Egészség

Hogyan függ össze az olvasás és a lelki egészség?

Aki többet és változatos témájú könyvet olvas, értelemszerűen több ismerettel és gazdagabb szókinccsel rendelkezik. Ez nem szorul bővebb magyarázatra. Az olvasás segít megérteni a világot. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ha sokat olvasunk, azzal nemcsak fenntartható, hanem javítható lelki egészségünk.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. június 19. 16:19

Zavarhatja az éjjeli álmot az e-könyv elalvás előtti olvasása
- Képarchívum

Világszerte több tudományos kutatás vizsgálja az olvasási élmények hatását. Folyamatosan növekszik azon eredmények száma, amelyek alapján egyre bizonyosabbá válik: lelki, mai divatos szóval mentális egészségünk megtartásához az olvasás is hozzájárul.

A művészetterápiák közé soroljuk a irodalomterápiát is, ami nem más, mint a felolvasott szöveg által kiváltott érzelmekről való beszélgetés. A terápiavezető olyan művet választ ki, általában irodalmit, amelynek a mondanivalója – és a kiegészítő megjegyzések – révén rávezethető a páciens, hogy alaposabban megismerje a témához való viszonyát. Olyan változat is ismert, amikor a résztvevők verset vagy naplót írnak, majd ezt beszélik meg részletesen, s ezáltal érthetik meg jobban önmagukat. Azt is el lehet vele érni, hogy az ember újra tudja gondolni korábbi véleményét és viszonyulását a felvetett témához. Szépirodalom olvasásával, irodalomterápiával fejleszthető a kreatív gondolkodás, erősíthető a másokkal való együttérzés képessége. Abban is hasznára lehet az embernek, hogy mindenféle élethelyzetben képes legyen a megfelelő stílusban, hangnemben, minőségben közölni mondandóját, másokét pedig helyesen értelmezni (ez a kommunikációs készség).Irodalomterápiát javasolnak például a szorongással küzdőknek, a gyászt nehezen feldolgozóknak is. Úgy tűnik, a műtétek utáni depresszióban szenvedők tüneteit enyhítheti a közösségben való együtt olvasás. Egy tanulmány szerint ha megfelelően alkalmazzák az irodalomterápiát, jó hatása lehet a lelki egészség javítására a koronavírus-járvány után is.

Azok, akik sokat olvasnak, nagyobb megértőképességgel, empátiával rendelkeznek, mert agyunk nem tesz egyértelmű különbséget a valóságban átélt élmények és az olvasott helyzetek között. Agyunk sokkal inkább a történetek részletei iránt fogékony. Bizonyára sokan érezték már, hogy egy könyv sorai olyannyira magukkal ragadták, olyannyira belemerültek az olvasásba, hogy úgy érezték, szinte a történet részesei (ez az úgynevezett narratív bevonódás), és közben alig érzékelték a való világot. Sok kutató úgy véli, hogy amikor az ember elválik a valódi környezettől, az lehetőséget teremt arra, hogy meneküljön a rossz tapasztalatoktól és gondolatoktól, hogy elgondolkodjon a fontos dolgokról.

Egy idegrendszeri képalkotó vizsgálat kimutatta: társadalmi összefüggéseket taglaló szöveg olvasásakor nagyobb aktivitást mutattak az agy úgynevezett nézőpontfelvételre érzékeny részei. Az olvasásnak akár éveken át tartó egészségi hatásai is lehetnek. Olasz kutatók szerint az irodalomterápia hatékonynak tűnik a felnőttkori depresszió hosszú távú enyhítésében, aminek folytán csökkenteni lehet a gyógyszerek mennyiségét. Még az is lehet, hogy tovább él, aki sokat olvas. Egy 12 éven át tartó vizsgálat ugyanis azt mutatta: 20%-kal csökkent a halálozási arány azok között, akik rendszeresen olvasnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt csak a könyvet olvasókra találták valósnak, az újságokat, a magazinokat olvasókra nem vonatkozik.

Összeállította: Csibrányi Zoltán

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igyekszünk olcsóbban fűteni – téma a keddi Új Szóban

A sajtószabadságból végül a jelenlegi koalíció is lefaragott

Brutális hőség tombol Cipruson

Kegyetlen hőség lesz a hétvégén, kiadták a riasztást!

sport a tévében

Az úszó-vb utolsó napja jön

koronavírus kórház

Romlik a járványhelyzet, ebben a kórházban ismét tilos a látogatás

f

KVÍZ: Teszteld a szemed! Melyik szín különbözik a következő képeken?

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.