Nem veszélytelen az év legszebb ünnepe sem

karacsony k

Hányszor hallottuk a figyelmeztetést így karácsony tájékán: ha lehet, kerüljük a stresszt, igyekezzünk higgadtan, idegeskedés nélkül készülni az ünnepekre. Más kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e ez, van-e olyan ember, akinek sikerül? Ha körülnézünk, meggyőződhetünk arról, hogy az év végi ünnepek elkerülhetetlenek stressz nélkül.

Az idei ünnepek még nagyobb feszültséget jelentenek, mint az elmúlt években: a kedvezmények, a gazdag árukínálat vásárlásra ösztönöznek bennünket. Mindez alaposan megnöveli a feszültséget: végül sikerül mindent megvásárolni? Mivel lepjük meg azt, akinek mindene megvan? Látogassuk meg a rokonokat vagy maradjunk otthon? Lazac vagy ponty legyen az ünnepi vacsora? Hosszú azok listája, akiket szeretnénk megajándékozni. Ám a mai árakat ismerve már a zokni is luxusajándéknak számít. Hogyan lehet mindezt stressz nélkül átvészelni?

Rejtett kockázatok

Míg a pillanatnyi stressztől meg tudjuk védeni egészségünket, vagyonunkat vagy életünket, a sokáig tartó elhúzódó stressz vala mennyiünk ellensége. Lassan, de biztosan visszatükröződik a bőr, a szem, a haj, az emésztés (hasmenés, székrekedés, gyomorégés, gyomorfekély), az alvás, a nemi élet minőségén, a vérnyomáson, az immunrendszer erősségén. A krónikus stressz elősegíti a második típusú cukorbetegség kialakulását, és összefügg a rák és a pszichoszomatikus betegségek kialakulásával.

Túlteng a stresszhormon

Amikor a szervezet veszélyben érzi magát, a vérkeringésbe adrenalin és kortizol választódik ki. Az izmok megfeszülnek, a légzés felgyorsul. Képzelje el, hogy ez az állapot sokáig – néhány napig, hétig, hónapig – tart. A szervezetben felhalmozódik a stresszhormon, az izmoknak nincs idejük ellazulni, az egészségi állapot gyorsan romlani kezd. A szakemberek egytől egyig azt tanácsolják, hogy kerüljük a stresszt. Észszerű tanács, de érthető, ha valakinél már a tanács hallatára stressz alakul ki. Ha ezt tudatosítjuk, és nem tudjuk kezelni, ebből újabb stressz keletkezik. Tudjuk, érezzük, hogy meg kellene nyugodnunk, csak azt nem tudjuk, hogyan. Ördögi kör alakul ki, amikor a stressz stresszt szül, s ez pedig már betegséget válthat ki.

„Karácsonybetegség”

Sajnos, nem ritka, hogy az év legszebbnek nevezett ünnepén megbetegszünk. Ha a stresszhormon szintje sokáig magas, az immunrendszer legyengül, és gyengül ellenállása a kórokozókkal szemben. Nem csoda hát, hogy az, aki állandóan stresszben él, ideges, könnyebben kap vírusos fertőzést vagy más betegséget. Egyre több szakember hajlik arra a nézetre, hogy az ismeretlen eredetű egészségi problémákért épp a stressz felelős. A szervezet számára minden olyan cselekedet, esemény stresszt jelent, ami árt neki. Ilyen például az ajándékvásárlás, ha éppen nincs valakinek hozzá kedve, továbbá a karácsonyi dalok, filmek, plakátok, reklámok, ha a karácsony nem tartozik kedvenc ünnepei közé. A szervezet megpróbál védekezni, s betegséggel reagál.

Csökkentse minimumra a stresszt

A stressz hatástalanításának jól bevált módszere a légzőgyakorlat, a „most és itt”-re való összpontosítás, a jó pszichohigiénia, a sport, az elegendő és pihentető alvás, a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag fogyasztása.

Érdekes

Hasznos tanácsok

• Írjuk le a legfontosabb teendőket, amit az ünnepekig el kell végezni. Amikor elkészült a lista, még egyszer fussuk át, húzzuk alá azokat, amelyeket valóban karácsonyig el kell végezni, a többit nyugodtan felejtsük el.

• Készítsünk jegyzéket a karácsonyi ajándékokról. Nem kell, hogy drágák legyenek. Egy is elég, ha eltalálja a megajándékozott ízlését.

• Az ajándékokat ne egyszerre, hanem folyamatosan vásárolja meg.

• Lehetőleg otthonról, kényelmesen, online vásároljon.

• Hitelre ne vásároljon karácsonyi ajándékot, a stresszt csak látszatra csökkenti. A valóság az, hogy minden hónapban a törlesztéskor érezni fogja a feszültséget. Tudatosítsa, hogy a karácsony csak néhány napig tart, s nem az ajándékokról és az ételtömegről, hanem a nyugalomról, az együtt töltött órákról és az örömről kellene szólnia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?