Egészség

A beteg és a látogató biztonsága a fontos

Amikor beteglátogatásra megyünk a kórházba, kezünk fertőtlenítésével nemcsak magunkat, hanem főleg azokat védjük, akiknek egy esetleges fertőzés súlyos szövődményeket okozhat.
Kovács Ilona

2019. május 20. 18:30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért évente globális kampányt indít a kórházi kezelésre szoruló betegek védelmében. Szlovákia, pontosabban 9 város 12 egészségügyi intézménye május elején negyedik alkalommal kapcsolódott be a kampányba. A nozokomiális, vagyis kórházi fertőzés a betegellátás legkellemetlenebb nem kívánt mellékhatása, ami az élet minőségét és végső soron a halandóságot is befolyásolja. A fejlett országok egészségügyi létesítményeiben a betegek 7, a fejlődő országokéban 10 százaléka kap legalább egy kórházi fertőzést. A veszélyeztetett betegek 10 százaléka meghal. Bár sok helyen a kézfertőtlenítő már a szokásos felszerelés része, a látogatók gyakran elkerülik, mert nem tudják helyesen használni, pedig fontos lenne. Meg lehetne vele akadályozni a fertőzés kialakulását, és ezzel meg lehetne menteni a beteg életét. Míg a háztartásban általában szappannal mosunk kezet, a szakemberek szüntelenül hangsúlyozzák, hogy kórházban alkoholos fertőtlenítőt kellene használni. 

A rossz kézmosás következménye 

„Az egészségügyi intézményekben az alapos kézmosás a nozokomiális fertőzés megakadályozásának és az antibiotikumrezisztencia kivédésének legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatásosabb módja, de csak azzal a feltétellel, ha helyesen végezzük el. Számos tanulmány igazolta, hogy a helyes kézmosás nagymértékben csökkenti a kórházi fertőzések számát” – hangsúlyozta dr. Mária Štefkovičová, a nemzeti referencia központ nozokomiális fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére létrehozott osztályának vezetője. 

Az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítése normális dolog, de fontos lenne a látogatóknak is bevezetni, mert ők különféle baktériumokat és vírusokat vihetnek be a kórházba. „Az is előfordulhat, hogy az egészséges ember kap a kórházban fertőzést, ezért megérkezéskor és távozáskor mindenkinek alaposan fertőtlenítenie kellene a kezét” – mondta dr. Jaroslava Brnová kórházi epidemiológus, a nagyszombati kórház higiéniai és epidemiológiai osztályának munkatársa. 

Az elégtelen kéztisztítás miatt emésztőrendszeri, bőr-, nyálkahártya és légzőszervi betegséget kaphatunk. A kórházi kezelésen lévő betegek esetében a fertőzés veszélye még ennél is nagyobb, mint az egészséges embernél. Ugyanis a betegség vagy az invazív beavatkozás miatt immunrendszerük gyengébb. A kórházi fertőzés természetesen jelentősen megemeli a betegellátás költségeit. „Kiderült, hogy a kórházi fertőzést kapott ember egy kezelési napjának költségei megduplázódnak, és kórházi tartózkodása háromszor hosszabb” – tette hozzá a szakember. 

A fertőtlenítő helyes használata 

Több kórházban már vannak olyan teszterek, amelyekkel ellenőrizhetjük, hogy jól fertőtlenítettük-e a kezünket. A szennyeződés leggyakrabban az ujjvégeken, a hüvelykujjon, a kézháton és az ujjak között marad. A fluoreszkáló anyagot tartalmazó fertőtlenítő az ultraibolya sugárzás hatására megmutatja a kéz rosszul fertőtlenített részeit. Az egészségügyi minisztérium 2015 óta támogatja a WHO globális programját, amelynek célja a kórházi fertőzések visszaszorítása épp a rendszeres kézfertőtlenítéssel. „Munkacsoportot hoztunk létre, amely intenzíven dolgozik a megelőzés egyes lépéseinek kidolgozásán. Feltételezéseink szerint év végéig gyakorlattá válnak. Más intézkedéseket is tervezünk, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a kézhigiéniát az egészségügyi intézményekben a beteg biztonsága érdekében maximálisan be kell tartani” – mondta dr. Stanislav Špánik államtitkár. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az ellenzék igazságtalannak tartja a nyugdíjba vonulásról szóló táblázatot

EL: a Fradi és a Slovan is meglepné ellenfelét

Különleges jelek a somorjai utakon

Saját templomából lopott műkincseket egy pap

GALÉRIA: Kigyulladt és porig égett egy diákokat szállító autóbusz

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?