Egészség

Minőségi áttörés csak közösen érhető el

Dr. Štefan Korec onkológus az 1989-es forradalom után 10 évig volt a Nemzeti Onkológiai Intézet igazgatója, majd – immár másodszor – az Egyesült Államokba távozott. Több év után most végleg hazatért. Az elmúlt napokban arról tartott Pozsonyban érdekes előadást, hogy milyen állapotok uralkodnak Szlovákiában az onkológia területén, s miben látja a minőségi áttörés lehetőségét. Legérdekesebb gondolatait foglaljuk most össze.
Kovács Ilona

2019. február 10. 13:00

Az internet, a közösségi hálók, a reklám és a média révén Szlovákia a negyedik ipari forradalom korszakát éli. Ezzel szemben pedig itt van a múlt századból örökölt betegellátó rendszer. Érthető, hogy egyre jobban kiéleződik az ellentét a betegellátást biztosítók és a betegellátást igénybe vevők között.

Több oka is van annak, hogy a fejlett országokban jobb a helyzet, mint nálunk. Az első és legfontosabb ok a finanszírozásbeli különbség. Íme egy adat: A fejlett európai államok évente egy főre számítva 5000 dollárt fordítanak a betegellátásra, Szlovákiában 1000 dollárt. Ehhez nem kell magyarázat...

Sokan panaszkodnak az orvosok felkészültségére és túlterheltségére. Néha joggal, néha jogtalanul. Mi a helyzet valójában? A civilizált világban egy orvosnak egy nap átlagosan 15-20 beteget kell ellátnia, de a mi orvosainktól elvárják, hogy 30-40 beteget kezeljenek naponta. Az onkológus véleménye az, hogy ennyi beteget képtelenség alaposan ellátni. További különbség az, hogy az egészségügyi dolgozókat nem értékelik megfelelően, s idejük jelentős részét adminisztrációs dolgokkal kell tölteniük. És miért kell a betegnek hosszú utat megtennie, míg az onkológushoz ér?

A fejlődés velejárója, hogy gyorsan nőnek a betegellátás költségei. Itt elsősorban a gyógyszerek és a modern technológiák magas költségeire gondolt a szakember. Amelyik ország nem tud ezzel lépést tartani, az törvényszerűen lemarad, ott romlik a betegellátás minősége.

A daganatos beteg helyzete is megváltozott. Ma már legtöbbje tudja, hogy vannak bizonyos jogai, hogy például szabadon választhat orvost, joga van megismerni diagnózisát és további sorsának kilátásait. Ám ez gyakran csak elméleti síkon létezik, a valóság egészen más.

Nem ritka, hogy a beteget nem tájékoztatják arról, hogy milyen lehetőségek vannak a diagnosztikát és és a kezelést illetően. Márpedig egyedül nehezen tud tájékozódni a közösségi oldalakon megjelenő cikkek tömege között. Hiányzik az univerzális és megbízható információforrás, amire támaszkodhat. Születőben van az onkoinfo portál, amely remélhetőleg segítségére lesz mind a betegeknek, mind az orvosoknak.

Ingyenes tanácsadás

Nemcsak a rákkal, hanem egyéb nehézségekkel is meg kell küzdeniük a daganatos betegeknek, például ha szorult anyagi helyzetbe kerülnek, munkahelyi problémáik adódnak, vagy valami fontos dolgot kell elintézniük. Az orvos a betegség kezelésére hivatott, így a tanácsadó szerepét nem töltheti be. Épp ezért döntött úgy a TEVA Pharmaceuticals társaság, hogy ingyenes tanácsadói szolgálatot létesít a daganatos betegeknek.

Az egyedülálló projekt célja, hogy a betegek és családtagjaik egy helyen kapjanak meg minden szükséges információt, tanácsot. „A www.sopo.sk honlap létrehozásával azoknak az orvosoknak is segíteni akarunk, akiknek gyakran tesznek fel szociális-gazdasági kérdéseket is a betegek. Az ingyenes tanácsadásnak köszönhetően a beteggel töltött teljes időt a kezelésre fordíthatják“ – mondta Petra Babiaková, a TEVA termékmenedzsere. A SOPO támogatni szeretné a már létező tanácsadói szolgálatokat, amelyek az egyes polgári társulások keretében működnek. Tanácsot azok a daganatos beteg kérhetnek, akik nem tudják, hogyan intézzék el például a parkolási igazolványt, hogyan kérjenek anyagi támogatást, gondozói hozzájárulást stb.

A betegek írásos tájékoztatót kapnak az onkológustól, továbbá egy kódot, amivel bejelentkezhetnek a honlapra, és megírhatják kérdésüket. Az idősebbek lezárt borítékban kérhetnek tanácsot, s 5 munkanapon belül postán kapják meg a választ. Munkanapokon bizonyos időben a telefonos tanácsadást is igénybe vehetik a daganatos betegek. (ki)

Amikor a daganatos beteg megismeri jogait, lehetőségeit, és megpróbál érvényt szerezni nekik, hirtelen a régi betegellátó rendszer akadályaiba ütközik. Magyarán: rákban szenved, jogai már vannak, de a rendszer még nem nőtt fel ezek érvényesítéséhez. Ekkor léphetnek színre azok a támogató szervezetek, amelyekből szerencsére egyre több van.

Dr. Štefan Korec szerint a jövő legfontosabb tényezője a tájékozott beteg lesz, akire már nem mint valamiféle csodabogárra fognak tekinteni.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű elterjedése rengeteg időt és energiát takarít meg az onkológusnak, segíti őt abban, hogy megtalálja a legmegfelelőbb gyógymódot betegének. Több ideje jut majd a betegre, aki elégedetten fog távozni a rendelőből, mert mindent elmagyaráztak neki.

A biztosítóknak is meg kell érteniük, hogy az egyedüli út az együttműködés. A konfliktusokat megegyezéssel úgy kell megoldani, hogy a megtakarított pénzt igazságosan osztják el a betegek, a betegellátást biztosítók és az egészségbiztosítók között.

A beteg és az orvos egyenrangú partner lesz a 21. században. Az orvos elmagyarázza a betegnek a javasolt gyógymód előnyeit és hátrányait, de a beteg választ, s egyben társfelelősséget vállal az eredményért.

Három feladatot kell teljesíteni ahhoz, hogy minőségi áttörés következzen be a betegellátásban: 1. a betegnek, a szolgáltatónak és a finanszírozónak szorosan együtt kell működnie. 2. A digitalizációt, a mesterséges intelligenciát, a modern technológiát és gyógymódokat maximálisan ki kell használni. 3. Több pénzt kell fordítani a betegellátásra.

A szakember így fejezte be előadását: A jövő ígéretesnek mutatkozik.

(Feldolgozta: kovács)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rejtett kamerákkal kísérték el az áldozatokat a pedofil papokkal való szembesítésre

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

Csak két út van előttünk

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?