Egészség

30 másodperc életet menthet

A koronavírus-járvány bebizonyította, milyen fontos, hogy kezünk tiszta legyen. A fertőtlenítőszer-adagoló manapság már a hivatalok, az egészségügyi intézmények, az iskolák berendezésének elengedhetetlen része.
Kovács Ilona

2021. május 16. 20:19

kézmosás
- Fotó: pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja az állami szerveknek, hogy mindenki számára tegye lehetővé a kézfertőtlenítést úgy, hogy az kötelező legyen a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökben. Külön figyelem illeti meg e tekintetben az egészségügyi intézményeket. „A megfelelő és alapos kézmosás fontos része az egészségvédelemnek. Épp a világjárvány idején alapvető eszköz volt a koronavírus elleni harcban. Ezért csatlakoztunk a WHO által meghirdetett kampányhoz, amely során a kórházakkal együtt segítettük a jobb tájékoztatást. Nem vitás, hogy alapos kézmosással megakadályozhatjuk a kórokozók terjedését és megvédhetjük az életet” – mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Nemcsak a pandémia idején van különleges szerepe a helyes kézhigiéniának a betegellátásban szerepet vállaló emberek életében. A nozokomiális, vagyis kórházi fertőzések 60 százaléka az egészségügyi dolgozók kezén keresztül terjed. Az orvosoknak, ápolóknak és minden más egészségügyi dolgozónak szem előtt kellene tartania a kézhigiénia szabályait. Tehát akkor kell kezet mosnia az egészségügyi dolgozónak,

 • mielőtt megérinti a beteget
 • sterilitást igénylő beavatkozás előtt
 • mielőtt megérinti a biológiai anyagot
 • miután megérintette a pácienst

A megelőzés fontossága

Az Európai Unióban évente 672 000 ember kap bakteriális fertőzést, s a kórokozók egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok több ember halálát okozzák, mint a HIV, az influenza vagy a légi katasztrófák. A baktériumok okozta betegségek 75 százalékát a kórházi vagy nozokomiális
befertőzések teszik ki.

„Csaknem 40 százalékukat az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozzák. Ezen a téren egyre romlik a helyzet, s lassan abba a helyzetbe kerülünk, amikor a gyógyszerek nem hatnak, s a fertőzést nem lesz mivel kezelni” – mutatott rá dr. Mária Štefkovičová, a tiszti főorvos epidemiológiai főtanácsadója. A kézhigiénia a közegészségügy súlyos problémája, ami nemcsak a betegellátás, hanem a szlovákiai lakosság egészségi állapotát és halandóságát is befolyásolja. Az is segíti a megelőzést, ha az egészségügyi intézménybe lépve kezet mosunk. A kutatások azt mutatják, hogy a leghatásosabb az alkoholos kézfertőtlenítés, mert gyorsabb és jobban védi a bőrt, mint a gyakori szappanos kézmosás. Bizonyíthatóan csökkenti a kórházi kezelések számát, az antibiotikum-fogyasztást, a betegellátás költségeit.

A helyes kézmosás lépései

Alaposan és gyakran mosson kezet! Ügyeljen a körmei alatti és az ujjai közötti területekre is! A fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával. Például azzal, hogy mosatlan kézzel nem nyúl a szeméhez, a szájához vagy az orrához.

Így mosson kezet:

 • A jól benedvesített kézre juttasson megfelelő mennyiségű szappant.
 • Dörzsölje szét a habot a kéz belső felületén, utána a kézfej hátán, illetve az ujjak között.
 • Az ujjvégeket dörzsölje a tenyérhez.
 • A hüvelykujjat se hagyja ki!
 • Bő vízzel öblítse le a habot.
 • Papírtörlővel törölje meg a kezét.
 • Papírtörlővel zárja el a csapot.

A fertőtlenítés 20-30 másodpercig tart

Nem előnyös, ha az egészségügyi dolgozók előnyben részesítik a kézmosást, a kesztyűviselést, a fertőtlenítő szappanok használatát az alkoholos fertőtlenítéssel szemben. Indokolatlanul csökkenti a helyes kézhigiénia hatékonyságát.

„A hagyományos kézmosás átlagosan 40-60 másodpercig tart, az alkoholtartalmú készítménnyel való fertőtlenítés 20-30 másodpercig. Egy ápoló a nyolcórás műszak alatt 56 percet tölt kézmosással, viszont a fertőtlenítés mindössze 18 percet vesz igénybe. A kesztyű a pandémia alatt sem helyettesíti a fertőtlenítést. Nem nyújt nagyobb védelmet, mint a kézmosás és a fertőtlenítés. Csak akkor ajánlott, amikor vérrel vagy biológiai anyaggal való fertőzés kockázata fenyeget. Az egészségügyben alkoholos kézfertőtlenítést, a mindennapi életben az egyszerű, nem fertőtlenítő szappannal való kézmosást ajánljuk. Alkoholos fertőtlenítés a mindennapi életben csak akkor szükséges, ha nincs a közelben mosdó” – figyelmeztetett dr. Jaroslava Brňová, a Nagyszombati Egyetemi Kórház kórházi higiéniai és epidemiológiai osztályának munkatársa.

A WHO múlt heti, a kéz higiéniájával kapcsolatos kampányába több szlovákiai kórház is bekapcsolódott. A kórházlátogatók százainak volt lehetőségük arra, hogy megtanulják a helyes kézmosás és fertőtlenítés szabályait, majd speciális UV lámpa segítségével meggyőződhettek arról, hogy valóban jól tisztították-e meg a kezüket. A speciális anyagot tartalmazó kézfertőtlenítő szer az ultraibolya sugárzás hatására megmutatta a rosszul fertőtlenített helyeket: legtöbbször az ujjvégeket, a hüvelykujjat, a kézfejet, az ujjközöket.

Más fertőzések ellen is véd

Ez volt a WHO múlt heti kampányának címe. „A kézhigiénia nemcsak a koronavírus elleni küzdelemben, hanem más fertőzések megelőzésében is meghatározó szerepet játszik” – emelte ki dr. Tatul Hakobyan, a WHO szlovákiai irodájának képviselője. A kampányba világszerte 23 564 egészségügyi intézmény – köztük 44 szlovákiai – kapcsolódott be.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

Szlovákia továbbra is lemarad a versenyben

üzlet k

Nőtt a hazai élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletek polcain

időjárás meleg

Rekkenő hőség a munkahét utolsó napján – 34 fok is lehet ma!

koronavírus-vakcina

A brit felnőttek több mint 80 százalékát beoltották

Oszaka Naomi

Oszaka nem indul Wimbledonban, Tokióban viszont igen

koronavírus-vakcina
Frissítve

Elhunyt egy 44 éves férfi, miután beoltották

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.