Ha ezt a látja a laborleletén, vesebetegsége lehet

vesék k

A világ népességének mintegy 10 százaléka, azaz 750 millió ember szenved idült vesebetegségben (chronic kidney disease, CKD) és ebből több mint 2 millió ember részesül vesepótló kezelésben vagy szorul transzplantációra.

A különböző kórképekkel együtt járó betegség, amely alattomosan, szinte panasz nélkül jelentkezik, nehezen ismerhető fel. Ezért jelentősen aluldiagnosztizált, holott egy egyszerű vérvétellel és az ún. bGFR-érték (bGFR = becsült glomerulus filtrációs ráta, mértékegysége: ml/perc/ 1,73m2) rendszeres vizsgálatával a CKD már korai szakaszában könnyen észlelhető lenne.

Magas vérnyomás és cukorbetegség

Az idült vesebetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik ez a két betegség. Az életminőség jelentősen romlik a CKD előrehaladtával, annak kockázata pedig, hogy a vesebeteg páciens más kórképpel összefüggésben kórházi kezelésre szorul, kétszeresére nő. Kifejezetten alattomos, a betegek mindennapjait jelentősen megnehezítő kórról beszélünk, ezért is rendkívül fontos a korai diagnózis.Ideje mindenkinek megismernie a vese működését jellemző úgynevezett bGFR-értéket, ha ugyanis a 60 alatti érték 3 hónapon túl is fennáll, akkor sajnos baj van. Mindenképpen ajánlatos, hogy rendszeresen kérjük a bGFR-érték vizsgálatát a kezelőorvostól, hiszen ennek éppen akkora jelentősége van, mint például a koleszterinszintnek.

A korai diagnózis életet menthet

Nem túlzás azt állítani, hogy a korai diagnózis az idült vesebetegség esetében ténylegesen életet menthet, hiszen miközben a kezeletlen kór súlyos, életveszélyes következményekkel járhat, ma már korszerű gyógyszeres terápiával és életmódkezeléssel is lehet segíteni a betegség szinten tartásában és a későbbi állapotromlás megelőzésében.

Mikor lehet alacsony a bGFR-szint?

A normál értéknél alacsonyabb bGFR-érték beszűkült veseműködésre utal, hiszen a vese károsodásával párhuzamosan a vese szűrési funkciója is romlik. Ezzel egyidőben a vérben megnő a kreatinin és a különféle méreganyagok szintje.

A krónikus vesebetegség stádiumait részben a bGFR-érték alapján határozzák meg, illetve ismerete nélkülözhetetlen a krónikus vesebeteg vagy vesetranszplantált beteg állapotának, állapotromlásának követésére.

Heveny veseelégtelenség, vesebetegség hatására is csökken az értéke, emellett idős korban, folyadékhiány vagy kiszáradás esetén, sokszor májbetegséghez vagy szeptikus állapothoz társultan, súlyos betegségek esetén érintett vesefunkció romlását is jelzi.

Érdekes

A krónikus vesebetegség stádiumai

1. stádium: ≥90 – vesekárosodás normál vagy magas bGFR-rel;

2. stádium: 60–89 – enyhe csökkenés a bGFR-ben;

3. stádium: 30–59 – mérsékelt csökkenés a bGFR-ben;

4. stádium: 15–29 – súlyos csökkenés a bGFR-ben5. stádium: <15 – veseelégtelenség.

 

Abban az esetben, ha a bGFR-szintje 60 ml/min alá kerül, mindenképpen nefrológus szakorvoshoz kell fordulni, aki a beteg állapotának megfelelő kezelést kezdeményezheti. Ha a terápia nem tudja a bGFR-szint további csökkenését megakadályozni, a beteg számára művesekezelést (dialízis) vagy veseátültetést javasol a kezelőorvos.

(egészségkalauz, webbeteg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?