Egészség

A szlovákiai férfiak nem szívesen beszélnek betegségükről

Érdektelenség – így jellemzik az orvosok a férfiak többségének viszonyulását egészségükhöz. Az urológiai betegségek esetében a helyzet még rosszabb.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 22. 19:30

Beteg férfi

A férfiak nem szívesen beszélnek egészségi problémáikról, és ignorálják azokat az információkat, amelyek megvédhetik egészségüket, néha akár az életüket. A Szlovákiai Urológiai Társaság úgy döntött: rámutat és világosan megnevezi a problémát.

A daganatos betegségek száma Európaszerte nő. Szlovákiában a helyzet még rosszabb, mert sok esetben a betegséget már csak előrehaladott stádiumban fedezzük fel. Ilyenkor a gyógyulás esélye nem túl jó. Emögött az a tény húzódik meg, hogy a férfiak nem szívesen beszélnek nyíltan problémáikról, és ezért nem járnak szűrővizsgálatra

– magyarázta Dr. Boris Kollárik, a Szlovákiai Urológiai Társaság vezető titkára.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának adatai szerint a férfiaknál újonnan diagnosztizált daganatos betegségek körülbelül 12 százalékát a prosztatarák teszi ki. 50 év felett a rák a leggyakrabban előforduló betegség. Szlovákiában csaknem 9 000 prosztatarákos beteg van, és ez a szám évente 2 000-rel nő. Évente 600 férfi hal meg ebben a betegségben.

Mi a PSA?

A prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjének meghatározása a prosztatarák diagnózisának felállításához szükséges mind a tünetmentes, mind a tünetekkel rendelkező férfiak esetében. Ezenkívül segít a prosztatabiopszia (szövettani vizsgálat) szükségességének eldöntésében, a prosztatarákkezelés hatékonyságának monitorozásában és a prosztatarák kiújulásának kimutatásában. Eredetileg tumormarkerként a prosztatarák szűrésére és monitorozására fejlesztették ki. Hosszú évek alatt kiderült, hogy a PSA-szint követése jó, de önmagában nem tökéletes eszköz. Ennek az az oka, hogy a PSA-szint nemcsak prosztatarák esetén, hanem prosztatagyulladás vagy jóindulatú szövetszaporulat esetén is megemelkedhet.

Az Európai Urológiai Szövetség felmérése szerint 5 európai országban (Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország, NagyBritannia) a 2 575 megkérdezett közül csak minden negyedik tudta helyesen meghatározni, hogy hol helyezkedik el a prosztata (érdekes módon több nő tudta, mint férfi). A megkérdezettek 54 százaléka azt mondta, hogy prosztatájuk a nőknek is van. Ugyancsak hiányosak a megkérdezettek ismeretei a hererákról: a megkérdezett férfiak 70 százaléka nem ismeri a tüneteket. Paradox módon sokkal tájékozottabbak a mellrák tüneteinek felismerésében. A megkérdezettek 40 százaléka nem tudta azt sem megmondani, hogy mit csinál az urológus, 10 százalék soha nem is hallott róla. „Nem akarjuk tétlenül nézni, hogy a szlovákiai férfiak tudatlanságukkal hogyan rontják egészségüket” – jegyezte meg Dr. Ivan Minčík, a Szlovákiai Urológiai Társaság elnöke. A szakmai társaság ebben az évben csatlakozott a szeptemberi európai urológiai hét rendezvénysorozatához, de ez még nem minden. „Novemberben folytatni akarjuk a Movember nevű kampányt. November világszerte a prosztatarák elleni harc hónapja. Ilyenkor a férfiak lefotózzák a bajszukat, és megosztják a közösségi oldalon. Ezzel a gesztussal támogatják a prosztatarák elleni harcot. Az elmúlt évben a szlovák jégkorongozók is csatlakoztak a kampányhoz, s idén további sportolókkal bővül a támogatók tábora. Az ismert személyiségek arra ösztönzik a férfiakat, hogy vegyenek részt az urológiai szűrővizsgálaton.”

Szlovákiában csaknem 9 000 prosztatarákos beteg van, és ez a szám évente 2 000-rel nő.

(ki)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

Polgár Anikó: Kijutni a magtár melletti gödörből

Polgár Anikó: Kijutni a magtár melletti gödörből

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Hemzseg a kártévő appoktól az Android

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.