Az uniós tagállamok megállapodnak a kutyák és macskák életkörülményeinek javításáról

kutyák és macskák

Az Európai Unió polgárai több mint 72 millió kutyát és több mint 83 millió macskát tartanak. 

Az uniós tagállamok képviselői közös álláspontban állapodtak meg a kutyák és macskák életkörülményeinek javításáról az Európai Unióban. Az Európai Bizottság már tavaly decemberben előállt egy jogalkotási javaslattal, amelynek célja különösen a haszonállatok, különösen a kutyák és macskák illegális piacának visszaszorítása. Az intézkedések elsősorban az úgynevezett tenyészeteket célozzák, és nem érintik a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosait. Mint az EU Tanácsa közleményében megjegyezte, ez az első alkalom, hogy olyan minimumszabályokat állapítanak meg, amelyek az egész Európai Unióban érvényesek lennének. „A javaslat célja a tenyésztők, az értékesítő létesítmények és a menhelyek által tartott macskák és kutyák jólétének javítása, a fogyasztóvédelem javítása, a tisztességes verseny biztosítása és az illegális kereskedelem elleni küzdelem” – olvasható a szövegben.

A sajtóközlemény hangsúlyozza, hogy a javaslat nem érinti az egyes állattartókat. „Ugyanakkor mindenkinek, aki macskát vagy kutyát kíván forgalomba hozni az uniós piacon, biztosítania kell majd, hogy az állat a nyomon követhetőség érdekében mikrochippel legyen ellátva” – tette hozzá az EU Tanácsa. Az egész Európai Unióban ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni, de a tagállamok – ha úgy kívánják – tovább szigoríthatják azokat. Az Európai Bizottság korábbi közlése szerint a kutyák és macskák kereskedelme az elmúlt években jelentősen megnőtt, éves értéke 1,3 milliárd euró. A hivatásos tenyésztésben tartott állatok életkörülményei azonban tagállamonként eltérőek, és gyakran érkeznek jelentések rossz bánásmódról. A kutyák és macskák illegális kereskedelme is erőteljesen megnőtt, amit a növekvő internetes piac táplál, amely ma már az Európai Unióban a kutyák és macskák összes értékesítésének 60 százalékát teszi ki.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?