Ingyen és névtelenül is elvégzik a HIV-tesztet

hiv-teszt aids vér

Nem biztos benne, hogy alkalmi nemi kapcsolatának nem lesz következménye? Jó, ha tudja: a HIV-fertőzés szűrését egész évben mindenkinek ingyen elvégzik, nem csak december elején, amikor az AIDS elleni küzdelemre emlékezünk. 

Világszerte csökken a HIV-fertőzöttek száma. Bár Szlovákia azon EU-országok közé tartozik, ahol a legkevesebb a HIV-fertőzés, az elmúlt évtizedben emelkedik az új esetek száma: 2018. szeptember 30-ig 812 esetet jegyeznek, legtöbb Pozsonyban és a Pozsonyi kerületben van. Dr. Azzaden Shunnar, a HIV/AIDS-t kezelő pozsonyi központ munkatársa ezt az információhiánynak tulajdonítja. „Sok embert ez a téma nem érdekli, nem tudja, hogy fertőzött-e vagy sem, nem ismeri a diagnosztizálás és a kezelés lehetőségeit, így a fertőzés forrását jelentik” – hangsúlyozta. Általában a fertőzést követő 2-4 héten belül jelentkeznek az influenzához hasonló tünetek: az ízületi és izomfájdalmak, hőemelkedés, láz, kiütések, torokfájás, hasmenés, levertség, a nyirokmirigy-nagyobbodás, majd néhány napon belül elmúlnak. A fertőzötteknek nagyon kis százaléka érez olyan erős tüneteket, hogy kénytelen orvoshoz fordulni. 

A T-limfocitákat támadja meg 

A HIV vírus az ember immunrendszerét támadja meg, főleg a Tlimfocitákat, s ezzel csökkenti ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A T-limfociták védik a szervezetet a vírusoktól, a parazitáktól, a baktériumoktól és a gombáktól. A HIV-fertőzés és az AIDS kialakulása között a nem kezelt betegek esetében 6-10 év is eltelhet. Az AIDS szerzett immunhiányos állapot, amelynek számos megnyilvánulási formája lehet. Akkor alakul ki, amikor az immunrendszert (a szervezet védekező szervrendszere) már nagyon legyengítette a HIVfertőzés. Bár az AIDS a HIV-fertőzés következtében alakul ki, a kettő nem ugyanaz. Ha valaki HIV-pozitív, nem feltétlenül jelenti azt, hogy már az AIDS betegség is kialakult nála. Ugyanakkor mindenki, aki AIDS-es, biztosan HIV-fertőzött. 

Háromféleképpen terjed 

Védekezés nélküli nemi kapcsolattal (a partnerek nemére, életkorára és nemi kapcsolatuk formájára való tekintet nélkül). Megelőzés: óvszer használata, a vérteszt elvégeztetése (legjobb, ha a partnerrel együtt), a védekezés nélküli nemi kapcsolat kerülése olyannal, akinek egészségi állapotát nem ismerjük, partneri hűség. 

Vér útján (nem steril tű és fecskendő használatával, piercinggel, nem steril eszközzel végzett tetoválással). Megelőzés: csak steril tű és fecskendő használata, piercinghez és tetováláshoz kizárólag steril eszköz használata. Ha 48 órával a kockázatos esemény után Pozsonyban, Besztercebányán, Turócszentmártonban, Nyitrán vagy Kassán a fertőző klinikán jelentkezik, akkor meg lehet tenni azokat az intézkedéseket, amelyek jelentősen csökkenthetik a fertőzés valószínűségét, de sajnos ezt az egészség biztosítók nem fizetik.

Anyáról gyerekre (terhesség, szülés idején vagy az anyatejjel). Megelőzés: a terhes nők is kérhetik a teszt elvégzését, s HIVfertőzés esetén a terhesség 3. hónapjáig igényelheti a terhességmegszakítást, a terhesség során is kezelni lehet a fertőzött nőt, mert ezzel jelentősen csökken a gyermek fertőzésének esélye, a HIV-fertőzött anya lehetőleg ne szoptassa az újszülöttet. 

Amitől nem kell félni... 

A HIV-vírus nem terjed, ha kezet fogunk a fertőzött emberrel, ha egy háztartásban élünk vagy egy munkahelyen dolgozunk vele, ha puszit adunk neki, ha együtt vagyunk vele a medencében, szaunában, továbbá nem terjed kullancs- vagy szúnyogcsípéssel, levegővel és vízzel. Pozsonyban, Besztercebányán, Turócszentmártonban, Kassán és Nyitrán kezelik a HIV-fertőzötteket és az AIDS-ben szenvedőket. A kezelőorvos rendszeresen ellenőrzi a vírus mennyiségét a vérben, az immunrendszer állapotát, a vírus reagálását a gyógyszerre. Jelenleg hatféle készítmény van, aminek köszönhetően a HIV-fertőzés kezelhető, de még mindig nem gyógyítható betegséggé vált. A kezelést a biztosítók teljes egészében fedezik. Rendszerint gyógyszer-kombinációkról van szó, amelyek fékezik a vírusok szaporodását, s ezzel erősítik az immunrendszert. A kezelés szabályainak betartásával a HIV-fertőzés terjedésének kockázata 96 százalékkal csökkenhet. Ami nagyon fontos: önkényesen nem szabad megszakítani a kezelést, mert a vírus ellenállóvá válhat a gyógyszerekre, és a kezelés hatástalanná válhat. A teszt a fertőzést követő 3 hónapig kimutatja a vérben lévő HIV-ellenanyagokat. Körülbelül 5 ml vért vesznek, mégpedig reggel éhgyomorra, s az eredmény 1 héten belül készül el. Mindenkinek ingyen, s ha igényli, névtelenül végzik el a tesztet. (kovács)

További részleteket a 02/59370144-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?