Ne engedjük, hogy csökkenjen az inkontinensek életminősége

inkontinencia

A szlovákiai gyógyszertárakból hosszabb ideje több preparátum hiányzik. Ennek az az egyik oka, hogy nem hozzáférhetők bizonyos gyógyszerek, a másik pedig az, hogy az alacsony ár miatt kiszállítják őket Szlovákiából. Az inkontinencia esetén használt egészségügyi segédeszközök újraexportját eddig sikerült megállítani, mert az inflációval párhuzamosan az árak megnőttek, azonban csökkentették az egészségbiztosítók által finanszírozott darabok számát.

Az InkoFórum betegszervezet figyelmeztet, hogy a következmények a legsebezhetőbbeket, főleg a nyugdíjasokat érintik. A betegek ezért sürgetik az egészségügyi minisztériumot, hogy minél előbb foglalkozzon az egészségügyi eszközök hozzáfizetésének kérdésével. Kérésüket egy felmérés adataival támasztják alá.

Az inkontinencia a vizelet akaratlan távozása, s olyan egészségi probléma, ami elsősorban a nyugdíjaskorú embereket érinti, de nem csak őket. A megkérdezettek több mint 40 százaléka már 51–70 éves korban tapasztalta az önkéntelen vizeletvesztést. Leggyakoribb oka valamilyen betegség vagy baleset, a nők esetében pedig főleg a szülés. Az inkontinencia segédeszközök gyártási költségei az elmúlt időszakban több mint 40 százalékkal megemelkedtek. Ezt főleg a cellulóz drágulása, az energiaválság, az infláció, a szállítói hálózatokban a pandémia hatására kialakult változások és az ukrajnai háború váltotta ki. A  környező országok és az EUtagállamok ezt a segédeszközök árának megemelésén kívül a hozzáfizetés megemelésével próbálták megoldani úgy, hogy a válság következményeit a betegek a legkevésbé érezzék meg. Ez év júliusában az egészségügyi minisztérium megemelte a kategorizált inkontinencia eszközök árát azért, hogy kompenzálja a termelési költségeket. Azonban nem változtatta meg az eszközök számát, amihez a betegeknek a betegség súlyossága szerint joguk van. A következményeket a betegek a pénztárcájukon érzik. Ezt igazolják a felmérés adatai is.

Nem félnek az áremeléstől, de...

„A felmérésben, amelyet az InkoFórum idén nyáron végzett, 280 beteg vett részt. 63 százalékuk azt mondta, hogy éjjel-nappal szüksége van betétre. Ebből következnek a mennyiséggel és a minőséggel kapcsolatos elvárások” – mondja Adriana Pobehová, az InkoFórum elnöke.

„Az InkoFórum polgári társulás által végzett felmérés résztvevőinek 62 százaléka azt mondta, hogy az áremelés után már nem elég a meghatározott számú havi segédeszköz, vásárolniuk kell, hogy méltó életet élhessenek, és ne csökkenjen higiéniai és egészségi színvonaluk. Az inkontinencia eszközökért ma már sokan fizetnek. A megkérdezettek egyharmada havi 11–20 eurót mondott, több mint fele 1–10 eurót jelölt meg. A megkérdezettek 45 százaléka azt mondta, hogy az 1–10 eurós hozzáfizetés reális lenne. A betegek több mint a fele azt tartaná helyesnek, ha egyáltalán nem kellene az eszközökért fizetni. A probléma megoldásának sürgősségéről beszél Elena Marušáková, a betegek jogvédelmi szövetségének munkatársa is: „Szlovákiában néhány inkontinenci4 segédeszköz nem is kapható. Hogy megőrizzék a még kaphatók számát, felemelték az árakat. A helyzet odáig fajult, hogy a beteg jelenleg havonta körülbelül a szükséges eszközök 10 százalékával kevesebbet kap. A szlovákiai szeniorok számára ez egyáltalán nem jó jel. Ezért az InkoFórum betegszervezettel együtt felszólítjuk az egészségügyi minisztériumot és a betegbiztosítókat, tegyenek meg mindent, hogy ne romoljon a betegek életminősége.”

Főleg a szeniorokat érinti

Szlovákia azon európai országok közé tartozik, amelynek lakossága a leggyorsabban öregszik. „Az inkontinencia még mindig olyan téma, amiről szégyellünk beszélni, kellemetlenséget okoz a munkahelyen és a magánéletben is. Miatta sokan elszigetelődnek, vagy kerülik az olyan aktivitást, ami korábban örömet okozott nekik. A megkérdezettek csaknem 70 százaléka azt mondta, hogy az inkontinencia nagymértékben befolyásolja magánéletüket és csökkenti minőségét” – mondja Pobehová. „8 százalék igazolta, hogy a betegség jelentősen hat lelki egészségükre és személyes érzéseikre. Fontos tehát, hogy senki ne halogassa a probléma megoldását” – tette hozzá.

Az inkontinenciáról

Az inkontinencia nem más, mint az akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. Annak ellenére, hogy létezik megfelelő gyógymód a probléma kezelésére, csak minden tizedik páciens fordul orvoshoz. Szlovákiában félmillió nő és férfi szenved ebben a betegségben. Világviszonylatban a tíz leggyakoribb betegség közé tartozik. Az InkoFórum független betegszervezet, amely 2006 óta segít az inkontinenciában szenvedőknek, felvilágosítja őket, védi a betegek érdekeit és szükségleteit a legiszlatív változtatások során. Jelenleg 2000 tagja van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?