Biztonságos a koraszülött köldökzsinórvérének levétele

csecsemő

A koraszülötteknél gyakran merülnek fel különféle egészségi problémák, amelyek mentális vagy fizikális visszamaradottságban nyilvánulhatnak meg, s az élet végéig rontják az életminőséget.

A jelenlegi, őssejtekkel végzett terapeutikai eljárások általában az egyes szervekre vagy tünetekre irányulnak. Az eddigi kutatások azt mutatták, hogy a köldökzsinórvér adagolása ugyanolyan hatásos, mint a több szervre irányuló kezelés. A köldökzsinórvér olyan sejtek forrása, melyek biztonságosak és hatásosak a koraszülött gyerekek szövődményeinek megelőzésében és kezelésében. E terápia első lépése a köldökzsinórvér levétele és a megfelelő sejtek izolálása. A koraszülöttek esetében a köldökzsinór kései elvágása ajánlott, ám csak kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy a levett vér mennyiségi és minőségi tulajdonságai megfelelnek-e a kezelés igényeinek. 2021-ben tanulmány folyt erről a kérdésről. A tanulmányban 90 koraszülött és 120, rendes időben született csecsemő vett részt. A koraszülötteket a terhesség 35. hetéig két csoportra osztották: az egyiknek levették a köldökzsinórvérét, a másiknak nem. Mindkét csoportban figyelték a halandóság és a szövődmények mértékét, vizsgálták a köldökzsinórvér sejtjeinek tulajdonságait. A koraszülöttek esetében bár kevesebb volt a köldökzsinórvér és alacsonyabb az őssejtek száma, mégis elég volt a koraszülöttek kezelésére. Egyik csoportban sem tapasztalták negatív hatását annak, hogy levették a köldökzsinórvért. Sem a pulzus, sem a vérnyomás nem változott. A tanulmány legfontosabb felismerése: Teljesen biztonságos a koraszülöttre nézve, ha a köldökzsinórt nem azonnal a világrajövetel után, hanem kissé megkésve vágják el és így jutnak hozzá a köldökzsinórvérhez. Az izolált sejtek minősége és mennyisége megfelel a kezelés kritériumainak.

Mi a köldökzsinórvér?

A köldökzsinórvér az újszülött vére, amely a baba születését követően, a köldökzsinór elvágása után marad a köldökzsinórban és a méhlepényben. Egyedülálló abban az értelemben, hogy ritka vérképző őssejteket tartalmaz, amelyek fiatalok, így nem terheltek a szervezet szerzett betegségeivel, kezelésekkel vagy az öregedési folyamat által.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?