Egészség

Kételkedem a diagnózisban

Jelige: Én élni szeretnék. „Gyerekkoromban ismételt megfázás után intersticiális tüdőfibrózist állapítottak meg. A speciális kezelés után panaszaim elmúltak, elvégeztem a középiskolát, férjhez mentem, gyerekeim vannak, csökkentett munkaidőben dolgozom. Kb. egy éve azonban légzési nehézségeim vannak, mintha kevés lenne az orromon keresztül beszívott levegő, főleg megterheléskor, pl. kerékpározás, takarítás, sok beszéd után. Nagyon fáradékony vagyok, délutánonként még állva is el tudnék aludni. Hajnali ötkor erős szívdobogásra ébredek. Az EKG-m rendben volt, kaptam Isoptint, de nem segített. Az orvos azt javasolta, hogy fogyjak le. Kezeltek a tüdőosztályon, a funkciós vizsgálatok rendben voltak, az echokardiográfiai vizsgálat szintén, de a kezelés nem segített. Amikor panaszkodtam, az egyik orvos azt mondta, hogy örüljek, hogy élek. Most kellett megtudnom, hogy az ilyen betegek túlélési esélye 10-12 év? Voltam természetgyógyásznál, aki tisztító, az immunrendszeremet erősítő kúrát javasolt…”
ÚJ SZÓ ONLINE

2003. június 7. 08:00

k
Részletes levelét többször is elolvastam, és azt hiszem, megkockáztathatom azt a kijelentést, hogy nincs ok a kétségbeesésre. A tüdőfibrózis tényleg komoly betegség. Lényege, hogy valamilyen ok miatt, (ez lehet fertőzés, de gyakrabban egy kóros immunológiai folyamat) megszaporodik a kötőszövet menynyisége a tüdőben és ezáltal nehezített a gázcsere és a tüdő vérkeringése. Okozhatják továbbá különféle porok, pl. széna, penész, liszt, bányászoknál kőpor, szénpor, hegesztőknél nehézfémek gőzei, stb. Bizonyos vegyi fegyverek, harci gázok belégzése is okozhat tüdőfibrózist. Nagyon súlyos fibrózissal végződik egy Gramoxon nevű gyomirtó általi mérgezés. A gyógyszerek közül különösen a Methotrexat és az amiodaron tartalmú Cordarone/Amiokordin/Sedacoron esetében kell számítani a fibrózis veszélyére. Vannak olyan betegségek is, amelyeknél másodlagosan alakul ki tüdőfibrózis. Minden okra terjedelmi okok miatt nem térhetek ki. Gyermekkorában valószínűleg sikerült a kóros folyamatokat megállítani. Ha nem így történt volna, akkor biztos nem sikerült volna megszülni a gyermekeit. Elképzelhető ugyan, hogy a mostani roszszabbodást a levelében említett penészes falak okozták, de ez sem biztos. Erre a kérdésre allergológus tudna választ adni. Súlyosabb tüdőkárosodás esetén a szíven olyan elváltozás jött volna létre, amelyet cor pulmonale-nak nevezünk. Az ön esetében viszont az EKG és echokg rendben volt. Nem tudom, mi minden rejlik a funkciós vizsgálat fedőnév alatt, viszont ha itt sem voltak kóros eredmények, akkor még a tüdőfibrózis diagnózisban is mernék kételkedni, ugyanis tüdőfibrózis esetében restriktív ventillációs zavart állapítottak volna meg. Ennyi jó eredmény után viszont kérdés, hogy valójában mitől is van nehézlégzése, légszomja. Az általam vizsgált betegeknél gyakran előfordul, hogy szubjektíve légszomjra panaszkodnak, aztán a terheléses vizsgálatnál pedig majdnem annyit teljesítenek, mint egy élsportoló. A gyógyszeres kezelés kommentálása külön levelet igényelne. Megjegyzésem annyi, hogy néha nem egyértelmű panaszok vagy diagnózis esetében kipróbálunk valamilyen kezelést. Ha segít, akkor bizonyítottnak véljük a diagnózist. Ezt nevezik diagnosis ex iuvantibus-nak. Nem a legelegánsabb módszer, de sokszor a leggyorsabb. Ezért kaphatta azt a választ, hogy „valamire ez is jó lesz“.

Nem akarom senkire ráerőszakolni a véleményemet, de azt hiszem, hogy egy személyes konzultáció során, esetleg néhány kiegészítő vizsgálattal pontosabb képet kaphatnánk panaszai tényleges súlyosságáról.

Önnek ajánljuk

Threema: Állítólag a Plus 7 dní egykori főszerkesztője is Kočner embere volt

Andruskó Zoltán vallomása szerint egy gútai cég is kenőpénzt fizetett egy smeres miniszternek

Minden ember köteles törődni az egészségével

Nagyítóval keresik a jó szakmunkásokat

Tartós esőre, árvizekre figyelmeztetnek a meteorológusok

A NAKA szerint nem mérgezték meg az RTVS 2016-ban elhunyt újságírónőjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!