Egészség

Párban, karanténban – káros is lehet, de esélyt is adhat az újrakezdésre

A nemi élet legkényesebb kérdéseiről nemcsak nyíltan, hanem szórakoztatóan is beszél, nem csoda hát, ha előadásaira szinte lehetetlen bejutni. Dr. Radim Uzelt, a neves cseh szexológust Szlovákiában is sokan ismerik és elismerik. Nőgyógyászként, szülészként és szexológusként több mint 5 évtizedig dolgozott, s ma talán még népszerűbb, mint valaha.
Kovács Ilona

2020. május 19. 20:00

Párban, karanténban – káros is lehet, de esélyt is adhat az újrakezdésre
- Képarchívum

Minek tulajdonítja a sikert: gazdag tapasztalatainak vagy sokak számára vonzó stílusának?

Természtesen mind a kettőnek van benne bizonyos része. Hos?szú, de ma már befejezett orvosi gyakorlatomon kívül főiskolán tanítok, és az említett szakterületen törvényszéki szakértő vagyok. Ezenkívül évek óta amatőr színészként is dolgozom, tehát szívesen tartok előadást. Érdekel ez a munka.

A fél évszázad alatt rengeteg párnak adott tanácsot arra, hogyan legyen jobb a szexuális életük. Mindig elégedett volt az eredménnyel?

Ezt azért nem mondanám. Például egyszer egy hölgy azzal jött hozzám, hogy segítsek rajta, mert nagyon szeretne, de nem tud teherbe esni. Hosszú beszélgetés után derült ki, hogy egyáltalán nem élt nemi életet. Azt javasoltam neki, kérdezze meg a férjétől, mi a baj: „nem akar” vagy „nem tud”. Ugyanis mindkét zavart másféleképpen kell kezelni. Megbeszéltük, hogy 14 nap múlva jön ellenőrzésre. Még mielőtt rákérdeztem volna, bánatosan csak annyit mondott, hogy a férje „fütyül az egészre”. Hát ebben az esetben valóban nem sikerült a tanácsadás.

Nyilván ez azzal is összefügg, hogy megváltoztak a nők szexuális igényei. Összehasonlítva szakmai gyakorlatának kezdetét napjainkkal, milyen változásokat lát?

Amikor én voltam fiatal, nem illett, hogy a nőnek is legyenek szexuális vágyai. Ha mégis voltak, titkolta, nem beszélt róluk. Napjainban viszont a szexológia minden tekintetben teljesen egyenrangúnak tartja a nőt a férfival.

Az egyenrangúságnak azonban van árnyoldala is. Nemrég kerültek nyilvánosságra egy felmérés adatai, amelyek azt mutatják, hogy Kínában a koronavírusjárvány miatt elrendelt karantén után rendkívül megnőtt a válások száma. Ön szerint nálunk is ez várható?

Nem kizárt. Ugyanis káros, ha a partnerek hosszú ideig egy légtérben vannak. Nem csodálkozhatunk azon, hogy egymás idegeire mennek. Rendkívül fontos, hogy legalább bizonyos időt egymástól távol töltsenek. Ezt még a kis lakásban is meg lehet oldani. Kell, hogy legyen a lakásban egy sarok, ahol bizonyos ideig egyedül lehet az ember, ahol senki nem zavarja.

Egy német szexológus szerint a karantén esélyt is jelenthet arra, hogy az elhidegült partnerek megtalálják egymáshoz az utat, hogy korrigálják azt, ami elromlott. Melyek az „útkeresés” legjobb módszerei?

Azt ajánlom, fogadják el egymást olyannak, amilyenek, járjanak a partner kedvében, szerezzenek neki örömet. Viszont hozzá kell azt is tennem, hogy mindezt könnyebb tanácsolni, mint igazán megtenni. Nem mindenki képes erre.

„A házasság elsősorban gazdasági ügy, a szerelemre úgy tekintünk, hogy vagy jön, vagy nem jön, de a gazdaságnak mindig működnie kell” – mondta egyik előadásában. Mit tanácsolna azoknak a pároknak, akiknél ez kifogástalanul működik, ám a szerelem messze lemarad?

A szerelmet nem lehet megvásárolni. Vagy van, vagy nincs. Nem lehet az élet végéig olyan intenzitású, mint az elején. A szexualitás gazdasági törvények alapján működik. Az esetek döntő többségében a nő kínál, a férfi pedig vásárol. A házasság az ár, amivel a férfi a szexért fizet. A szex pedig az ár, amivel a nő fizet a házasságért. Milan Kundera egyszer azt mondta, hogy egy férfi soha nem nősül, a férfit „megnősítik”. Előadásaimon mindig várom a vitát, az ellenvéleményeket. Azt tapasztaltam, hogy Szlovákiában a legnagyobb vitát a hűtlenség gerjeszti. Egyszer valaki Pozsonyban megkérdezte, hűtlennek nevezhető-e az a nő, akinek szeretkezés közben nincs orgazmusa. Sértegetés nélkül mit lehet az ilyen kérdésre válaszolni?

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kalinák

Összefoglaltuk Ficóék megfigyelési botrányának részleteit

A Szövetség tegnap tárgyalt a kulturális tárcával a közmédiára (RTVS) vonatkozó törvény módosításáról⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Napirendre kerül a Csemadok-törvény, a Szövetség több nemzetiségi adást szeretne

koronavírus-vakcina
Frissítve

Az 55 éven felüliek már jelentkezhetnek a harmadik oltásra

Sorento

GALÉRIA: Miért ez a legdrágább Sorento?

Felgyorsítaná az értékelési folyamatot a megyei önkormányzat (A Nagyszombat Megyei Önkormányzat felvétele)

Félmillió euró a régiófejlesztésre Nagyszombat megyében

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.