Egészség

Minden beoltott ember csökkenti a koronavírus életterét

A koronavírus-járvánnyal és az oltással kapcsolatban fontos megjegyezni: ahhoz, hogy némileg el tudjunk igazodni a rengeteg információ között, elengedhetetlen a kritikai gondolkodás. Szlovákia lakosságának 78 százaléka tudatosítja ezt. A félretájékoztatást, az összeesküvés-elméleteket és tévhiteket a középiskolai végezettségű emberek közül csaknem kétszer annyian érzékelik, mint az alapiskolai végzettségűek közül. Érdekes, hogy az oltást elutasítók 16 százaléka nem tartja komoly betegségnek a Covid-19-et – ez derült ki a 2muse ügynökség által február elején készített felmérésből, amelyben 1010 embert kérdeztek meg.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. március 23. 19:00

koronavírus-vakcina
- TASR-felvétel

Annak ellenére, hogy a történelem egyértelműen igazolta a védőoltás előnyeit, sokan mégsem hisznek hatásában és biztonságosságában. Tíz ember közül csaknem négyen elutasítják, mondván, hogy semmi haszna nincs. S ez ugyanúgy vonatkozik a Covid-19-re, mint más fertőző betegségre.

„Az oltás hatásos megelőzési módszer, ami sokkal több embert mentett már meg, mint bármilyen más intézkedés. Hadd említsek egy adatot: míg 1951–55-ben Szlovákiában 1000 lakosra számítva 74 csecsemő halt meg élete első évében különféle betegségek következtében, 2019-ben ez a szám 5-re csökkent. A védőoltás bevezetése előtt a gyerekek leggyakrabban szamárköhögésben, gyermekbénulásban, tetanuszban, tuberkulózisban, himlőben, torokgyíkban haltak meg. A vakcinációnak köszönhetően e betegségek teljesen eltűntek, ezért már nem kell oltani ellenük. Szlovákiában jelenleg olyan betegségek ellen kötelező az oltás, amelyek alig vagy egyáltalán nem fordulnak elő. Viszont kezdenek megjelenni azoknál a gyerekeknél, akiknek szülei megtiltják a gyerekek beoltását” – magyarázta Zuzana Krištúfková professzor, epidemiológus, közegészségügyi szakember.

Járvány lett a félretájékoztatás

Az oltás eltérő megítélését az is elősegítette, hogy nemcsak idehaza, hanem világszerte is rengeteg félinformáció, rémhír, összeesküvéselmélet kering. Meg kell jegyezni, hogy Szlovákia lakossága a kritikai gondolkodás és a mediális műveltség terén nem éri el az átlagot.

„Koronavírus-járványban és a félretájékoztatás járványában élünk. Sokan tagadják vagy lebecsülik a betegséget, terjesztik az oltással kapcsolatos hamis információkat, az internet és a közösségi hálók a félretájékoztatás táptalaja lett. A kritikus gondolkodás, a mediális műveltség hiánya, továbbá a harag, a félelem, a frusztráció és az a törekvés a felelős, hogy a bonyolult kérdésekre könnyű megoldást találjanak. A félretájékoztatás egyedüli hatásos ellenszere, hogy mindig megbízható forrásokból, hivatalos személyiségektől és megbízható szakemberektől szerezzük be az információkat” – tette hozzá a szaktekintély.

Ne kétes forrásokból szerezzünk információkat

Főleg a közösségi hálón megjelenő hozzászólásokból látni, hogy az emberek jelentős része nem tud kritikusan gondolkodni. Sokakat az úgynevezett Dunning-Kruger effektus jellemzi, ami azt jelenti, hogy egyes laikus embereknek túlságosan nagy az önbizalmuk, és túlbecsülik képességeiket olyan kérdésekben, amelyekhez nem értenek. Ugyanilyen káros az is, ha a szakképzett ember becsüli le képességeit, ha kicsi az önbizalma. A szakemberek véleményének figyelmen kívül hagyását az orvosok is gondnak tartják. Ahelyett, hogy az emberek a szakembernek hinnének, az internetről, kétes forrásokból szerzett hírekre támaszkodnak, amelyek nem biztos, hogy igazak.

„Jó példa erre az az 1998-as tanulmány, amely a védőoltást az autizmussal hozta összefüggésbe. Ma már tudjuk, hogy a szerző, dr. Wakefield hamis adatokkal dolgozott. Több tanulmány is megjelent, amely cáfolta az oltás és az autizmus közötti összefüggést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt a tanulmány a múlt század legnagyobb orvosi átverésének nevezte, ami óriási károkat okozott. Ezért arra kérek mindenkit, hogy a védőoltással kapcsolatos információkat csak hiteles forrásokból és hivatalos intézményektől szerezze be” – figyelmeztetett Zuzana Krištúfková professzor asszony.

A közegészséghez való jog a demokrácia része

Bár a kritikai gondolkodás hiánya tény, semmiképpen se démonizáljuk. A 365.bank felmérése szerint a népesség csaknem fele a Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatban tudatosítja a kollektív immunitás szükségességét, ráadásul az a véleménye, hogy a vakcinációt kötelezővé kellene tenni.

„A demokrácia olyan rendszer, amelyben tiszteletben kell tartani a társadalom és a közegészségügy javát szolgáló szabályokat. Nem olyan rendszer, amelyben mindenki azt csinálhat, amit akar. Már ma kijelenthetjük, hogy az oltásnak köszönhetően Szlovákiában jelentősen csökkent a fertőzött egészségügyi dolgozók és idősek száma. Jelenleg legtöbben a 40–49 évesek közül betegszenek meg. Ideális az lenne, ha elegendő vakcina lenne, ha minden érdekelt beoltathatná magát. Tudnunk kell, hogy mindenki, aki megkapta az oltóanyagot, csökkenti a vírus életterét, és részt vesz a nyájimmunitás kialakulásában” – tette hozzá a szakember.

(kovács)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.