Autó-motor

Nissan X-Trail: egy lépéssel előbbre

Kétség nem fér hozzá, hogy a visszafogott facelift segített a Nissan X-Trailnek, ám ami nagy előrelépést jelent, az a kétliteres dízel. Aki ezt a tetemes SUV-t szeretné megvenni, annak többé nem az 1,6-os jelenti a kínálat csúcsát. Milyen vezetni az erősebb dízelt?
Demecs Péter

2018. január 22. 19:52

Bár sokan a narancssárga kivitelezésért rajonganak, nekem feketében sokkal jobban tetszik - Képarchívum

A nagy SUV, amely opcióban akár hétüléses is lehet, nem tartozik azok közé az autók közé, amelyeken rontott volna a ráncfelvarrás. El kell ismerni azt is, hogy a tervezők kiindulópontja is jó volt, tehát volt mire alapozni.

Az X-Trail modernebb külsőt kapott, amihez nagyban hozzájárult az új hűtőmaszk vagy a sötétített hátsó lámpák. Bár az X-Trail attraktív narancssárga kivitelezésben is kapható, a fekete metálfényezés sem tartozik a legrosszabb választások közé. Épp ellenkezőleg, a fekete szerintem sokkal jobban illik ehhez a SUV-hez.

Tágas utastér

Az utasteret is módosították, említésre méltó az új volán, az ülések esetében minden maradt a régiben. Ami a műszerfalat illeti, inkább a visszafogott, decens megoldások híve vagyok. Az X-Trail esetében eleinte kicsit zavaró volt a rengeteg vezérlőgomb, idővel viszont ehhez a megoldáshoz is hozzászokik a sofőr. A médiarendszer grafikája megérdemelne egy kis modernizációt, ám a funkciói, kezelése nem okoz csalódást.

Az utastérnél mintha a Nissan tervezői az X-Trail esetében a terepezés helyett inkább a család szállítását tartotta volna szem előtt. Az autóban meglepően sok hely van az elöl és hátul utazóknak egyaránt; még akkor is, ha a hátsó sor közepén ülő utastársam úgy egy óra után már kezdett fészkelődni és panaszkodni a kisebb kényelemre.

A csomagtartóban dupla padló van, ami akkor praktikus, amikor ketté akarják választani az utasteret. A csomagtér ajtaja már ugyan automatikusan nyílik, csak kár, hogy nem magasabbra.

Új erőforrás

Jó hír, hogy az autóba kétliteres dízelt is rendelhetünk. Bár a motor teljesítménye megfelelő volt, egész idő alatt olyan érzésem volt, mintha alacsonyabb fordulatoknál kicsit nehézkes és hangosabb lenne. Az intenzív gyorsulást eléggé hangos búgás követi, a manuális váltó pedig sajnos nem tartozott a legpontosabban működő váltók közé. Helyenként olyan érzése van az embernek, mintha egy kategóriával nagyobb autóban ülne. Ettől az érzéstől a további napokban sem tudtam megválni.

Az alváz kissé merevre van beállítva, ami abban nyilvánul meg, hogy minél lassabban hajt vele az ember, annál jobban érezni az utak egyenetlenségeit. Méreteinek köszönhetően viszont nagyon stabilan fekszik az úton, nem dülöngél, nagyobb sebességnél is pontosan tartja a sofőr diktálta útvonalat.

Az X-Trail új technológiákat is kapott, s ezek közül az esős, korán sötétedő időszakban az adaptív LED-fényszórókat díjaztam leginkább. Kiváló minőségűek és valóban megbízhatóan dolgoznak, kellő távolságba világítják meg az úttestet.

Míg a kényelem és az utastér terén inkább azt mondanám, hogy családi SUV, a motor hangja, teljesítménye és megnyilvánulása alapján nehezebb terepre illő autónak tippelném. Az új kétliteres motor teljesítménye viszont elegendő, azon kollégáim, akik kipróbálták a korábbi 1,6-ost, igazolták, hogy határozott előrelépésről van szó. Az X-Trail a kivitelezésben is egy lépést tett előre, így nagy a valószínűsége, hogy nem fog csökkenni az érdeklődés iránta még akkor sem, ha a vezetési élmény azért hagy némi kívánni valót maga után.

Nissan X-Trail 2.0 dCi

Hengerűrtartalom 1995 cm3

Teljesítmény 130 kW

Forgatónyomaték 380 Nm

Fogyasztás városban 6,2 l/100 km

Fogyasztás városon kívül 5,3 l/100 km

Kombinált fogyasztás 5,6 l/100 km

Váltó 6-fokozatos manuális

Meghajtás 4x4

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4690/1830/1740

Végsebesség 199 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 9,6 mp

A dízelváltozat kezdő, akciós ára 30 300 euró

Önnek ajánljuk

Kiengedték a kórházból a sárosfai fiatalokat

A szövetség bénázása miatt Vlhovának nem lesz nemzeti színű síruhája

VIDEÓ: Figyelmeztető lövések és autós üldözés a pozsonyi éjszakában

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Letűnt Libeň III. / Kivonják a forgalomból

Fialková harmadik lett, és vezeti a szakági Vk-t

VIDEÓ: Gyereküléssel együtt zuhant ki a baba a mozgó autóból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?