Nem szlovákiai sajátosság a gyógyszerhiány

gyógyszerek

Az egészségügyi minisztériumhoz és az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézethez (ŠÚKL) egyre több bejelentés érkezik. A betegek arra panaszkodnak, hogy gyógyszereik némelyikét nem tudják beszerezni. Ez elsősorban a krónikus betegségekben és gyermekbetegségekben szenvedők vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereire vonatkozik. Az igazsághoz tartozik, hogy nem szlovákiai sajátosságról van szó. Ez a probléma gyötri nemcsak az Európai Unió, hanem az egész világ betegeit.

Az ŠÚKL, a Szlovákiai Gyógyszerészeti Kamara, valamint a Generikus és Bioszimiláris Gyógyszereket Gyártók Szövetsége (GENAS) szakemberei próbáltak a múlt héten választ adni arra a kérdésre, mi váltotta ki ezt a zavart, és hogyan lehetne orvosolni.

Minden tagországban más a helyzet

EU-tagságunk a garancia arra, hogy a szlovákiai betegek is ugyanúgy hozzájussanak gyógyszereikhez, mint az unió többi 432 millió lakosa. Ám a helyzet minden tagországban más.Szlovákiában a gyógyszerek törzskönyvezéséért felelős szerv vagy a gyártó törvényben rögzített kötelessége, hogy az engedélyezett preparátumokat megkapja a beteg. Ha valamely gyógyszert 60 napig nem lehet beszerezni megfelelő mennyiségben, az egészségügyi minisztérium törölheti az engedélyezett gyógyszerek listájáról. Az ŠÚKL honlapján naponta aktualizálja a hiányzó gyógyszerek listáját.

Sokszor objektív okok állnak a gyógyszerkiesések mögött, amelyeket nem lehet sem megjósolni, sem befolyásolni. Sem az ŠÚKL-nak, sem a minisztériumnak nincsenek olyan törvényes mechanizmusai, amelyekkel rendkívüli és előre nem megjósolható esetekben kellő mennyiségben biztosítani tudná az épp hiányzó gyógyszereket.

A szakemberek szerint bizonyos gyógyszerek hiányának lehetséges okai a következők

• gyártási okok: energiaválság, megnövekedett gyártási költségek, nem megfelelő kapacitások, a gyártási folyamatban bekövetkezett változások, munkaerőhiány, minőségi hiányosságok

• logisztikai okok: késik a nyersanyagok szállítása, beleértve a hatóanyagokat is, logisztikai és szállítási korlátozások

• reexport: a gyógyszerek exportja Szlovákiából más országokba

• rendkívüli helyzetek: ilyen volt például a Covid-19-járvány vagy az ukrajnai háború, aminek következtében bizonyos gyógyszerek iránt megnőtt a kereslet, ugyanakkor fékezte a gyógyszerszállítást

• a betegek feleslegesen sok gyógyszert halmoznak fel, emiatt tavaly 200 tonna gyógyszert kellett megsemmisíteni

• bizonyos gyógyszerek iránt hirtelen megnőtt a kereslet – például a légúti fertőzések idején bizonyos gyógyszerek hiányoztak.

Lehetőségek a változtatásra

Nem könnyű karikacsapásra megoldani ezt a problémát, de több lehetőség is van arra, hogy minden beteg hozzájuthasson gyógyszeréhez. Hogy csak a legfontosabbat említsük:

• generikumok használata – az eredeti helyett elfogadni a generikumot, aminek a hatóanyaga ugyanaz, csak a gyártója más. Tudni kell hogy a generikumok egyenértékűek az úgynevezett eredetiekkel. Az originális és generikus gyógyszerek közötti különbség a kifejlesztésük módjában keresendő. (Originálisnak nevezzük azokat a gyógyszereket, amelyek hatóanyaga új fejlesztés eredménye. Ezt az új molekulát a kifejlesztés után rögtön szabadalommal védik le a gyártók, hogy más cég ne forgalmazhassa. A szabadalmi oltalom ideje 20 év. A levédés után indulnak csak az évekig tartó kutatások, hogy valóban hatékony és nem ártalmas-e a szer. Az esetek nagy többségében kiderül, hogy a hatóanyag vagy nem alkalmas a célzott betegség kezelésére, vagy olyan biztonsági problémákkal rendelkezik, amelyek nem teszik lehetővé alkalmazását gyógyszerként. A törzskönyvezett és forgalomba került originális gyógyszereket ekkor védi még néhány évig a szabadalom. A szabadalmi oltalom lejárta után bármelyik gyógyszercég gyárthat ugyanazzal a hatóanyaggal gyógyszert. Ha ezeknek az utángyártott termékeknek ugyanannyi a hatóanyag-tartalma, és a hatóság egyenértékűnek minősítette az originálissal, akkor generikumként lehet törzskönvvezni.)

• idegen nyelvű kísérőiratokkal ellátott gyógyszerek behozatala– kivételt képez az ŠÚKL, ami lehetővé teszi a törzskönyvezésért felelős szervnek, hogy a szlovákiai piacra olyan gyógyszercsomagolást hozzon be, aminek kísérőiratai nem szlovák nyelvűek. Ez a lehetőség nemcsak a gyógyszerhiány, hanem új gyógyszerek esetében is fennáll, amelyekhez még nincs szlovák kísérőirat, de behozzák, hogy minél előbb eljussanak a szlovákiai betegekhez

• kivételes esetekben nem törzskönyvezett gyógyszert is lehet használni (úgynevezett rendkívüli behozatal), amit az egészségügyi minisztérium engedélyezhet a betegellátást biztosító kérelme vagy saját kezdeményezése alapján, mégpedig konkrét betegnek vagy betegcsoportnak abban az esetben, ha nem kapható a törzskönyvezett gyógyszerrel összehasonlítható humán preparátum. Ebben az esetben azonban az egészségbiztosítónál kell kérelmezni a gyógyszer árának megtérítését.

A helyi gyógyszeripar támogatása

Hogy minél kevesebb gyógyszer hiányozzon, az egészségügyi minisztérium úgy véli, jobban kellene támogatni a helyi gyógyszeripart és azt, hogy bizonyos preparátumokat a gyógyszertárban „személyre szabva” készítsenek el. Fontos lenne az is, hogy új mechanizmusokat dolgozzanak ki bizonyos gyógyszerek soron kívüli behozatalára is.A gyógyszerellátásban tapasztalható zavar globális probléma. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szintjén bizottság alakult, amely arra hivatott, hogy az unión belül összehangolja a szükséges lépéseket. Ezeknek kellene megakadályozniuk, hogy válsághelyzet alakuljon ki a közegészségügyben. Megjósolni sem lehet, mikor következik be az a helyzet, amikor minden beteg zavartalanul hozzájut gyógyszeréhez. Elképzelések, ajánlások vannak, de döntő részük megvalósítása az illetékes szervek hatáskörébe tartozik. A beteg „csak” annyit tehet, hogy nem halmoz fel feleslegesen gyógyszert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!