Autó-motor
Prémiumkategóriás minőség kívül és belül egyaránt - Képarchívum

Tesztünk: a legtakarékosabb ötös BMW

Demecs Péter

2018. március 19. 19:52

Ha valaki ötös BMW-re vágyik, és az autó ára sem elhanyagolható dolog számára, akkor az 520 jelölésű változatot kell megvennie; anyagi szempontból ez a legelfogadhatóbb modell. A tesztelt változat mégsem a lehető legolcsóbb opció volt, az üzemanyagot spóroló EfficientDynamics kivitelezés megemelte az autó árát.

Az üzemanyag-takarékos ötös sorozat a hagyományos változatnál néhány milliméterrel közelebb fekszik az úttesthez, ám ezt esélyük sincs észrevenni. Olyan klasszikus ötös szedán, amilyenből sokat látni az utakon, másrészt meg kell hagyni, hogy a prémiumkategóriás kisugárzása megmaradt. S ugyanezt mondhatjuk el az utastérről is.

A luxus lehet ilyen is

Ebben a konkrét esetben bézs bőrbevonatú ülések és ugyanolyan színű szőnyegek voltak az autóban. Pontosan ez az a szín, amit még véletlenül sem szeretnék az autómban. Összepiszkítani egy ilyen világos utasteret körülbelül egy percig tart. Nemcsak a szőnyegek, a bőr ülések is nagyon háklisak; ezt idővel azok fogják megerősíteni, akik gyakran hordanak sötét farmert.

A hiányzó funkciók is igazolták, hogy ennél a konkrét modellnél ügyeltek arra, hogy a végösszeg ne ugorjon a csillagos égig. Az üléseket kevesebb irányba lehetett beállítani, hiányzott a head-up kijelző, az adaptív sebességtartó vagy az aktív sávtartó rendszer. A felhasznált anyagokkal is igyekeztek takarékoskodni: az ajtók felső része bőr helyett műanyag bevonatú. Mindezek ellenére az autó utastere prémiumkategóriás maradt.

Műszaki adatok

Hengerűrtartalom 1995 cm3

Teljesítmény 140 kW/190 LE 4000 fordulatnál

Forgatónyomaték 400 Nm/1750–2500 fordulatnál

Meghajtás hátsókerék

Váltó 8-fokozatos automata

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4936/1868/1446

Csomagtér térfogata 530 l

Üzemanyagtartály térfogata 62 l

Végsebesség 235 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 7,5 mp

Fogyasztás városban 4,7 l/100 km

Fogyasztás városon kívül 4,1 l/100 km

Kombinált fogyasztás 4,3 l/100 km

Modell alapára 49 600 euró

Változat alapára 52 200 euró

A tesztelt modell ára 62 380 euró

Fogyasztásra fókuszálva

Az 520d változat motorházában kétliteres dízelmotort találnak. A négyhengeres motor teljesítménye 140 kW (190 LE), a forgatónyomaték pedig kerek 400 Nm. Ezt a motort többféle kombinációban rendelhetik, a tesztelt EfficientDynamics változat csak nyolcfokozatos automata váltóval kombinálható. Annak ellenére, hogy a motor elsődleges feladata az üzemanyag-takarékosság, kellő dinamikával rendelkezik, hiszen a szedánt 7,5 másodperc alatt gyorsítja fel nulláról 100 km/órás sebességre. A négyhengeres motor dinamikus vezetésre is elég lehetőséget ad, ennek köszönhetően az országutakon és sztrádákon egyaránt élmény száguldozni vele. A dinamikus gyorsulásnál azért érezni, hogy nem a kínálat legerősebb erőforrása van a motorházban.

Aki a szóban forgó dinamikára vágyik, annak át kell kapcsolnia az üzemmódokat. Az EfficientDynamics esetében ugyanis automatikusan a letargikus Eco Pro kapcsol be, amely ugyancsak az üzemanyag spórolását hivatott elősegíteni. Ezt a célt szolgálja a váltó beállítása is, amely hajlamos nagyon alacsony fordulatszámon tartani a kétliteres erőforrást.

S ha már takarékosabban kellene bánnunk az üzemanyaggal, akkor nézzük meg, mire képes a járgány a gyakorlatban. A gyári adatok szerint a fogyasztásnak egyetlen üzemmódban sem kellene túllépnie az öt litert száz kilométeren. Ezt csak országutakon sikerült elérnem, ahol a fogyasztás valóban öt liter alatt, 4,6 literen maradt. Autópályán már egy literrel többet mutatott a fedélzeti számítógép, városban az érték 6,3 liter volt. Tehát úgy, mint más modellnél, ennél sem sikerült betartani a gyári adatokat, tekintettel viszont az autó paramétereire jó fogyasztási mutatókról beszélhetünk.

Legolcsóbb luxus

A BMW szlovákiai kínálatában az 520d jelölésű modell a legolcsóbb ötös, ára 49 600 eurónál kezdődik. Ez az összeg akkor érvényes, ha manuális sebességváltóval ellátott modellt vesznek. A nyolcfokozatos automatával az autó ára eléri az 52 ezer eurót, az EfficientDynamics kivitelezéssel az ár már 52 200 euró.

Bár a tesztelt autóból hiányzott az extra felszerelés jelentős része, így is akadtak dolgok, amiért volt mit fizetni. Például a Dakota Canberrabeige bőr kárpitozás körülbelül kétezer euróba kerül, ugyanúgy fizetni kellett az elülső ülésfűtésért, a ConnectedDrive multimédia csomagért és még sok egyéb apróságért, minek következtében az autó végösszege nagyon gyorsan elérte a 62 380 eurót.

Összesítve nincs igazán mit kifogásolni, aki megelégszik a valamivel szerényebb kivitelezéssel, az elégedett lesz ezzel is. Az EfficientDynamicsnak köszönhetően ezzel a szedánnal sztrádán 5,6 literes fogyasztással száguldozhatnak.

Önnek ajánljuk