Autó-motor

Cigizik? Nagy az esélye annak, hogy nem ér célba!

Keresi a cigarettás dobozt, egy szálat kihúz belőle, felemeli az öngyújtót, rágyújt, s a dobozt az öngyújtóval visszateszi a helyére. Ez a körülbelül tizenkét másodperc, amíg nem figyel az útra, halálos lehet.
Demecs Péter

2020. január 27. 07:00

cigizés
Akár 12 másodpercig is eltarthat, amíg rágyújtanak az autóban; ez az idő, amíg nem figyelnek az úttestre. - Fotó: Shutterstock

A volán mögötti dohányzás ugyanolyan veszélyes, mintha SMS-üzenetet írnának vagy olvasnának. A dohányzó sofőr esetében hatszor nagyobb az esélye annak, hogy karambolozik, mint a nem dohányzónál. Amíg rágyújt a várva várt cigarettára, körülbelül 12 másodpercig végképp vagy csak részben nem fog az útra figyelni. Ezalatt az idő alatt 50 km/órás sebességnél községben 167 métert, autópályán, 130 km/órás tempónál pedig 433 métert tesz meg a gépkocsi. Ilyen távon nem figyel az úttestre, tehát történjen bármi is, arra csak későn fog tudni reagálni. Arról nem is beszélve, hogy míg cigizik, a volánt csak egy kézzel fogja.

Mint a kocsmában

Ráadásul, ha cigarettázik az autóban, szó szerint gázkamrát alakít ki. Egy álló, befüstölt gépkocsiban tizenegyszer több káros anyag van a levegőben, mint egy kocsmában, a mozgásban levő autó esetében a koncentráció hétszer nagyobb. Míg a lehúzott ablak sem segít, a levegő még így is kétszer olyan egészségtelen lesz, mint a kocsmában. Bár a cigarettafüggők állítják, sokkal veszélyesebb, ha nem gyújtanak rá, mert idegesek lesznek, s ilyen állapotban még veszélyesebb lehet számukra a vezetés, a dohányzásnak is lehetnek olyan mellékhatásai, mint a fejfájás, rosszullét, ami ugyancsak kevésbé praktikus állapot vezetés közben. Ha a sofőr dohányzik, akkor az utastársak is szenvednek. A nem dohányzók által belélegzett füst negatív hatásai 12 óráig is eltartanak. A passzív dohányzóknak a füst csípheti a szemét, kaparhatja a torkukat, az asztmásoknál légzési nehézségeket idézhet elő. Ha az autóban hosszabb utakon rendszeresen kénytelenek cigarettafüstöt lélegezni, nagyobb az esélyük, hogy tüdőrákot kapnak. A szívmegbetegedésben szenvedő passzív dohányosok ráadásul ugyanolyan helyzetben vannak, mint a rendszeresen dohányzó emberek.

Kinek tilos dohányoznia?

A szlovák jogszabályok nem tiltják, hogy a sofőrök cigarettázzanak az autóban, viszont ha a csikket kidobják az ablakon, akkor szemetelés miatt akár száz eurós büntetést is kaphatnak. Kizárólag a motorkerékpározóknak, a tömegközlekedési eszközök sofőrjeinek tilos rágyújtani vezetés közben.

Külföldi bírságolás

A gyermekek még nagyobb veszélyben vannak kitéve a cigarettafüsttel teli autóban. Nem véletlenül érvényes például Nagy- Britanniában egy olyan törvény, mely szerint, ha az autóban fiatalkorú gyermek ül, tilos a dohányzás. A tilalom az utastársakra is vonatkozik, ráadásul álló autóban, nyitott ajtóknál is. Hasonló szabályozás érvényes Olaszországban is, ahol akkor is büntetés fenyegeti a dohányzó sofőrt, ha az autóban terhes nő ül. Az olaszoknál a szabály megszegéséért 250-től 500 euróig terjedő pénzbírság fenyeget annak függvényében, milyen idős gyermek utazott a dohányzó autójában. Hasonló szabályozás érvényes Skóciában és Írországban is, Ausztriában kerek száz eurójába kerülhet egy sofőrnek, ha a volán mögött ülve rágyújt. Franciaországban csak akkor dohányozhatnak vezetés közben, ha az autóban nem ül 12 évesnél fiatalabb személy, Cipruson ez a korlátozás 16 éves korig érvényes. Nem csak európai utazás során érdemes utánanézni annak, mely országokban tiltják a dohányzást, ha gyermek vagy fiatalkorú ül az autóban, ilyen tilalom ugyanis máshol a világon is érvényes. Például az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

erős szél

Ismét sárga riasztást adtak ki az erős szél miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.