A gyermek egészségének megőrzésére, nem pedig a betegségének kezelésére kell összpontosítani

gyermek laz

A gyerekek egészségének védelme a szülők és a gyermekgyógyászok közös feladata. Ez nemcsak szakmai hozzáértést, hanem az orvosok és a szülők szoros, jó együttműködését is megköveteli.

A gyermekgyógyászok száma Szlovákiában rohamosan csökken. A helyzet kezd drámaivá válni. Ha minden, nyugdíjkorhatárt betöltő gyermekgyógyász nyugdíjba vonulna, a helyzet katasztrofális lenne. A gyermekgyógyászok átlagéletkora szüntelenül emelkedik, jelenleg 59 év. Egy-egy orvosra egyre több páciens jut.

A megoldás egyik lehetőségét a szülők művelődése, tájékoztatása jelenti azért, hogy tudják kezelni az alapbetegségeket és hogy nagyobb gondot fordítsanak a megelőzésre. Nagyon fontos, hogy a szülők aktívan kommunikáljanak a szakorvosokkal, hogy erősödjön az egymásba vetett bizalom.

Az Elsődleges Pediátriai Ellátás Szlovákiai Társasága (SSPPS) elindította a Pre zdravie detí edukációs projektet. „A készülőben lévő www. pediatridetom.sk honlapon megalapozott információkat olvashatnak az érdeklődők. Segít a szülőknek abban, hogy elsajátítsák a szükséges ismereteket, s hogy magabiztosan tudják védeni gyermekeik egészségét” – mondja dr. Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium pediátriai főszakértője.

Ez a projekt tette lehetővé, hogy ukrán orvosokat is alkalmazzanak. Dr. Zuzana Nagyová pozitívan értékeli az eddigi tapasztalatokat. „A gyerekeknek és szülőknek olyan gyermekgyógyászokra van szükségük, akik megértik igényeiket. Az ukrán szakemberek bevonásával az ukrán szülők és gyerekek szükség esetén könnyebben részesülnek orvosi ellátásban. Jelenleg minden szlovákiai gyerek megfelelő ellátását kap még akkor is, amikor a betegellátó rendszer hiánnyal küszködik” – mondta Michaela Bauer, az UNICEF szlovákiai koordinátora.

Lelki bajok

Az utóbbi években egyre fontosabb, hogy odafigyeljünk a gyerekek lelki egészségére. A rendszeres mozgást a modern technológiák, a különféle applikációk váltották fel, az étrendben nagy szerephez jutottak a feldolgozott termékek, a félkész termékek és a gyorsételek. Mindez kihat a gyerek lelki fejlődésére is. Nő a függő, a figyelem-, a viselkedés- és táplálkozási zavaros gyerekek száma. Megnőtt az érdeklődés a pszichológusok és a pszichoterápia iránt mind a szülők, mint a gyerekek részéről.

Az első 1000 nap

Az élet első 1000 napjában a táplálkozás nemcsak a gyermek növekedését és fejlődését, hanem az élet végéig tartó egészségi állapotát is befolyásolja. Ezért kellene erre az időszakra különös figyelmet fordítani. Dr. Elena Propoková szerint „fontos foglalkozni a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a rossz életmód kérdéseivel, ami rendszerint a korai gyermekkorban gyökerezik. Amint az tavaly a NutriCheq eredményeiből kiderült, a gyerekek táplálkozásában sok hiányosság fedezhető fel. Ezekre fel kell hívni a szülők figyelmét. Azt tanácsoljuk a 1–3 éves gyerekek szüleinek, hogy a NutriCheq kérdőívének segítségével ellenőrizzék a gyermek ételeinek összetételét és étkezési szokásait. A kérdőív a www.1000dni.sk honlapról letölthető.

Egyre több az immunzavaros és az allergiás gyerek. „Gyakori probléma a légzőszervi fertőzés, a visszatérő köhögés és az allergia” – magyarázza dr. Zuzana Rennerová. Hozzáteszi: sok szülő súlyos problémának tartja a gyakori légúti fertőzést és szakorvosi kivizsgálást kér. Azonban tudatosítani kell, hogy azért betegszenek meg oly gyakran a gyerekek, mert immunrendszerük még nem elég fejlett. A szülő sokszor indokolatlanul viszi orvoshoz a gyereket, ami megterheli az ellátórendszert. Alternatívaként nemegyszer a sürgősségi osztályt keresi fel vagy gyorsmentőt hív. „A gyorsmentő hívása legtöbb esetben indokolt. Azonban el kell mondani, hogy nem egy szülő nem tudja megítélni a gyerek egészségi állapotát és megalapozott információt keres. Megértjük a szülők félelmét. Ilyen esetben a helyes információ és a megfelelő döntés kulcsfontosságú” – mondta dr. Marcel Brenner főorvos.

Az egészség a fontos, nem a betegség

Minden betegellátó arra törekszik, hogy a figyelem ne a betegségre, hanem a megelőzésre irányuljon. Ezért rendkívül fontos, hogy védjük saját magunk és gyerekeink egészségét, mégpedig rendszeres szűrővizsgálatokkal, rendszeres mozgással és az egészséges táplálkozás szabályainak betartásával. Fontos megelőző intézkedés a védőoltás is. „A HPV vírus elleni oltással megakadályozhatjuk a vírus okozta bizonyos rákfajta kialakulását, mint például a méhnyakrák és a vastagbélrák kialakulását. Jövő év december elsejétől valószínűleg a 13-14 éves lányok és fiúk ingyen kaphatják meg a 9 összetevőjű vakcinát” – teszi hozzá Propoková. Ezzel párhuzamosan meg kell teremteni a megfelelő feltételeket a gyermekgyógyászok munkája számára. Épp ezért vállalt védnökséget a Pre zdravé deti projekt felett az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi Hivatal.

„Nagyra értékeljük a szakmai társaság törekvését, aminek az a célja, hogy művelődjenek a szülők, még több ismeretet szerezzenek a gyerekek egészségével kapcsolatban” – mondja Monika Jankechová államtitkár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?