Hatásos SM-kezeléssel minőségi életet élhet a beteg

Nemrég volt a sclerosis multiplex (SM) világnapja. Mint minden világnapnak, ennek is az volt a célja, hogy az emberek minél többet tudjanak erről a betegségről, hogy minél előbb felismerjék a tüneteket, és minél előbb megkezdődjön a kezelés.

Konkrét eseteket bemutatva szeretnénk ehhez hozzájárulni és szolidaritást kiépíteni a betegekkel – mondta Jarmila Fajnorová, a Szlovákiai Sclerosis Multiplex Szövetség elnöke. A szakemberek szüntelenül hangsúlyozzák a kezelés mielőbbi megkezdésének fontosságát, ezért kell beszélni a tünetekről és a mítoszokról, amelyek ezt a betegséget körülveszik. Így járulhatunk hozzá a korai diagnózis felállításához, hogy a betegek kellőképpen tájékozottak legyenek és a lakosság is megértse a lényeget.

Nálunk nincs regiszter

Világszerte 2,8 millióan szenvednek ebben a betegségben. Szlovákiai adatok sajnos nincsenek. Akkor lennének, ha lenne központi betegregiszter, ámde nincs. „A rendelkezésre álló adatok nem egyeznek egymással. Az NCZI hivatalos adatai azt mutatják, hogy a betegek száma 16 ezer, ami biztosan nem igaz” – állapítja meg dr. Zuzana Gdovinová professzor, a Szlovák Neurológiai Társaság elnöke. A másik adat az egészségbiztosítók ismeretei alapján született, ami 8000 betegről szól. Ez a szám valószínűbb, megfelel a földrajzi szélességünknek. A szakemberek már rég figyelmeztetnek, hogy hiányzik a központi regiszter. Az SM krónikus autoimmun gyulladásos és neurodegeneratív betegség, ami a központi idegrendszert károsítja, vagyis az agyat és a gerincvelőt. Az immunrendszer saját sejtjeit, a myelinhüvelyt (az idegrostokat szigetelő, zsírsavakban gazdag fehérjetartalmú anyag) támadja meg. Kialakul a myelinhüvely gyulladása és károsodása, amely végül az idegek károsodásához vezet. Idővel ez a károsodás lelassítja vagy megakadályozza az izomkoordinációért, az izomerőért, az érzékelésért és a látásért felelős idegeken az ingerület (információk) továbbítódását.

Nem hitte, hogy beteg...

A 45 éves Martinnál véletlenül diagnosztizálták a betegséget. 10 évvel ezelőtt, amikor más betegség miatt mágneses rezonanciára küldték, az volt az érzése, hogy nincs semmi baja. Pedig akkor már eléggé botladozott, mindenbe belerúgott. Azzal védekezett, hogy ez akkor szokott előfordulni vele, ha siet és ideges. Azért ignorálta a tüneteket, mert nem hitte, hogy súlyos diagnózisa lenne. Azt gondolta, semmi baja, így hát nem vállalta a beavatkozást, amiről az interneten sokat olvasott. Így élt még további öt évet, mígnem végre diagnosztizálták nála a betegséget.

Nehéz a diagnosztizálás

A tünetek attól függnek, hogy a gyulladás az idegrendszer mely részén jelentkezik. A károsodás minden betegnél más. A szakemberek szerint több mint 50 tünete létezik, ezért is viszonylag nehéz diagnosztizálni a betegséget. Jellemző tünete a fáradtság, a botladozás, továbbá a zsibbadás, az apró szúrások vagy bizonyos testrészek érzéketlensége. Jelentkezhet továbbá szexuális problémák, depresszió, szorongás, látás-, alvás-, összpontosítási és emlékezési zavar, rossz artikuláció. Sajnos nincs egyetlen teszt, amivel pontosan igazolni lehetne a betegséget.

A betegség további lefolyására és a kilátásokra az is hat, hogy elég korán vagy időben kezdték-e el a hatékony kezelést. Nem szabad halogatni az orvos felkeresését. Ha egy vagy több tünete van, az általános orvos vagy a neurológus próbálja felállítani a diagnózist. Jelenleg az SM gyógyíthatatlan betegség, de olyan kezelés áll a betegek rendelkezésére, aminek köszönhetően teljes értékű életet élhetnek. Ez a kezelés hat az SM lefolyására, ezért a betegséget modifikálónak hívják. Mivel a gyulladás visszaszorítása elsősorban a kezdeti szakaszban kulcsfontosságú, a beteg szempontjából döntő a kezelés mielőbbi megkezdése. E gyógyszereknek köszönhetően az elmúlt évtizedekben megváltozott a kezelés. Ha időben megkezdik a kezelést, a beteg jó minőségű életet élhet. Ma már a kezdet kezdetén ezzel a gyógyszerrel kezelik, tehát nem kell várni az állapot romlására, mint régen.

Amint azt dr. Zuzana Gdovinová elmondta: több tanulmány bizonyította, hogy ha a kezdet kezdetén a beteg hatásos kezelés kap, (High-Efficacy Therapy – HET), az előrehaladás lassúbb, az agyszövet lassabban sorvad el, kevesebb a roham, kevesebb pénzt kell fordítani a kezelésre.

Minél előbb kezelni

„Harminc évvel ezelőtt, amikor dolgozni kezdtem, egyáltalán nem volt kezelés, a fiatal betegek hamar mozgásképtelenné váltak, gondozásra szorultak. A mai kezelés ugyan drágább, de sok pénzt takaríthatunk meg vele szociális téren” – tette hozzá. „Az SM főleg a fiatalok betegsége, de szerencsére már van lehetőség a korszerű kezelésre, amit Szlovákiában az egészségbiztosítók megtérítenek, s a beteg magas kort élhet meg, minőségi életet élhet. Előfordul, hogy a beteg későn jut orvoshoz, s a diagnózis felállítása is késik. Tudni kell, hogy minél előbb kezdődik el a kezelés, annál lassabban halad előre a kóros folyamat” – hangsúlyozza a szakember.

Azt üzeni a betegeknek, hogy ha valamilyen panaszt tapasztalnak, keressék fel az orvost, és ha kell, mihamarabb diagnosztizálják és kezdjék meg a kezelést. „Vannak más nézetek is, például az, hogy nem kell feltétlenül a gyógyszer, elég, ha tornázik az ember. Az orvosok nem tiltják a támogató kezeléseket, de meg kell maradni az alapkezelésnél, mert ez hatásos, s hosszú távon jó életminőséget tud biztosítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?