Autó-motor

Magyarországon ma bevezették az e-útdíjat

Budapest. Mától érvényes Magyarországon az elektronikus útdíj rendszer, amely a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművekre vonatkozik. A rendszerbe az autópályák, a gyorsforgalmi utak és az I. osztályú utak lettek bevonva, a fuvarozók már jelezték, nem kizárt, hogy a megemelkedett kiadások miatt drágulnak majd a szolgáltatások és termékek árai. A teherfuvarozók egy hónapos próbaidőt kértek, az illetékesek viszont elutasították kérvényüket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. július 1. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Az új e-útdíj 6513 kilométernyi útszakaszon lesz érvényes. Előzetes becslések szerint egy átlagos fuvar költsége megközelítheti majd a 14 000 forintot (kb. 47 euró) – mondta Kovács Emese, az online útdíjkalkulátort üzemeltető Biorobotok Informatikai Kft. ügyvezetője. A www.utdij.hu oldalon végzett első 1000 kalkulációban a fuvarozók átlagosan 225 kilométerre vizsgálták a várható költséget, amely mintegy 13 798 forint lesz.

A pontos összeg az alapján változik, hogy milyen úton és milyen járművel szállítanak majd. Az ingyenes útdíj-kalkulátor oldalán a számítást kérők 61%-a „A” környezetvédelmi besorolású járművel rendelkezik. Az eddigi kalkulálók közül a legnagyobb összeget egy J4/C kategóriás járművel a Nyíregyháza-Sajóbábony-Nagykanizsa útvonalon kell majd fizetnie július 1-je után egy vállalkozónak: erre a szakaszra a díjszabás 66 687 forint (226 euró).

A fizetendő útdíjat a www.utdij.hu oldalon lehet kiszámítani. A térképen megadott útvonal mellett ismernünk kell a szállításra szánt jármű néhány alapvető adatát is.

Pontosabb számítás

A fizetendő díj a jármű tengelyeinek a számától és a motor környezetvédelmi besorolásától függ: a kéttengelyes tehergépjárművek után gyorsforgalmi utakon bruttó 49,90 forint (0,17 euró), főutakon bruttó 21,23 forint (0,07 euró), a háromtengelyes kategóriában gyorsforgalmi úton bruttó 70,02 forint (0,24 euró), főúton bruttó 36,75 forint (0,12 euró), míg a négytengelyesek után gyorsforgalmin bruttó 108,38 forint (0,37 euró), főutakon bruttó 67,60 forint (0,23 euró) kilométerenként.

Aki nem vagy nem a kellő összegű e-útdíjat fizeti, és az ellenőrzésnél ez kiderül, annak bírságot kell fizetnie, viszont a jogosulatlan úthasználatért 24 órán belül nem szabható ki újabb bírság. A 24 órás tilalmi terminus július 1-jétől augusztus végéig lesz hatályban. Szeptember 1-jétől már az első jogosulatlan úthasználatot követő 8 órán túl is újra bírságolhatja a hatóság az üzembentartót. Ugyanez vonatkozik a jármű vezetőjére is, amennyiben ő felel a jogosulatlan úthasználatért. Az e-útdíj-törvény három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. A bírság a három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyeinek a számához igazodik. Például a négytengelyes kamion után 110 ezer forint (373 euró) a bírság. Ha a járművezető személye nem deríthető ki, akkor az üzembentartó fizet ennyit. A háromtengelyes járműnél 90 ezer (305 euró), a kéttengelyesnél 80 ezer forint (271 euró) a bírság.

Hogyan lehet közlekedni?

Aki viszonylati jeggyel akar közlekedni, annak nem kell regisztrálnia magát a rendszerben, viszont sorba kell állnia a jegyért, és ki kell számítania, hogy hány kilométert akar a fizetős úton haladni. Nyithat előre feltöltött számlát is, ekkor elektronikusan fizethet, viszont ennek feltétele az előzetes regisztráció.

Aki fedélzeti eszközt használ, annak mindenképpen regisztrálnia kell, és szükséges egy előre feltöltött számla, amelyről csak az útdíj fizethető. Az utólagos fizetéshez külön szerződést kell kötnie a fuvarozónak az ÁAK-val. A fuvarozó kkv-k részére a kormány Útdíj Hitelprogramot indít: az elektronikus útdíjfizetésre kamiononként 1 millió forint keretet biztosítanak kártyán egy évre, kétszeres hosszabbítási lehetőséggel, Bubor plusz 1,5 százalékos kamattal.

Június 21-én adták át azt a 95 ellenőrző egységet, amely a július elsejétől induló e-útdíj-rendszerben az ellenőrzést és a bírságolást végzi. Kibédi-Varga Lajos, az Állami Autópálya Kezelő e-útdíj-ügyekben illetékes szóvivője akkor azt hangsúlyozta: az e-útdíj-rendszerben az autópálya-kezelő 45 új mobil ellenőrző egysége segíti majd a díjköteles úthálózat folyamatos ellenőrzését, a hatósági feladatok támogatását. A jogosulatlan úthasználókkal szembeni fellépés a rendőrség feladata lesz – hangsúlyozta. A szervezet ennek érdekében 50 mobil bírságoló egységet kapott; a járműveket pénteken adták át Budapesten. Június 24-én elindult az e-útdíj-regisztráció, az elektronikus útdíjszedési rendszerről tájékoztató honlap a www.hu-go.hu címen működik.

Ötvenezer

regisztrált

A regisztráció kezdete óta már több mint 10 500 felhasználó összesen közel 50 000 tehergépjárművet regisztrált pénteken 14 óráig – közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-útdíj-szóvivője. Kibédi-Varga Lajos elmondta azt is, hogy a rendszer kivitelezése az ütemterv szerint halad, a beszerzési, beruházási feladatok és informatikai fejlesztések június 30-ig megvalósulnak, és az éles üzem a tavaly májusban meghatározott határidőben elindul. Július 1-jétől országszerte több mint 200 kioszkon intézhetik az úthasználat bevallását azon fuvarozók, akik nem regisztráltak és nincs fedélzeti eszközük – tájékoztatott a szóvivő.

A fuvarozók szerették volna elhalasztani a rendszer indulását. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az elektronikus útdíj-rendszer bevezetésének legalább egy hónapos elhalasztását javasolta a vállalatok, vállalkozók megfelelő felkészülése érdekében. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is úgy vélte, hogy a bevezetés előtt 25 napos valós próbaidőre lenne szükségük a fuvarozóknak, különben kilométeres sorok alakulhatnak ki a határon. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) pedig azt javasolta, hogy az intermodális logisztikai szolgáltató központok 70 kilométeres körzetében ne kelljen útdíjat fizetniük a központból vagy a központba fuvarozó nehézgépjárműveknek.

A halasztás mellett állt ki a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Közúti Közlekedési Szolgáltatók Ágazati Párbeszéd Bizottsága (KKSZAPB) is. (MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.