Egészség

A beteg és a látogató biztonsága a fontos

Amikor beteglátogatásra megyünk a kórházba, kezünk fertőtlenítésével nemcsak magunkat, hanem főleg azokat védjük, akiknek egy esetleges fertőzés súlyos szövődményeket okozhat.
Kovács Ilona

2019. május 20. 18:30

bbb

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért évente globális kampányt indít a kórházi kezelésre szoruló betegek védelmében. Szlovákia, pontosabban 9 város 12 egészségügyi intézménye május elején negyedik alkalommal kapcsolódott be a kampányba. A nozokomiális, vagyis kórházi fertőzés a betegellátás legkellemetlenebb nem kívánt mellékhatása, ami az élet minőségét és végső soron a halandóságot is befolyásolja. A fejlett országok egészségügyi létesítményeiben a betegek 7, a fejlődő országokéban 10 százaléka kap legalább egy kórházi fertőzést. A veszélyeztetett betegek 10 százaléka meghal. Bár sok helyen a kézfertőtlenítő már a szokásos felszerelés része, a látogatók gyakran elkerülik, mert nem tudják helyesen használni, pedig fontos lenne. Meg lehetne vele akadályozni a fertőzés kialakulását, és ezzel meg lehetne menteni a beteg életét. Míg a háztartásban általában szappannal mosunk kezet, a szakemberek szüntelenül hangsúlyozzák, hogy kórházban alkoholos fertőtlenítőt kellene használni. 

A rossz kézmosás következménye 

„Az egészségügyi intézményekben az alapos kézmosás a nozokomiális fertőzés megakadályozásának és az antibiotikumrezisztencia kivédésének legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatásosabb módja, de csak azzal a feltétellel, ha helyesen végezzük el. Számos tanulmány igazolta, hogy a helyes kézmosás nagymértékben csökkenti a kórházi fertőzések számát” – hangsúlyozta dr. Mária Štefkovičová, a nemzeti referencia központ nozokomiális fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére létrehozott osztályának vezetője. 

Az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítése normális dolog, de fontos lenne a látogatóknak is bevezetni, mert ők különféle baktériumokat és vírusokat vihetnek be a kórházba. „Az is előfordulhat, hogy az egészséges ember kap a kórházban fertőzést, ezért megérkezéskor és távozáskor mindenkinek alaposan fertőtlenítenie kellene a kezét” – mondta dr. Jaroslava Brnová kórházi epidemiológus, a nagyszombati kórház higiéniai és epidemiológiai osztályának munkatársa. 

Az elégtelen kéztisztítás miatt emésztőrendszeri, bőr-, nyálkahártya és légzőszervi betegséget kaphatunk. A kórházi kezelésen lévő betegek esetében a fertőzés veszélye még ennél is nagyobb, mint az egészséges embernél. Ugyanis a betegség vagy az invazív beavatkozás miatt immunrendszerük gyengébb. A kórházi fertőzés természetesen jelentősen megemeli a betegellátás költségeit. „Kiderült, hogy a kórházi fertőzést kapott ember egy kezelési napjának költségei megduplázódnak, és kórházi tartózkodása háromszor hosszabb” – tette hozzá a szakember. 

A fertőtlenítő helyes használata 

Több kórházban már vannak olyan teszterek, amelyekkel ellenőrizhetjük, hogy jól fertőtlenítettük-e a kezünket. A szennyeződés leggyakrabban az ujjvégeken, a hüvelykujjon, a kézháton és az ujjak között marad. A fluoreszkáló anyagot tartalmazó fertőtlenítő az ultraibolya sugárzás hatására megmutatja a kéz rosszul fertőtlenített részeit. Az egészségügyi minisztérium 2015 óta támogatja a WHO globális programját, amelynek célja a kórházi fertőzések visszaszorítása épp a rendszeres kézfertőtlenítéssel. „Munkacsoportot hoztunk létre, amely intenzíven dolgozik a megelőzés egyes lépéseinek kidolgozásán. Feltételezéseink szerint év végéig gyakorlattá válnak. Más intézkedéseket is tervezünk, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a kézhigiéniát az egészségügyi intézményekben a beteg biztonsága érdekében maximálisan be kell tartani” – mondta dr. Stanislav Špánik államtitkár. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sok a depressziós mentális beteg

Sok a depressziós mentális beteg

Boris Kollár

Kollár nem akarta Kiskáékat a kormányba

Antalík Imre

Önmentőövet a gazdaságnak!

„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

koronavírus

Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.