Már az emberi szaporítószervben is nagy számban találtak mikroműanyagokat – befolyásolják a termékenységet?

19e94edb-701c-4dc0-9c47-324c04c22488_india-earth-day269118036774

Minél hamarabb megszabadulunk a műanyagtól, annál jobb. Ezt az érzést váltja ki az a közelmúltbeli felfedezés, miszerint az ember és kutyák szaporítószerveiben már találtak apró műanyagrészecskéket.

A Toxicological Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a mikroműanyagok által okozott szennyezés újabb súlyos következményére világított rá. A Guardian szerint az összes vizsgált alany – 23 férfi és 47 kutya – heréjében apró műanyagrészecskéket találtak.

A spermaszámot az emberi boncolás utáni mintákban nem lehetett meghatározni, a kutyákból vett mintákban viszont igen. A vizsgált esetekben közvetlen összefüggés volt megfigyelhető a magasabb mikroműanyag-fertőzöttség és az alacsonyabb hímivarsejtszám között.

A kutatók megjegyezték, hogy ez a megállapítás egy újabb darabja lehet annak a kirakósnak, ami megmagyarázza, hogy miért csökkent jelentősen a spermiumok száma a férfiaknál világszerte az elmúlt évtizedekben. Eddig úgy gondolták, hogy a peszticidek és a vegyi szennyezés a fő okok. Kozzátették azonban, hogy további részletes kutatásokra lesz szükség az új tézis igazolásához.

„Először kételkedtem abban, hogy a mikroműanyagok bejuthatnak a reproduktív rendszerbe... Meglepődtem, amikor megkaptuk a kutyás teszt eredményeit. Még jobban meglepődtem, amikor emberi mintákból is kaptunk eredményeket” – mondta Xiaozhong Yu professzor az Új-mexikói Állami Egyetemről.

A tudós hozzátette, hogy a mintákat 16 és 88 év közötti férfiaktól vették, és a szennyeződés hatása valószínűleg a fiatalabb generációnál nagyobb.

Az emberi mintákban átlagosan háromszor annyi műanyagrészecske volt, mint a kutyamintákban - körülbelül 330 mikrogramm szövetgrammonként. A leggyakoribb szennyezőanyag a polietilén volt, amelyet például műanyag zacskókban vagy palackokban használnak, ezt követte az úgynevezett PVC, amelyet építőiparban, csomagolásokban és játékokban használnak.

Testünk mikroműanyagokkal való szennyezettsége komoly probléma, amely évről évre súlyosbodik. Az elmúlt években ezeket a részecskéket, amelyeket 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokként definiálnak, az emberi vérben, a méhlepényben és az anyatejben is megtalálták.

Mindenféle műanyag termék, például palackok és élelmiszercsomagolások bomlása és szétesése során keletkeznek. Belélegzéssel vagy a szennyezett élelmiszer és víz fogyasztásával kerülnek a szervezetbe.

A mikroműanyag-szennyezés teljes hatása még nem ismert, de különböző tanulmányok már találtak kapcsolatot e részecskék és a tüdőgyulladás, bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázata, anyagcsere-problémák, valamint a pajzsmirigy és reprodukciós zavarok között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?