Egészség

A nők és a szívbetegség

Számos kampány ellenére még mindig makacsul tartja magát néhány tévhit a nők szívbetegségével kapcsolatban. Az alábbiakban a tények ismertetésével megpróbáljuk eloszlatni ezeket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 20. 18:01

női szívroham
Illusztrációs felvétel - Printerest

Több férfi hal meg szívbetegségben, mint nő

Nem igaz. 1984 óta ennek épp az ellenkezője igaz, vagyis több nő esik áldozatul a szívbetegségnek, mint férfi, és ez az olló egyre nyílik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nők kevésbé ismerik a kockázati tényezőket, orvoshoz is csak később fordulnak, és a tudományos vizsgálatok résztvevőinek csupán 24 százaléka nő. A nők artériái kisebbek, és a szívkoszorúér-műtétek is kockázatosabbak, mint a férfiak esetében.

A nők leggyakoribb halálozási oka az emlőrák

Tévedés. A szívbetegség több női áldozatot követel, mint az összes rák együttvéve. Szívrohamban évente 267 ezer amerikai nő hal meg, szív- és érrendszeri megbetegedésben közel 500 000, emlőrákban pedig ennek a tizede.

Ha a nőnek nincsenek tünetei, nem lehet szívbeteg

Ezt teljességgel hamisnak tartják a szakemberek. A szívbetegség csendes gyilkos. A fő kockázati tényezők, például a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás nem okoznak tüneteket, és valamennyi testalkati csoporthoz tartozó nőt érinthetnek. Fontos, hogy a nők rendszeresen vizsgáltassák ki magukat. A szívbetegségben hirtelen meghalt nők 64 százalékának nem voltak előzőleg tünetei.

Csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegség

Bár az igaz, hogy idősebb korban megnő a szívbetegség valószínűsége, az igazság az, hogy a szívbetegség valamennyi korosztályt érintheti. A 65 évesnél idősebbek vezető haláloka, a második leggyakoribb halálok a 45–65 éves korosztályban, míg a 25–44 évesek körében a harmadik.

A szívroham tünetei azonosak a nőknél és a férfiaknál

Nem. Sajnos sok nő hiszi azt, hogy ha nem érez fájdalmat a mellkasában, nem lehet szívbeteg. Emiatt gyakran később fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, és rosszabbak az életkilátásaik is. Előfordul, hogy a nőknél csak állkapocsfájdalom, légszomj, megmagyarázhatatlan fáradtság, hányinger vagy szédülés formájában jelentkezik az infarktus.

A nők ugyanazt a kezelést kapják, mint a férfiak

Tévedés. A nők kezelése ugyanis gyakran eltér a férfiakétól. Náluk más tünetek jelentkezhetnek, ezért előfordul, hogy a sürgősségi osztályon nem ismerik fel a betegséget, így a nő nem ugyanazt a standard terápiát kapja, mint a férfi, ami szövődményekhez vezethet.

Előfordul, hogy a nőknél csak állkapocsfájdalom, légszomj, fáradtság, hányinger vagy szédülés formájában jelentkezik az infarktus. (health.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ-stúdióban III.

Érsek Árpád és Bárdos Gyula a stúdióbeszélgetés előtt még kedélyesen üdvözölték egymást, a vita során viszont már kevésbé találták a közös nevezőt.

Érsek–Bárdos-vita: kevés a közös pont

Peter Pellegrini

A Pellegrinivel készített interjú után felmondott a Penta egyik lapjának vezetője

Az ellenzéki képviselők nem szavaznak a gyorsított eljárásról

Az ellenzéki képviselők nem szavaznak a gyorsított eljárásról

Boris Kollár

A Sme rodina képviselői támogatják a 13. nyugdíjat, erre biztatják a többi képviselőt is

Gejza Pischinger volt polgármester és Ágh Péter volt hivatalvezető

Másodfokon enyhébb ítélet Érsekújvár volt vezetésének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.