Egészség

Az életmód megváltoztatásával csökkenthető a halálesetek száma

Egészség csak egy van – ez a neve annak az új kezdeményezésnek, amely a kardiológusokat, diabetológusokat, az általános orvosokat és betegeket próbálja összekötni. Arra ösztönöz: mindenki felelősen viszonyuljon egészségéhez, tartsa be az orvos utasításait a kezelést illetően, és az életmód megváltoztatásával csökkentse a szív- és érrendszeri betegség okozta halál esélyét.
author
Kovács Ilona

2022. november 19. 17:40

szívbetegség
- Shutterstock-felvétel

A szakemberek nem először figyelmeztetnek: az egészségünk alakítása a mi kezünkben van, és ha magas vérnyomást, koleszterinszintet, cukorbetegséget vagy túlsúlyt állapít meg az orvos, minél előbb meg kell kezdeni a kezelést, és változtatni kell az életmódon. Ezek az egyszerű lépések segítenek elkerülni a szívinfarktust vagy az agyiér-katasztrófát.

Szlovákiában a halálesetek fele az egészségtelen életmód számlájára írható, vagyis az egészségtelen étkezés, a kevés mozgás és a dohányzás számlájára. Évente 25 ezer ember hal meg feleslegesen. Ha a beteg egészségesebben élt volna, nem kellett volna meghalnia. Az is elgondolkodtató, hogy a szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, magas koleszterinszintben szenvedő szlovákiai betegek nagy része nem az orvos ajánlása szerint szedi a gyógyszereket. Ezért is született meg a Egészség csak egy van kezdeményezés. Célja a felvilágosítás és gyökeres változás elérése.

Szlovákia az élen

A Martin Smatana elemző vezette tanulmányból kitűnt, hogy 2019- ben Szlovákiában a halálesetek 26 százaléka egyebek között azért következett be, mert kevés gyümölcsöt és zöldséget, rostot, viszont sok sót és cukrot fogyasztottak az emberek. A haláleseteket tekintve a szív- és érrendszeri betegségek száma – az egészségtelen életmódnak köszönhetően – 140 százalékkal magasabb, mint az EU-országok felében.

„Összehasonlítva a 47 európai országgal – a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett haláleseteket illetően – Szlovákia a hetedik legrosszabb helyen áll. 2000–2018 között a cukorfogyasztás megduplázódott. Az OECD 38 országa közül az 5. helyen állunk, amivel még az Egyesült Államokat is megelőztük” – mondja az elemző. Szlovákia a dohányzást illetően sem áll túl előkelő helyen. Jelenleg a lakosság egyötöde cigizik, a nemdohányzók számát tekintve messze elmaradunk Csehország és Lengyelország mögött.

Gondot jelent a magas vérnyomás és koleszterinszint is

A szív- és érrendszeri betegségek, amelyeket az életmód említett kockázati tényezői váltanak ki, Szlovákiában a leggyakoribb halálok közé tartoznak. A 2020-as adatok szerint az összes haláleset 46 százalékát teszik ki. A korábbi öt év adataival összehasonlítva az említett okokból 2020-ban 1600 emberrel több halt meg, és a számok folyamatosan növekednek.

„A súlyos kockázati tényezők egyike, ami tragikus szövődményekhez vezet, a magas vérnyomás. Szlovákiában kétmillió embert érint, és körülbelül félmillióan egyáltalán nem tudnak róla. „Épp ezért olyan veszélyes – mondja dr. Anna Vachulová, majd hozzáteszi: – A legnagyobb veszélyben a középkorúak vannak, akik vagy nem mérik a vérnyomásukat, vagy figyelmen kívül hagyják a kezelést. Tudni kell, hogy a magas vérnyomás előre haladó betegség. Ha kezeletlenül marad, súlyos károkat okozhat a szervezetben.”

Járványméretűvé vált a túlsúly

A túlsúllyal számos betegség – cukorbetegség, magas vérnyomás, infarktus agyiér-katasztrófa, daganatos betegségek, Alzheimer- és Parkinson-kór – is párosul. A túlsúly súlyos krónikus betegség, ami nagymértékben rontja az életminőséget, megrövidíti az életet” – mondja dr. Ľubormíra Fábryová obezitológus. A cukorbetegek 90 százaléka vagy túlsúlyos, vagy elhízott. Szlovákiában minden hatodik felnőtt ember elhízott. A kezelés alapja az étrend megváltoztatása, a rendszeres mozgás beiktatása és a lelki segítségnyújtás.

Sokan lebecsülik a kezelést

Egy 2019-es felmérés szerint a szlovákiai betegeknek mindössze 15 százaléka tartja be a kardiológus, a diabetológus utasításait. 53 százalék bevallotta, hogy néha figyelmen kívül hagyja a kezelést. Sokan azt hiszik, hogy bizonyos gyógyszereket elég egy ideig szedni, aztán már ki lehet hagyni. Megdöbbentő, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek csak a fele szedi egy évig a gyógyszert” – mondja dr. Michaela Macháčová általános orvos. Az is gond, hogy a magas koleszterinszintben szenvedők 40 százaléka csak háromévenként jár ellenőrzésre, pedig évente kellene. A Csak egy egészséged van felvilágosító kezdeményezést több szakterület orvosai kezdeményezték, köztük a Lelki Egészség Ligája is, ugyanis a lelki egészségről való gondoskodás kulcsfontosságú a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében. A kampány célja, hogy a betegek közvetlenül bekapcsolódjanak, mert így nagyobb felelősséget éreznek majd saját egészségükért, és másokat is erre ösztönöznek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.