Az érzékeny bőrűek akár 5 perc alatt is leéghetnek

leégés

Kétségtelen, hogy a napsugár éltet, erősíti az egészséget, de árthat is. Hogy a napi D-vitaminszükségletünket biztosítani tudjuk, naponta 10 percig kellene a napon lennünk, de védőkrém nélkül. Minél többször leég a bőr, annál jobban megnő a bőrrák kialakulásának veszélye.

A napsugárzásnak kitett bőr leégése több tényezőtől függ. Az első és legfontosabb a bőr fotótípusa. Ahhoz, hogy valaki ki tudja választani a számára megfelelő fényvédő krémet ismernie kell saját fotótípusát.

1. típus: tejfehér bőrű. Szőke vagy vörös hajú emberek tartoznak ide, a szemszín általában kék vagy zöld. Ez a típus mindig leég, sosem barnul. (ír típus)

2. típus: fehér bőrű európai. A hajszín szőke, a szemszín világos, előfordulhat szeplő is. Könnyen leég, nehezen barnul.

3. típus: világosbarna, sárgás bőr. Világos barna, sötétszőke haj, barna szem. A bőr néha leég, fokozatosan barnul.

4. típus: mediterrán típus. Kreol barna bőr, haj és szemszín is sötét. A bőr csak ritkán ég le, könnyen barnul.

5. típus: barna bőrű indián. Barna bőr, sötét haj, sötét szem. A bőr nagyon ritkán ég le, és nagyon könnyen barnul.

6. típus: fekete bőrű, fekete hajú, barna szemű, főleg afrikai és indiai emberek tartoznak ide. Sosem égnek le, a bőr árnyalata miatt nehezen észrevehető a barnulás.

Minél alacsonyabb a fotótípus, annál magasabb fényvédelemre van szükség.

Egy óra alatt mennyi UV-sugárzás éri a bőrt?

Ez függ a napszaktól, az évszaktól, a földrajzi szélességtől, a légszennyeződéstől, a sugarak visszaverődésétől, az ózonmennyiségtől vagy az éghajlati viszonyoktól. A bőr fotótípusa, a természetes védelem, a használt készítmények faktorszáma és a ruházat határozza meg, hogy minderre a bőr hogyan reagál.

Ennyi napfény kell a D-vitamin termelődéséhez

A D-vitamin az UVB-sugárzás hatására termelődik. A mennyiség az UV-indextől, a napszaktól, a földrajzi szélességtől és az évszaktól függ. Akkor termelődik D-vitamin, ha 10–15 percig napsugárzás éri az arcot, a vállat vagy a kezet, de úgy, hogy semmilyen védőkrémet nem használtunk. A leégést követő bőrvörösödést épp az UVB–sugárzás okozza, ami behatol a bőrbe és kitágítja az ereket.

A megbízható védelem

A minőségi fényvédő készítmény kiszűri az UVA- és UVB-sugarakat. A bőrtípusnak megfelelően választhatunk krémet, tejet vagy gélt. Az aknés bőrre például jobb a gél, a szárazabb, érzékenyebb bőrre pedig a zsírosabb krém. Az UVB-sugárzás elleni védelmet SPF-fel (sun protective factor) jelölik, legnagyobb érték az 50+. A bőrrák előfordulását a szülők nagymértékben befolyásolhatják, ugyanis az UVsugárzás 50 százalékát 18 éves korunk előtt kapjuk. Az európai országokban évente 5 százalékkal nő az újonnan diagnosztizált bőrrákos esetek száma, egyre fiatalabbak az érintettek és már gyermekek esetében sem ritka. Az elmúlt 35 év alatt megnégyszereződött előfordulása. A fent említett tények miatt már a gyerekeket is védeni kell. A feltételezések szerint egy hólyagos gyermekkori leégés felnőttkorban megkétszerezi a bőrrák kialakulásának veszélyét. Csak a melómák egyharmada alakul ki anyajegyből, a többi a teljesen egészséges bőrből fejlődik ki. „A férfiaknál a gyorsan áttéteket képező rák főleg a háton, a nőknél pedig az első végtagokon alakul ki, de olyan helyen is előfordulhat, amit a napfény egyáltalán nem ér” – mondta dr. Desana Borecká onkodermatológus.

Érdekes

Melanoma ABC

Ha észreveszi, hogy az anyajeggyel nincs minden rendben, vizsgáltassa ki bőrgyógyásszal. Ebben segíthet a melanoma ABC.

A melanóma és minden bőrdaganat gyógyításának egyik kulcskérdése a korai felismerés, hiszen az idejében történő sebészi eltávolítás általában teljes gyógyulást eredményez. Minden változást, gyanús jelet bőrgyógyásszal ajánlatos ellenőriztetni, és sok anyajegy esetén érdemes teljes testtérképes anyajegyszűrésen is részt venni. Emellett segítségünkre lehet az úgynevezett ABCDE kritérium rendszer is, amely abban segít, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

A = aszimmetria

Ha a bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú, az már gyanús jel lehet.

B = border (határ, szegély)

Érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

C = color (szín)

Fel kell figyelni az anyajegyek színének megváltozására, ha sötétedik vagy világosodik egy anyajegy. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulása az anyajegynek felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

F = funny looking lesion (nevetséges kinézetű anyajegy.)

Valamiféle „rút kiskacsa” a többi között. Mindig más, mint a többi.

G = growing (növekedés).

Minden anyajegy gyanús, amelyik nő.

A melanoma kezdeti stádiumban teljesen gyógyítható, de a sikeres kezelés alapja a korai felismerés.

(z-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?