgálati célból a termelődött antitestek kimutatására. A lumbálpunkcióból nyert minta segíthet a fertőzésektől vagy egyéb, az SM-re emlékeztető egyéb kórképektől való elkülönítésben.
  • MRI: képalkotó módszer, amely megmutatja a sérülések pontos helyét az agyban és a gerincvelőben.
  • Kiváltott potenciál teszt: az idegrendszer által speciális ingerekre adott elektromos válaszokat, az ingervezetés esetleges lassulását rögzíti. A legtöbb esetben a javuló-rosszabbodó klinikai tüneteket produkáló SM diagnózisa viszonylag egyértelmű, amelyet a képalkotó diagnosztika (MRI) is meg tud erősíteni.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?