Egészség

Idegrendszeri zavarok – 1.

Az idegrendszeri betegségek rendkívül változatos képet mutatnak: a múló vagy enyhe panaszoktól a súlyos kórképekig minden előfordulhat. Az ideggyógyászat az orvostudománynak az idegrendszer betegségeivel foglalkozó része. Az általános kórbonctanra és az idegélettanra épül.
ÚJ SZÓ ONLINE

2007. február 19. 08:00

Új Szó
Az idegrendszeri betegségek rendkívül változatos képet mutatnak: a múló vagy enyhe panaszoktól a súlyos kórképekig minden előfordulhat.

Az ideggyógyászat az orvostudománynak az idegrendszer betegségeivel foglalkozó része. Az általános kórbonctanra és az idegélettanra épül. Nem szabad összetéveszteni a pszichiátriával, még akkor sem, ha egyes elmebetegségek kapcsolatban lehetnek idegrendszeri sérülésekkel.

Agyi érkatasztrófák

Az agyi és érrendszeri katasztrófákhoz tartoznak a trombózisok és az agyi embóliák. Trombózis (rögösödés) esetén az ér üregében véralvadék képződik, amely megakadályozza benne a vérkeringést. Az agyi embóliák úgy alakulnak ki, hogy a vérrög a képződés helyéről leszakad, és a véráram útján az agy irányába vándorol, amely általában az aortabillentyűről vagy a nyaki fő verőerek elágazásának környékéről, a „karotiszvillából”, vagy a belső főágból) származik.

Az agyi érkatasztrófák hátterében többnyire érelmeszesedés áll. A trombotikus vérrögök a vér fokozott alvadékonyságának következtében alakulnak ki.

Agytrombózis

A trombózis az agy alapszövetének elhalását (infarktus) idézi elő. A vérellátás nélkül maradt agyszövet ellágyul, kiváltva egy többé-kevésbé kiterjedt agyterület pusztulását. Az érintett személy ilyenkor hemiplégiás lesz (egyoldali testfélbénulás).

A bénulás a test jobb felét érinti, ha az agyi infarktus a bal féltekén következik be, és fordítva, a jobb agyféltekében kialakuló agyszövetpusztulás a bal testfél bénulását okozza. A tünetek olykor csupán emlékezetkimaradás, egyensúly- vagy beszédzavar (afázia) formájában jelentkeznek.

Agyi embólia

Ez viszonylag ritka idegrendszeri tünetet okozó érkatasztrófa-fajta. Mindig valamilyen szívbetegség következményeként alakul ki, és bármely életkorban előfordulhat. A fiataloknál bekövetkező agyi embólia esetében a vérrög általában a szív bal kamrájából származik, ami többnyire szívbillentyű-gyulladás (endoxcarditis lenta) következménye. A felnőttek, főleg az idősebb korosztály agyi embóliáját pedig egy trombotizált verőérszakaszból leszakadó vérrög idézi elő.

A vérrög agyi érbe jutva elzáródást okoz, ami infarktus kialakulásához vezet. Ha a vérrög felülfertőződik (ami szívbillentyű-gyulladásban gyakori), akkor szövődményként agytályog is kialakulhat.

Bármi legyen is az agyi embólia kiváltó oka, a tünetek hasonlóak: az agyi érkatasztrófa - akár eszméletvesztéssel jár, akár nem - azonnali, többé-kevésbé teljes bénulást okoz. Jellemző kísérő tünetek a beszédzavar, a fej tartási és a szem tekintési zavarai (pl. azt mondják ilyenkor, hogy a „gócát nézi”), valamint a szájelferdülés (facialis paresis).

Az agyvérzés mindenféle előjel nélkül, hirtelen kezdődik. Fejfájás, görcsös rohamok, émelygés, hányás léphet fel. Ezekhez a tünetekhez tartókötöttség is társulhat, és egészen az eszméletlenségig fokozódó állapotromlás is kialakulhat.

Az agyi trombózis kezdete kevésbé heves, és bevezető tünetei – különféle bénulások – előre jelzik bekövetkeztét. A kialakuló bénulások napról napra változhatnak. Prognózisa kedvezőbb, mint az agyvérzésé. Az agyi embólia hirtelen keletkezik. A tudat tiszta maradhat, de különböző mértékű tudatvesztés is kialakulhat. Az ismételt trombózisok gyakoriak. Más szerv is érintett lehet. Klaszszikus példa a veseembólia, amely általában nehezen kórismézhető.

Forrás: Család és Egészség

Szélütés

A legtöbb szélütés azért alakul ki, mert egyes agyterületek nem kapnak elegendő vért. A lassan kifejlődő érelmeszesedés okozta szűkületeken keresztül a vér egyre kevésbé tudja ellátni az agyszövetet oxigénnel és tápanyagokkal. A kialakuló vérrög a beszűkült ereket könnyebben elzárja, aminek következtében az elzáródás mögötti agyterület már egyáltalán nem kap vért. A szélütések 80%-a a csökkent agyi keringés talaján jön létre, tehát minden olyan körülmény, ami elősegíti az érelmeszesedést, növeli a szélütés kockázatát. A szélütések egyharmadában a tünetek heteken vagy hónapokon belül visszafejlődnek, másik harmadában bénulások, beszéd- és látászavarok maradnak vissza, az esetek harmadában a szélütés kimenetele halálos. A legenyhébb szélütést is vészjelzésnek kell tekinteni, és lehetőleg csökkenteni kell a kockázati tényezőket, még mielőtt egy újabb, súlyos eset bekövetkezne. Szélütés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, aki nagy valószínűséggel kórházba utalja a beteget. A kórházban különböző vizsgálatokkal - ultrahang-, EEG-, vérvizsgálatok, koponya CT vagy érfestés stb. - kiderítik a kiváltó okot. A szélütéses beteg kezelését a kórházban kezdik el. Súlyos beszéd- és mozgászavarok esetében a rehabilitáció része a beszédgyakorlat és a gyógytorna, amit a házi ápolás keretében is folytatni kell. Ez nagy akarat- és életerőt igénylő feladat, de csak a rendszeres foglalkozás adhatja meg az esélyt arra, hogy a beteg ismét önálló lehessen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

Szputnyik

Matovič szerint a napokban kezdődhet a Szputnyikkal való oltás Szlovákiában

arkana

Renault Arkana: megérkezett Szlovákiába a francia újdonság

Škoda Fabia

Az új Fabia modernebb és szebb lett, gazdagabb felszerelést is kapott

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

ddddd

Mégis lesz idén valami Pohoda-szerűség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.