Egészség
- Shutterstock-felvétel

Ha lefogyunk néhány kilót, a vérnyomásunk is rendeződik

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 24. 17:06

Az utóbbi években hagyománnyá vált, hogy szeptemberben, a szív hónapjában nyilvánosságra hozzák az Európai Kardiológiai Társaság útmutatásait arra vonatkozóan, hogyan kell a szív- és érrendszeri betegségeket kezelni.

Idén augusztusban Münchenben gyűltek össze az európai kardiológusok.

Legfontosabb üzenetük: a magas vérnyomást minél előbb kezelni kell.

A határérték 140/90 Hg/mm vagy ennél magasabb. A jól kezelt és ellenőrzött magas vérnyomásban szenvedőknek nem lehet magasabb a vérnyomásuk, mint 130/80 Hg/mm. Ezt állandó gyógyszerkombinációval lehet elérni.

A keringési betegségek hosszú ideje – Szlovákiában és a nagyvilágban is – a legtöbb halált okozzák, és emiatt kerülnek az emberek leggyakrabban kórházba. Az elmúlt évben Szlovákiában az összes haláleset 48,3 százalékát tették ki ezek a betegségek. A kardiovaszkuláris betegségek kétszer több ember halálát okozták, mint a daganatos betegségek. Annak ellenére, hogy az utóbbi években történtek lépések a helyzet javítására és enyhén csökkent a halálesetek száma, még mindig a keringési betegségek miatt kerülnek legtöbben kórházba. Ezek a betegségek egyetlen korosztályt sem kímélnek, de legfőképpen az 50 év felettieket veszélyeztetik.

Tudni kell, hogy a magas vérnyomás gyakran a túlsúly és elhízottság következménye.

Jelentős kockázati tényező, ha a férfi derékbősége 102 cm-nél, a nőé pedig 88 cm-nél nagyobb.

A magas vérnyomás, mint a leggyakoribb krónikus betegség, számos kardiovaszkuláris betegség kockázati tényezője. Közéjük soroljuk a szívelégtelenséget, az agyi infarktust, a krónikus ischémiás szívbetegséget vagy a szívinfarktust. Azért kell minél előbb elkezdeni a kezelést, hogy elkerüljük a szövődményeket.

2018. május 14. 19:55

A magas vérnyomásúak fele nem is tud betegségéről

A müncheni kardiológiai kongresszuson először mondták ki, hogy már 140/90 Hg/mm-nél és magasabb értéknél el kell kezdeni a kezelést, s mindent el kell követni azért, hogy 130/80 Hg/ mm-nél ne legyen magasabb. A magas vérnyomás krónikus betegség, amit nem lehet teljesen meggyógyítani, de jól és sokáig kezelni lehet. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem mindig sikerül. A beteg gyakran nem tartja be az orvos ajánlásait, pedig a megfelelő kezelés vagy a jobb ellenőrzés 36 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását és 16 százalékkal az elhalálozás veszélyét.

Ha a beteg komolyan veszi a kezelést és változtat életmódján, ezzel jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy stabilizálja a vérnyomást. A gyógyszeres kezelésen kívül kétségkívül a legnagyobb szerepe a testsúly csökkentésének van. Ha valaki 5 kilót lefogy, akár 4 Hg/mm-mel is csökkenhet a vérnyomása.

Az európai ajánlások szerint a legjobb hatást legjobban az állandó gyógyszerkombinációkkal lehet elérni. Az ilyen gyógyszernek több előnye is van: kevesebb tablettát kell a betegnek bevennie, a kezelés hatásfoka nagyobb, és kisebb a mellékhatások kialakulásának valószínűsége. A hatásos kombinált ke­zelés ugyanakkor csökkenti az úgynevezett kardiovaszkuláris kockázatot, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A korszerű kezelés azt az elvet követi, hogy nem elszigetelten kell az egyes problémákat kezelni, hanem komplex módon, vagyis csökkenteni kell az általános kardiovaszkuláris kockázatot. Ennek a kritériumnak az állandó gyógyszerkombinációk tökéletesen megfelelnek. (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk