Egészség

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

A szülők elutaztak, a serdülő pedig szeretne jó színben mutatkozni barátai előtt. Nyár van, a különféle fesztiválok ideje, s mit ér mindez alkohol nélkül? – teszik fel sokan a kérdést.
Kovács Ilona

2019. július 15. 18:30

alkohol fiatalok
Illusztráció - Fotó: pixabay

Ami a felnőttek esetében úgy-ahogy megmagyarázható, a fiataloknál elfogadhatatlan. „Eseteükben a fejletlenség azt váltja ki, hogy nagyon gyorsan szokássá válik az ivás – figyelmeztetett Josef Šedivý pszichoterapeuta, majd hozzátette: minél hosszabb ideig figyelmen kívül hagyják a szülők a gyerek alkoholizálását, annal nagyobb a tartós testi és lelki következmények valószínűsége. 

Soha nincs korán 

A kutatások azt mutatják, a 15 éves gyerekek harmada már megkóstolta az alkoholt. Ehhez kétségkívül az is hozzájárult, hogy a fiatalkorúak háromnegyedének nem gond alkoholt vásárolnia, pedig ez tilos. Megdöbbentő, hogy a szülők 83 százaléka egyszerűen nem veszi komolyan, hogy gyermeke alkoholt fogyaszt. „Bár sok szülő halogatja a téma felvetését, és inkább a pedagógusokra hagyja, a szexuális neveléshez hasonlóan ebben az esetben is érvényes, hogy nem lehet elég korán felhívni a gyerek figyelmét az alkoholfogyasztás ártalmaira – jegyezte meg Erik Čížek, a Fórum Pi s rozumom polgári társulás munkatársa. Ez a szervezet öt éve országszerte interaktív előadásokat szervez az alapiskolák 7. osztályosai számára. Munkatársai 2015 óta 190 iskolába látogattak el, és 759 osztályban tartottak előadást, így több mint 15 400 fiatal tudott meg többet az alkoholfogyasztás ártalmairól. Bebizonyosodott: ha a gyerek olyan környezetben nő fel, ahol mértéktelen alkoholizálás folyik, nagy a valószínűsége annak, hogy ő is ezt az utat fogja követni. 

Több tényező kombinációja 

Amikor a gyerek felnőtté kezd válni, sok érzelmi és testi változáson megy keresztül, sok erős inger éri. Minden ember más, így a serdülő érzelmei és reakciói is eltérnek egymástól. Sokan ilyenkor kezdenek el kísérletezni az alkohollal. A felmérés eredményeinek elemzése azt mutatja, hogy nemcsak egy tényező indítja el a fiatalt az alkohol felé, hanem több tényező kombinációja. 

Napjainkban már a serdülőket sem kerüli el a stressz. A követelmények úgy elszaporodtak, hogy a fiatalember könnyen a pohár után nyúl. De kiválthatja ezt érzelmi válság, a megfelelni akarás, a kíváncsiság vagy az, hogy erősebbnek akar mutatkozni, mint amilyen a valóságban. 

Tippek a szülőknek

Használja ki a megfelelő helyzetet, amikor beszélhet gyerekével az alkohol negatív hatásairól vagy az alkoholokozta balesetek következményeiről.

Ösztönözze a fiatalt, hogy értelmesen töltse szabadidejét, sportoljon. Magyarázza el neki: az unalmat és a rossz társaság negatív hatását így védheti ki.

Fontos tudni, hogy a serdülő kivel tart kapcsolatot. Tanítsa meg őt, hogyan mondjon nemet. Mondja el, hogy az igazi barát nem kényszeríti alkoholivásra.

Tudnia kell, hogy az alkohol semmilyen problémát nem old meg, szakember segítségét kell kérni.

Mutasson példát! Kulcsfontosságú, hogy gyermeke tudja: törvény tiltja a serdülők alkoholizálását.

A meditáció és a kellő pihenés segít hatástalanítani a negatív gondolatokat. A szabadban töltött idő és az agy oxigénellátásának fokozása a megfelelő recept erre. 

Adrenalinélmények 

Serdülőkorban az agy is nagy változásokon megy keresztül. Az alkohol viszont megváltoztatja a hormonszintet és a viselkedést. A kamaszoknak nincs meg az a képességük és lehetőségük, hogy testileg és mentálisan is megbirkózzanak az alkohol negatív hatásával. Ugyanannyi alkohol az ő fejlődésben lévő szervezetükre erősebben hat. Ha ehhez még hozzászámítjuk az adrenalinélmények 
utáni vágyat, nem csoda, hogy a pohár után nyúlnak. Az alkohol gyakran más drog felé irányítja a fiatalt, mentális és más egészségi problémát vált ki. „Sok fiatal ilyen állapotban megpróbál autót vezetni, esetleg nem kívánt terhességet vagy nemi betegséget kockáztat. Az alkohol hosszú távon negatívan hat az iskolai előmenetelre, a családi és a baráti kapcsolatokra – tette hozzá Josef Šedivý. 

Sztereotípiák és rövidzárlatok 

Nem véletlenül mondják, hogy az érettség egyik fontos jellemzője, hogy ki hogyan viszonyul az iváshoz. A statisztika szerint minél korábban kóstolja meg a fiatal az alkoholt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy függővé válik. Tartsuk szem előtt, hogy a fiatal agyát már a fogyasztás után 6 perccel károsítani kezdi az alkohol. Az alkohol hatására a legnagyobb károkat a memóriáért és a térbeli tudatosságért felelős agyterületen, a hippokampuszban található neuronok őssejtjei szenvedik el. Serdülőkorban lévő majmokon elvégzett kísérletek bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás maradandó károsodást okoz a fiatalok agyában. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.