Amikor nem jó a gyűrű mérete

gyuru

Az eljegyzés felhőtlen, boldog pillanatait könnyen beárnyékolhatja, ha a gyűrű mérete nem megfelelő. Azonban mielőtt még önvádaskodásba kezdenénk, érdemes tisztában lenni vele, hogy sok nő nincs tisztában a pontos méretével.

Nemcsak az eljegyzés során, hanem a későbbiekben is azzal szembesülhetünk, hogy a gyűrű nem akar feljönni az ujjunkra. Ekkor magától értetődő, hogy elmegyünk a közeli ékszerüzletbe vagy az ötvöshöz, ahol azonban hideg zuhanyként érhet minket, amikor a szakember közli, hogy a gyűrűt nem lehet méretezni. De tényleg nem lehet?

Akár az Ékszerpalotánál kapható egyedi ékszerről, akár eljegyzési gyűrűről van szó, a válasz meglehetősen komplex, jóval több egy egyszerű igennél vagy nemnél. Az alábbiakban kifejtjük, miért.

 

Lerántjuk a leplet

Röviden és tömören az az igazság, hogy szinte minden egyes gyűrűt lehet méretezni. Még akkor is, ha a szakember ennek az ellenkezőjét állítja. Persze ennek is megvan az oka, hogy miért mondanak nemet sokan a méretezésre. Egyszerűbb azt elmagyarázni, hogy mi az, amit nem lehet méretezni, mint hosszan sorolni, hogy mit lehet.

Nyom nélkül nem lehet méretezni azokat a gyűrűket, melyek teljes hosszában mintázottak, vagyis körbefut rajtuk valamilyen minta, esetleg az ékszer körbe van rakva kövekkel. Az összes többi gyűrű méretezése nem jelenthet problémát.

Ennek ellenére gyakori a nemleges válasz a méretezésre vonatkozó kérés hallatán. Ennek pedig megvan a maga oka.

 

A kieső kő legendája

A legenda igaz, miszerint sok ötvös inkább nemet mond a köves gyűrűk méretezésére, aminek oka, hogy a kövek, beleértve a gyémántokat is, könnyen meglazulnak a foglalatban, esetleg ki is esnek. Ez nem az ötvös hibája vagy durvasága miatt van, hiszen a legkíméletesebb munka mellett is változik a gyűrű formája, ami a foglalatok formájának változásával is jár egyben. Ha az ötvös észreveszi, hogy meglazult a kő, akkor természetesen kijavítja, de könnyen lehet, hogy egy-egy hibán akaratlanul is átsiklik a figyelme.

A méretezést követően nem ér véget a munka, ugyanis megpolírozzák az ékszert és bekerül az ultrahangos tisztító berendezésbe, mely folyamatok egyenként is nagyon erős behatást gyakorolnak a gyűrűre. Ha a méretezés során meglazult a kő, akkor itt nagy valószínűséggel ki is esik. Mindezek miatt sok ékszerész ódzkodik elvállalni a méretezést, még abban az esetben is, ha saját ékszerről van szó, pláne, ha idegen termékkel kellene dolgozni. Egyszerűen nem éri meg nekik.

 

Garancia kő kiesése esetén

Az Ékszerpalotában a “kérdés nélkül pótoljuk kő kiesés garancia” keretein belül szó nélkül pótolják a 2,5 mm alatti köveket, abban az esetben is, ha gyémántról van szó. A gyártó műhelyben olyan megbízható, precíz szakemberek dolgoznak, akik csak ritkán szembesülnek kőkieséssel, így nyugodtan vállalják be ezt a garanciát. Ha pedig előfordul kőkiesés, gond nélkül pótolják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?