Amiről nem esik szó – A daganatos beteg intim élete

rák k

A 21. században sokan inkább nem beszélnek a rákról. Pedig Szlovákiában évente 40 000 új daganatos beteget diagnosztizálnak. Szomorú, hogy egyre fiatalabbak betegszenek meg. Ezzel magyarázható, hogy a Rákellenes Liga a beteg intim életének fontos, még mindig tabuként kezelt kérdéseinek megvitatására létrehozta a www.milujmarovnako.sk platformot. Mindenki ismer olyan embert, aki ebben a betegségben szenved, és nem tudjuk, mi mindent él meg...

A szexualitás fontossága 

„Sajnos gyakran találkozom azzal, hogy a betegnek nincs kivel megbeszélnie a nemi élet problémáit – testi vagy lelki vonatkozásban. Sok orvos nem is kíváncsi rá, a beteg pedig szégyenkezik, nem hozza szóba” 

– mondja Lucia Budačová, a Rákellenes Liga onkopszicho-lógusa. 

Sok betegnek nehezére esik a szexualitásról beszélni, de nagyon fontos, hogy ha valakinek problémája van, kérjen tanácsot, támogatást és információt a kezelőorvosától arról, milyen változásokra számíthat a nemi életet illetően.

„A nemi életet gyakran a rák vagy a kezelés közvetlenül befolyásolja. Ha valaki testi, lelki, érzelmi vagy szociális változásokat tapasztal, amelyek befolyásolják a szexuális egészséget, tudnia kell, hogy nincs egyedül” 

– teszi hozzá Lucia Budačová. 

A rák és kezelése miatt a beteg fizikailag képtelenné válhat a nemi életre. A legfontosabb testi változásokra lehet számítani: 

Nőknél: hüvelyszárazság, fájdalmas nemi érintkezés, a hüvely beszűkülése vagy sorvadása; 

Férfiaknál: merevedési zavar, magömlési zavarok; 

Mindkét nemnél: fáradtság, terméketlenség, a nemi érzékenység és a reagálási képesség megváltozása, fájdalmas nemi aktus, a kielégülés képtelensége, különböző minőségű kielégülés, vizelet- vagy székletinkontinencia, sztómia, a test megváltozása, a mell, a méh, a petefészkek eltávolítása, korai változókor. 

A betegség vagy a kezelés miatt a következő pszichoszociális tünetek jelentkezhetnek: szorongás és félelem, stressz és depresszió, a társaság kerülése, önbecsülés- és önbizalomhiány, különféle érzelmi reakciók és érzések (hangulatváltozás, szomorúság, harag, hibáztatás, szégyen, bizonytalanság, kirekesztettség), megromlott párkapcsolat, a kéjvágy hiánya. 

5 kulcsfontosságú üzenet 

  • A szexualitás és a szexuális szükségletek nem tűnnek el akkor sem, ha rákot diagnosztizálnak, a kezelés alatt sokféle formája lehet, és az egyes fázisokban (diagnosztizálás, kezelés, remisszió) módosítani kell őket. Még az utolsó, paliativ fázisban is szexuális lény az ember, és szüksége lehet az intimitásra vagy a nemi kontaktusra. 
  • A betegség és a kezelés megzavarhatja a nemi életet, vagy átmenetileg, esetleg hosszú távon megváltoztathatja. 
  • Az intim szükségleteket a daganatos betegség egész ideje alatt ki kell elégíteni: beszélgetéssel, hallgatással, érintéssel, simogatással, de az önkielégítés is javíthatja a lelki egészséget. 
  • Sok betegnek segít, ha a partnerrel együtt szakemberhez fordul, aki felvilágosítja őt a nemi egészség fontosságáról. 
  • Fontos a szexuális egészség, amiről gondoskodni kell. Helyes információkat kell szerezni a szexualitásról, gyakorlati tanácsokat gyűjteni és szakembertől segítséget kérni. 

Intim panaszok 

Száraz hüvely, a kéjvágy elveszítése, változókor: „A betegek leggyakoribb kérdése, hogy a kezelés után mikor kezdhetnek nemi életet élni. A másik kérdés: mi okozza a hüvelyszárazságot, ami azzal függ össze hogy bekövetkezik a változókor. Ha eltávolítják a petefészkeket vagy radioterápiát kap a beteg, a nő a változókorba kerül, aminek következtében elsorvad a nyálkahártya, vagyis hüvelyszárazság jelentkezik” – mondja dr. Ladislav Masák nőgyógyász főorvos. Ez a leggyakoribb probléma, de a legkönnyebben kezelhető. 

„Ilyenkor síkosítót ajánlunk, ami vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Rosszabb az, amikor a nő a kéjvágyát veszíti el. Ez a nőt főleg akkor bántja, ha a férj igényli a nemi kapcsolatot, szeretik egymást, meg akar neki felelni, de nincs jó érzése a nemi kapcsolattól.” 

Elsorvadt hüvelyfal esetében lokálisan lehet ösztrogént alkalmazni a hüvelybe, így nem szívódik fel és nem hat az egész szervezetre, csak helyileg hat, megvastagítja és rugalmassá teszi a hüvely falát, ami javítja a nemi kapcsolatot. A kéjvágy elvesztése esetén hormonális szubsztitúciós kezelést ajánlanak, ha az egészségi állapot megengedi és továbbra is nemi életet akar valaki élni. 

„A sugárkezelést kapott betegeknek, akiket nem műtöttek, össze szokott tapadni a hüvelyük. Ha nem tesznek ellene semmit, szilárd összenövés alakul ki és a nemi kapcsolat így már lehetetlen. Ám ha a beteg rendszeresen jár ellenőrzésre – az első két évben három hónaponként –, a nőgyógyászati kivizsgálás alkalmával kitágítják a hüvelyt. A betegeknek azt szoktuk tanácsolni, hogy éljenek nemi életet, mert ez megakadályozza a hüvelyfal összetapadását”

 – mondja a nőgyógyász. 

Mell, petefészek, méh, here eltávolítása: Vannak nők, akik genetikai hajlam miatt megelőzésképpen eltávolíttatják az emlőiket, petefészküket vagy méhüket. Többen ezt a műtétet a rák továbbterjedésének megakadályozása miatt végeztetik. Az emlő testét eltávolítják, de a bőr megmarad. A mellrák esetében a biztosító megtéríti az implantátum beültetését. 

Ha az egyik herét eltávolítják, a férfi mindent csinálhat, amit korábban kettővel csinált. A kinézete miatt lehet feszélyezett. Az egyik lehetőség, hogy szilikonimplantátumot ültetnek be, ami természetes érzést kölcsönöz. A rák kezelése megváltoztathatja a spermiumok minőségét, de egy herével is lehet valakinek gyereke, magömlése, merevedése. 

Sztóma – bélnyílás 

A sztóma nem más, mint sebészileg kialakított nyílás a hasfalon (a vastagbélből, vékonybélből, húgyvezetékből indulhat ki). Lehet ideiglenes és tartós. 

„Ez nagy gondot jelenthet az intim életben. Van egy betegem, akinek felajánlottuk a sztóma megszüntetését, és egy más módszert ajánlottunk, de elutasította, mert ő és a partnere már megszokták” 

– ismerteti tapasztalatát dr. Ladislav Masár. A sztómás segédeszközök ma már olyan jó minőségűek, hogy jól lehet velük manipulálni, s a kellemetlen szag és a tartalom kifolyása nem jelent veszélyt. A bélkivezetés sok esetben csak átmeneti és a kemoterápia után a bél összenő. 

„A nemi élet tekintetében a rákkal és kezelésével kapcsolatban szorosan összefüggnek a lelki problémák, amelyek egyik részét a túlzott stressz, a feszültség, az aggodalom jelenti. Kísérő tünet lehet a depresszió vagy szorongás, amit elsőként kell orvosolni. Néhány problémát a megváltozott hormontermelés okoz, és fontos, hogy az orvos szakszerű információkat adjon a betegnek, biztassa őt és megoldást kínáljon neki. Mindkét esetben érvényes, hogy a beteget nem szabad egyedül hagyni a nemi élettel kapcsolatos problémáival, mert az általános egészség fontos része és kihat az élet minőségére” – zárja Lucia Budačová. 

A haj és szőrzet elvesztése 

A kemoterápia hatására a haj kihullik, s ez minden daganatos beteget megrémiszt. Szerencsére csak átmeneti jelenségről van szó, a kezelés befejezése után rendszerint újra kinő a haj, sok esetben még jobb minőségben. Mivel a paróka anyagi terhet jelent a családnak, a beteg gyakran inkább lemond róla.

„Nem ritka, hogy a beteg azért utasítja el a kezelést, mert fél a haj, a szemöldök és a szempilla kihullásától” 

– mondja Eva Kováčová mérnök, a liga ügyvezető igazgatója. 

A haj sok nő számára rendkívül fontos. Bár néha hihetetlen, de a haj elvesztése önbizalomhiányt, lelki zavart, az életkedv csökkenését vonja maga után. A férfiak szintén negatívan élik meg a hajhullást, de a nők esetében ezt másképp ítélik meg. 

A liga ezért úgy határozott, hogy ingyen ad parókát a betegeknek. Az egész országból érkezik haj, amiből a parókát készítenek. A kemoterápia idején a szemöldök, a szempilla és a testszőrzet is kihullhat. A nők ezt korszerű módszerekkel – festéssel, tetoválással – helyettesíthetik. 

Meddőség 

Különösen a nők érzékenyek erre a témára, amikor közlik velük a diagnózist. Kíváncsiak, hogy teherbe eshetnek-e. A kezelés nagyban befolyásolhatja, hogy a jövőben teherbe eshet-e a nő. Bár egyre gyakrabban sújtja a fiatalokat daganatos betegség, nem mindig tájékoztatják a betegeket a terhesség lehetőségéről. 

A daganatos betegek gyakran egyszerre több lelki és testi problémát kénytelenek oldani. Míg a férfiak esetében egyszerű a spermalefagyasztás, és nem is olyan költséges, a daganatos nőre, aki a jövőben gyermeket szeretne, a petevétel és -fagyasztás nem könnyű folyamata vár, mégpedig teljes altatásban. 

Előzőleg hormonkezelést kap a nő, és ha más diagnózisa is van, a költségek több ezer euróra rúghatnak. 

„Nemrég nagy lépést tettünk előre: az onkológiai társasággal és a három egészségbiztosítóval megegyeztünk: a mellrákban és néhány vérrák-típusban szenvedők esetében ingyen végzik el a petelefagyasztást. Jó hír, hogy Szlovákiában a petelefagyasztásnak többéves története van, és sok a tapasztalt szakember” 

– hangsúlyozza Martin Petrenko, az egészségügyi minisztérium reprodukciós gyógyászati főszakértője. A fiatal nők, akiknek a kezelés után a terhesség fontos, jó lenne, ha alaposan tájékozódnának, és ha úgy döntenek, hogy így oldják meg a problémát, szabadon választhatnak a reprodukciós központok közül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?