Olajcsere a sebességváltóban: szükséges, vagy elég lehet egy feltöltés?

555

A váltó fontos szerepet játszik az autóban, ha vigyázol rá, megbízhatósággal hálálja meg. Ha nem, akkor drága mulatság lesz.

A sebességváltó belseje mechanikus alkatrészekből áll, amelyek egymáshoz illeszkednek, ami kopást és felmelegedést okoz. A súrlódás minimalizálása és a hőelvezetés biztosítása érdekében a sebességváltónak elkerülhetetlenül olajra van szüksége. Az olaj a fogaskerekeken vékony kenőanyagfilmet képezve segíti a fokozatváltások zökkenőmentességét is.

Ha az olaj elfogy vagy elszennyeződik, az egyes alkatrészek úgymond elkopnak, és ezek a részecskék tovább rontják az állapotot. Ráadásul a fogaskerékolaj is öregszik, és a viszkozitása is megváltozik. Ha túlzásba viszi a gondatlanságot, akkor az egyes sebességváltó-alkatrészek károsodhatnak, vagy teljesen működésképtelenné válhatnak.

A fémrészecskékkel szennyezett olaj vagy az alacsony olajszint megnövekedett sebességváltó-hőmérsékletet okoz. A túlzott felmelegedés viszont az olajtöltet romlásához, a tömítőgyűrűk és a csapágyak károsodásához vezet. A csereintervallumot a gyártó nem feltétlenül adja meg pontosan, ami arra készteti a járművezetőket, hogy tévesen azt higgyék, egy töltés az autó teljes „élettartamára” elegendő. Hogyan is van ez valójában?

Fontos különbséget tenni a kézi és az automata sebességváltók között. Általában a kézi sebességváltók gondozása egyszerűbb és olcsóbb, mint az utóbbiaké. Az elsőkerék-meghajtású járművekben közös tartálya van a differenciálművel. A cserét egy tapasztalt szerelő kevesebb mint egy óra alatt elvégezheti. Egyszerűen ürítse ki a régi tartályt, és cserélje ki egy újjal.

Az automata sebességváltók érzékenyebbek, és rendszeres olajcserét igényelnek. Az intervallumot általában 60 000 kilométernél állapítják meg. Nagyobb a súrlódás és ezért nagyobb a felmelegedés, ezért az olaj gyorsabban romlik. Célszerű még korábban ellenőrizni a töltőanyagot, és az égett szag vagy a sötét szín alapján a szerelő meg tudja állapítani annak kopását.

Vitatott téma a váltóöblítés, ami egy időben divatos volt. Jó lépés lehet, de fordítva is nagyon kockázatos. Ha a sebességváltóban nem cserélték rendszeresen a töltőanyagot, és sok szennyeződés gyűlt fel benne, a rendszer átöblítése a lerakódások keringése miatt egyes alkatrészek eltömődhetnek.

Kézi sebességváltó esetén az olajhiány vagy a rossz olajminőség zajjal vagy váltási problémákkal jelentkezhet. Az automata sebességváltóval rendelkező autók vezetői menet közben rángatózást, késedelmes váltást vagy a jármű indulási problémáját tapasztalhatják. 

(autobild-pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?