Helyek, ahol a bélgyulladás megnyilvánulhat

bélgyulladás

A krónikus gyulladásos bélbetegségek, mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás nemcsak az emésztőrendszerben jelentkezhetnek gyulladásként. Figyeljünk ezekre a megnyilvánulásokra a test más pontjain is. 

Az úgynevezett bélrendszeren kívüli megnyilvánulások, amelyek a krónikus bélbetegségben, röviden IBD-ben szenvedő betegek akár felét is érintik. Erre a tényre emlékeztetnek a gasztroenterológusok és a betegek az IBD világnapján, amelyet minden évben május 19-én tartanak.

A krónikus bélbetegség nem csak az emberi szervezet egy szervét érinti. A világon körülbelül 10 millió ember él Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban, Európában pedig több mint hárommillióan. Szlovákiában körülbelül 15 000, Csehországban pedig körülbelül 60 000 ilyen beteg lehet. Ez egy élethosszig tartó betegség, amely leggyakrabban a munkaképes korú fiatalokat érinti.

A gyulladás más szervekben is jelentkezhet

A gyomor-bél traktus gyulladása az IBD leggyakoribb oka. A betegséget hasmenés, láz, hasi fájdalom, fogyás és vér a székletben kíséri – ezek riasztó tünetek, amikor a betegnek nem szabad feleslegesen várnia, és minél hamarabb orvoshoz, lehetőleg gasztroenterológushoz kell fordulnia. „Crohn-betegség esetén a gyulladás az emésztőrendszer bármelyik részét érintheti, fekélyes vastagbélgyulladás esetén a vastagbelet. A betegeknél váltakoznak a tünetmentes időszakok, azaz a remisszió, és a visszaesés időszakai, amikor problémákat és nehézségeket tapasztalnak. Crohn-betegségben a végbélben gennyel teli sipolyok alakulhatnak ki. Ez a betegség rendkívül fájdalmas és kellemetlen megnyilvánulása” – magyarázza Dr. Anna Gojdičová gasztroenterológus. A betegség bélrendszeren kívüli megnyilvánulásai azonban kevésbé ismertek. A gyulladás a test más részein is megnyilvánulhat, például az ízületekben, a szemekben vagy a bőrben. Ezek a megnyilvánulások, amelyek első pillantásra látszólag nem kapcsolódnak az IBD-hez, egyes esetekben még a bélgyulladásnál is korábban jelentkeznek. Helyes értékelésük magának a diagnosztikai folyamatnak a szempontjából is fontos.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

A pontos diagnózist az orvos endoszkópos vizsgálat segítségével állítja fel, amelynek során megállapítja a betegség típusát, valamint annak kiterjedését. Néha azonban más vizsgálatokra is szükség van, például szonográfiára és mágneses rezonanciás képalkotásra, hogy meghatározzák a vékonybél érintettségének mértékét. „A diagnózis általában az endoszkópos vizsgálaton alapul, valamint a biológiai anyagból történő mintavételen, amelyet mikroszkópos elemzés céljából vizsgálnak. Emellett vér- és székletmintákat is vizsgálunk” – mondta MUDr. Zuzana Zelinková, PhD gasztroenterológus.

Korlátlanul lehet élni az IBD-vel

A mai napig nem teljesen világos, hogy pontosan mi okozza a krónikus gyulladásos bélbetegséget. Annak ellenére, hogy egy élethosszig tartó betegségről van szó, amelyet nem tudjuk, hogyan lehet teljesen gyógyítani, az orvostudomány az elmúlt évtizedben olyan sokat fejlődött, hogy még az ezzel a diagnózissal rendelkező betegek is minőségi és teljes életet élhetnek. A modern kezeléseknek köszönhetően sikeresen kordában tudjuk tartani az IBD-t, és a betegek hosszabb ideig élhetnek tünetmentesen. Korlátok nélkül utazhatnak, tanulhatnak, családot alapíthatnak, azt csinálhatják, amit szeretnek.

Pszichológiai segítség

Sokaknak eleinte nehéz megbirkózni azzal, hogy egy életre szóló betegséget diagnosztizáltak náluk. A Szlovák Crohn Klub szervezet segítő kezet nyújt. „Mind a Crohn-betegség, mind a fekélyes vastagbélgyulladás fizikailag és pszichésen is megterhelő a betegek számára, ezért gyakran nehéz a betegek számára a kapcsolatteremtés. A Szlovák Crohn Klub azonban azért van, hogy segítsen az IBD-s betegeknek, és találkozókat is biztosít számukra, ahol kicserélhetik a betegséggel való együttélés gyakorlati tapasztalatait. Fontos, hogy a betegek tudják, nincsenek egyedül, és hogy itt vagyunk mindenkinek, akinek szüksége van rá” – mondta Veronika Ivančíková, a Szlovák Crohn Klub szervezet elnöke.

A Szlovák Crohn Klub a Crohn-betegségben és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek polgári társulása, amely 1993-ban alakult. A klub összefogja az említett betegségekben szenvedő betegeket, új és naprakész információkkal látja el őket a kezelés terén, gyógyüdüléseket szervez, együttműködik a hasonló irányultságú európai klubokkal és mindazokkal, akik hozzájárulhatnak a betegek egészségi állapotának és szociális szintjének javításához.

(zdravie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?