Egészség

Jó lenne tudni, melyik a valós és a hamis méz

Ha máskor nem, legalább az influenzaszezonban a legtöbben mézet vásárolnak, hogy megkönnyítsék a betegség utáni felépülést. Sok információ jelent meg arról, hogy előfordulhat: a tetszetős csomagolású méz nem más, mint cukoroldat. Az egyszerű vásárló nehezen tudja megállapítani, hogy igazi mézet vásárolt-e vagy hamisítványt. Tény viszont, hogy a méz az Európai Unióban a hatodik helyen van azon termékek listáján, amit hamisítanak.
Kovács Ilona

2019. január 28. 21:30

- Shutterstock-felvétel

Logikus, hogy a mézhiány és a méz utáni kereslet hatására egyre több  a hamis méz a piacon. „A fogyasztónak kevés lehetősége van arra, hogy felismerje a hamisítványt. Azt mindenképpen tudni kell, hogy azt nem szabad megvenni, aminek a csomagolásán nincs feltüntetve, honnan származik a termék. Az nem elég, hogy „az EU-n és az EU-n kívüli országokból származó méz keveréke” - figyelmeztetett a nemzeti egészségportálon (národný portál zdravia) Juraj Majtán mérnök, a Szlovák Tudományos Akadémia molekulárris biológiai intézetének munkatársa, aki a méz kutatásával foglalkozik.

A hamisítás egészségi kockázatai

Jogos a kérdés, hogy a hamisított méz árthat-e az embernek? „Véleményem szerint van bizonyos alapja annak, hogy a hamisított méz nem kívánt egészségkárosodást okozhat, mert nem tudjuk, hogy milyen egyéb anyagokat kevernek hozzá. Ez lehet festékanyag, ízfokozó vagy más vegyszer, ami az arra érzékeny embereknek problémát okozhat” - mondta a szakember, aki azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint környékbeli, ismert méhésztől vásároljunk mézet, aki rendszerint még a termés évében igyekszik azt értékesíteni. Ahogy öregszik a méz, veszít ízéből, akárcsak az egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságaiból is.

Minden évben csökken a méztermelés, a kereslet pedig évről évre nő, így  valószínű, hogy a hamisítás gyakoribb lesz. Leggyakrabban a drágább mézet hamisítják. Az egyszerű vásárló sem szemmel, sem kóstolással nem tudja felismerni a hamisítványt. „Előfordulhat, hogy az igazi mézet cukros oldattal keverik össze, s mégis megőrzi illatát és ízét” - mondta Juraj Majtán.

A törvény a mézet méhtermékként határozza meg, amihez nem szabadna semmit hozzáadni, sem pedig elvenni belőle. Vannak bizonyos paraméterek, amelyeknek meg kellene felelnie, például 20 százalék vizet és 5 százalék szacharózt kellene tartalmaznia. Bár ezeket a paramétereket is el lehet érni még akkor is, ha hamisítják.

Két fehérjét vizsgálnak

Vannak módszerek, amelyek segítik kideríteni, hogy nem hamisítvány-e a méz, ám ezek alkalmazásához speciális műszerek kellenek. „Mi olyan teszt kifejlesztésére törekszünk, amely megmutatná, hogy a méz valóban méhektől származik-e. A méhek által előállított fehérjékre összpontosítjuk a figyelmünket, amelyeket a méz tartalmaz. Minden valódi mézben lenniük kell  ezeknek a fehérjéknek. Mi két anyagot vizsgáltunk: a glükóz-oxidáz és a peptid defenzin-1 enzimet. Mindkettő pótolhatatlan szerepet játszik  a méz antibakteriális aktivitásában. Szeretnénk olyan gyors tesztet kidolgozni, amely néhány percen belül megmutatná, hogy ezek az anyagok jelen vannak-e a mézben ugyanakkor azt is jelezné, hogy milyen antibakteriális tulajdonságai lesznek lesznek a méznek - magyarázta a szakember, majd hozzátette:  - Mivel a  mézet a sebgyógyulásban is használják, igyekszünk feltárni és jellemezni a méh hatásmechanizmusát, amivel elősegítenénk szélesebb körű alkalmazását a korszerű orvoslásban.”

Mikor ajánlott?

Valójában hogyan hat a méz egészségünkre? Dr. Alžbeta Béderová, a Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa a következőkben foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat:

A rendszeres mézfogyasztás erősíti a szervezet ellenálló képességét és emeli energiaszintjét.

Kisegítő kezelésként ajánlott például lassú fejlődés vagy vérszegénység esetén.

Akit migrén vagy álmatlanság gyötör, este keverjen vízbe 3 kanál almaecetet és két kanál mézet, és igya meg.

A májbetegségek kezelésének fontos része a magas gyümölcscukor-tartalmú virágméz fogyasztása.

Kiegészítőként sikeresen alkalmazható a méz légcső- és felső légúti gyulladáskor, köhögéskor, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a nyák kiválasztását, és enyhítik a köhögést.

Megelőzésképpen mézfogyasztás ajánlott érelmeszesedés esetén, mert sok ásványi anyagot tartalmaz, és javítja a szívizom oxigénellátottságát.  

Terhesség idején enyhíti a rosszullétet. (npz-kovács)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?