Egészség

A nők és a szívbetegség

Számos kampány ellenére még mindig makacsul tartja magát néhány tévhit a nők szívbetegségével kapcsolatban. Az alábbiakban a tények ismertetésével megpróbáljuk eloszlatni ezeket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 20. 18:01

Illusztrációs felvétel - Printerest

Több férfi hal meg szívbetegségben, mint nő

Nem igaz. 1984 óta ennek épp az ellenkezője igaz, vagyis több nő esik áldozatul a szívbetegségnek, mint férfi, és ez az olló egyre nyílik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a nők kevésbé ismerik a kockázati tényezőket, orvoshoz is csak később fordulnak, és a tudományos vizsgálatok résztvevőinek csupán 24 százaléka nő. A nők artériái kisebbek, és a szívkoszorúér-műtétek is kockázatosabbak, mint a férfiak esetében.

A nők leggyakoribb halálozási oka az emlőrák

Tévedés. A szívbetegség több női áldozatot követel, mint az összes rák együttvéve. Szívrohamban évente 267 ezer amerikai nő hal meg, szív- és érrendszeri megbetegedésben közel 500 000, emlőrákban pedig ennek a tizede.

Ha a nőnek nincsenek tünetei, nem lehet szívbeteg

Ezt teljességgel hamisnak tartják a szakemberek. A szívbetegség csendes gyilkos. A fő kockázati tényezők, például a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás nem okoznak tüneteket, és valamennyi testalkati csoporthoz tartozó nőt érinthetnek. Fontos, hogy a nők rendszeresen vizsgáltassák ki magukat. A szívbetegségben hirtelen meghalt nők 64 százalékának nem voltak előzőleg tünetei.

Csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegség

Bár az igaz, hogy idősebb korban megnő a szívbetegség valószínűsége, az igazság az, hogy a szívbetegség valamennyi korosztályt érintheti. A 65 évesnél idősebbek vezető haláloka, a második leggyakoribb halálok a 45–65 éves korosztályban, míg a 25–44 évesek körében a harmadik.

A szívroham tünetei azonosak a nőknél és a férfiaknál

Nem. Sajnos sok nő hiszi azt, hogy ha nem érez fájdalmat a mellkasában, nem lehet szívbeteg. Emiatt gyakran később fordulnak orvoshoz, mint a férfiak, és rosszabbak az életkilátásaik is. Előfordul, hogy a nőknél csak állkapocsfájdalom, légszomj, megmagyarázhatatlan fáradtság, hányinger vagy szédülés formájában jelentkezik az infarktus.

A nők ugyanazt a kezelést kapják, mint a férfiak

Tévedés. A nők kezelése ugyanis gyakran eltér a férfiakétól. Náluk más tünetek jelentkezhetnek, ezért előfordul, hogy a sürgősségi osztályon nem ismerik fel a betegséget, így a nő nem ugyanazt a standard terápiát kapja, mint a férfi, ami szövődményekhez vezethet.

Előfordul, hogy a nőknél csak állkapocsfájdalom, légszomj, fáradtság, hányinger vagy szédülés formájában jelentkezik az infarktus. (health.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?