Két évet is várhat a beteg az ízületcserére

térd k

A koronavírus-járványnak, a műtétek elhalasztásának és a szakemberhiánynak az lett a következménye, hogy néhány beteg akár két évet is várhat az ízületcserére. Évente több ezer ember kényszerül kórházi kezelésre különféle mozgásszervi problémák miatt. Tavaly összesen 21 131 felnőttet és 920 gyereket kezeltek mozgásszervi betegséggel, 2020-ban valamivel kevesebbet.

Szlovákiában kevés az ortopéd szakorvos, és arra panaszkodnak, hogy maximálisan ki vannak használva. Az egészségügy hosszabb ideje alulfinanszírozott. Az anyagi és személyi kapacitások hiányára végeredményben a beteg fizethet rá.

Pedig az államnak kötelessége lenne gondoskodni a páciensről. A jelenlegi áldatlan állapotokra jellemző, hogy az orvosok még a szakmai továbbképzés költségeit is kénytelenek maguk fedezni, vagy pedig inkább nem is járnak szakmai konferenciákra. Az egészségügy alulfinanszírozottsága régóta tart, legalább az elmúlt 20 évben. A várólista hosszú, a várakozási idő hosszú és várhatóan még nőni fog. Pedig a szlovákiai ortopédia eredményei bármelyik ország tekintetében megállnák a helyüket. Hadd említsünk meg legalább egy sokatmondó adatot: nálunk az esetek 6 százalékában kell megismételni a műtétet, de ez az arány Németországban 15, az Egyesült Államokban pedig 20 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezése szerint a mozgásszervi betegek száma emelkedni fog, és ezzel megnőnek a betegellátással szembeni igények is. A szakemberek nemegyszer figyelmeztettek arra, hogy végeredményben erre a beteg fizethet rá. Az a veszély fenyegeti őt, hogy nem kap megfelelő ellátást és egészségügyi segédeszközöket, amelyekhez viszont joga van. Annak ellenére, hogy a beteg egyre több, szakemberből viszont kevés van Szlovákiában. Arra panaszkodnak, hogy nagyon sok beteget kell ellátniuk. „Míg húsz évvel ezelőtt 500-600 műtétet végeztünk évente, most több ezret, lényegében ugyanannyi orvossal. Mindenki maximálisan ki van használva” – értékelte a helyzetet dr. Andrey Švec főorvos, Szlovákia ortopédiai főszakértője.

A beteg későn kerül a műtőasztalra

Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol ez a szak a múlt század elején eresztett gyökeret. Az ízületcsere miatt végzett műtét sokkal hatásosabb útja annak, hogyan enyhítsük a beteg fájdalmát és javítsuk életminőségét. Az ortopéd szakorvosok véleménye azonban megegyezik abban, hogy Szlovákiában a beteget feleslegesen sokáig kezelik gyógyszerekkel, és később kerül műtőasztalra, amint az kívánatos lenne. Ebből kifolyólag is sürgetik a beteg menedzselésének hatékonnyá tételét és javítását. Sürgetik: meg kell határozni, hogy a beteg milyen módon halad majd a kezelés útján. „Épp ezek az intézkedések vezethetnek el oda, hogy a beteget végül megfelelő időben soroljuk be műtétre, ami jelentősen javíthatja életminőségét és enyhítheti fájdalmát” – hangsúlyozta dr. Milan Kokavec ortopéd főorvos.

A beteg ellátásának pontos meghatározása elvezethet oda, hogy ő maga is sokkal tájékozottabbá válik, sokkal többet tud meg betegségéről. Az ortopéd szakorvosok ugyanis olyan esetekkel is találkoznak, hogy a beteg öngyógyításba kezdett, de végül sokkal rosszabb diagnózis fejlődött ki. Sokan az elhalasztott műtétek miatt is aggódnak. Már a koronavírus-járvány idején is katasztrofális volt a helyzet az elha-lasztott műtéteket illetően, ami végeredményben a beteg állapotának romlásához vezethet. „A kezdeti stádiumú betegség könnyen sú-lyosbodhat, s ilyenkor a műtét sokkal bonyolultabb és az eredmény megkérdőjelezhető.

Kevés a pénz az egészségügyben

Az ortopéd szakorvosoknak a modern életmód is sok fejfájást okoz. A mozgáshiány, az ülőfoglalkozás és a rossz életmód negatívan hat az ízületek egészségére és kopására. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezi, hogy az ortopédiai betegek száma az elkövetkező időszakban nőni fog, s ugyancsak megnőnek a betegellátással kapcsolatos elvárások is. Az egészségügy már hosszú ideje anyagi válságban van, erre a helyzetre még a járvány idején felhívtuk a figyelmet. Most itt az újabb gond, az energiaválság” – mondja Katarína Danková, az egészségügyi segédeszközöket forgalmazó szövetség, az SK+MED ügyvezetője, aki attól tart: előfordulhat, hogy a betegek nem kapnak megfelelő ellátást.

Drágulnak az egészségügyi segédeszközök

Szlovákiában hozzáférhetők a legmodernebb egészségügyi segédeszközök, például a műízületek, amelyek a legmagasabb minőségi kritériumoknak felelnek meg. Azonban az egészségügyi segédeszközök szállítóinak is növekszenek a költségeik. A jelenlegi válsággal kapcsolatban például 109 százalékkal megnőtt a cellulóz, 62 százalékkal a pamut, 129 százalékkal a propanol, 143 százalékkal az energia, több mint 100 százalékkal a logisztika ára, ami rendkívül magas áremelkedést jelent.

Az egészségügyi segédeszközök gyártóira és szállítóira a globális infláció hat, aminek hatására növekszenek a nyersanyagok, az energia és a logisztika ára, s ez negatívan befolyásolja az egészségügyi segédeszközök elérhetőségét és minőségét. „A helyzet régóta kritikus, és ha az állam nem tesz lépéseket a megnövekedett kiadások okozta helyzet enyhítésére, a beteg lesz az, aki nem kapja meg azt az ellátást, amire igénye van” – mondta Katarína Danková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!