Demencia – Van csodadiéta?

Ön is szedi ezt a gyógyszert? Demenciát okozhat!

Nincs olyan esztendő, hogy ne kapna szárnyra egy-egy új csodadiéta, amely akár a demencia minden változatára, akár csak valamelyikre – leginkább az Alzheimer-kórra – javulást ne ígérne, és ígéri természetesen a betegség megelőzését is. Sajnos, a diéta önmagában nem segít.

Könnyű belátni, hogy ha valaki napi nyolctíz órát mozgás nélkül ül a számítógép előtt vagy folyamatosan ki van téve a stressznek a munkahelyén, esetleg a családjában, akkor az egészséges táplálkozás csak lassítani lesz képes a teste és az agyműködése romlását, de nem lesz elég. Szintén belátható, hogy ha valaki intenzíven dohányzik vagy rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt, hiába fordul dietetikai szakemberhez, ő is először azt fogja tanácsolni, szokjon le a káros szenvedélyeiről. Ha az ember azt szeretné, hogy kisebb valószínűséggel érje el a demencia, akkor az életszemléletén, a gondolkodásán és ennek következtében az életmódján kell változtatnia, s ennek csak az egyik, habár nagyon fontos része a táplálkozás. Ha valaki képes rendszeresen mozogni, hosszabb időt tiszta levegőn tartózkodni, elkerülni a káros szenvedélyeket és a stresszt, akkor valóban nagyon hatékonyak lehetnek az étkezési reformok is, és egyes, speciális diéták valóban csökkenthetik a demencia esélyét, illetve lassíthatják a dementálódási folyamatot. Emellett fontos, hogy sok esetben a genetikai háttér erősítő tényező lehet, habár ezzel kapcsolatban nincsenek objektív bizonyítékok, a tapasztalat ebbe az irányba mutat. Tehát azoknál, akiknek a családjában az egyenesági felmenők között több, demenciában szenvedő ember volt, még indokoltabb az életmód komplex megváltoztatása, minél hamarabb. Mi legyen a táplálkozási alapelvünk, ha lassítani akarjuk a testünk és az agyunk romlási folyamatait? Ha tanulmányozunk néhány tucat diétát, megtalálhatjuk a közös eredőt: az erősen zsíros, illetve az úgynevezett vörös húsok fogyasztásának csökkentését, a fehér cukor és a margarin limitálását, illetve a gyorséttermi ételek kizárását a mindennapjainkból. Emellett pedig gyakorlatilag minden diéta ajánlja a tengeri hal, a baromfi, a teljes kiőrlésű gabonák, a bogyós gyümölcsök, a dió, a bab, a sárgarépa és az olívaolaj fogyasztását. Ha olyan diétát szeretnénk követni, amelyben talán a leginkább összefoglalásra kerül az agyunk számára optimális táplálkozás, akkor a MINDdiéta javasolt, amelyet világszerte elismert, egyetemeken dolgozó kutatóorvosok és táplálkozástudományi szakemberek állítottak össze, egy évtizedes kutatás tanulságait leszűrve. Mint minden diétánál – itt is hangsúlyozandó a lényeg, amelyre feljebb utaltam: ha életszemléletünket nem változtatjuk meg, és nem kezeljük megfelelően fizikai, lelki, szellemi és spirituális állapotunkat, nemcsak a testsúlyunk marad változatlan, hanem egészségesebbek sem leszünk!  Az ember egy komplex lény, s ha nem változtatjuk meg életünk mindegyik dimenzióját, az eredmény nem lesz tartós, sőt nem egyszer inkább további romlás következik be. Tehát nincsenek csodadiéták! Az egyetlen megoldás az, hogy életmódot váltunk, s így csökkentjük a demencia rizikóját a lehető legkisebbre… ehhez pedig akár a mai napon is hozzáfoghatunk!

(egy.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?