Egészség

A délutáni szunyókálás és a sztrók

Amerikai kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki nap közben nem szándékosan rendszeresen elalszik, az az agyi érkatasztrófa figyelmeztető jele lehet. Kiderült, hogy a nappali szunyókálóknál 2-4-szer akkora is lehet a sztrók kockázata, mint azoknál, akik napközben soha nem alszanak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 10. 17:00

Illusztráció - Fotó: pixabay

A kutatók kétezer embert mértek fel, arra voltak kíváncsiak, milyen gyakran alszanak el különböző helyzetekben, mint például TV-nézés, beszélgetés közben, ebéd utáni csöndes üldögéléskor.

Azoknál, akik „egy kis szunyókálásról” számoltak be napközben, 2,6-szor magasabb volt a sztrók kockázata, akik viszont bevallásuk szerint többször is elaludtak, négyszer volt nagyobb a sztrók kockázata. Korábbi kutatások során már kiderült, hogy az alvási apnoéban szenvedőknél (amikor kimaradt a légzés egy kis időre alvás közben) megnő a szélütés kockázata. Elképzelhető, hogy a napközbeni álmosságnak oka az, hogy az illető kialvatlan, éppen az alvási apnoé miatt. Az álmosság egyértelműen a sztrók kockázatával jár. Még a mediterrán országok sziesztája is fokozza a veszélyt.

Az egyik ok lehet az, hogy az alvási apnoéban szenvedőknek magasabb éjjel a vérnyomásuk, de az is lehet, hogy a korábbi, nem diagnosztizált kisebb sztrókok károsítják az agyat, és az okozza a nappali álmosságot. (BBC)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Az első Hold-misszió 50. évfordulója

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

Legfrissebb galériák
Olvasta már?