Agro

Versatile 405 – mindenkinek ajánlott

A traktorok nem közúti járműnek, hanem mezőgazdasági gépjárműnek számítanak, amelyek a 19. században jelentek meg, és még gőzmeghajtással hoztak mozgásba.
Czigler Mónika

2019. július 31. 12:06

Amint a kerekes traktoroknál megjelentek a nagyobb, fejlettebb munkagépek, amelyeknél már egyforma méretűek voltak a kerekek, és összkerék-meghajtásúak voltak, felmerült az igény a földeken, erdészetekben ügyesebben mozgó, törzs- vagy más néven derékcsuklós traktorok iránt.

 

Derékcsuklós traktorok története

A kanadai Versatile volt az első cég a világon, amely sorozatgyártásban készített törzscsuklós négykerék meghajtású traktorokat. A gyártást 1966-ban kezdte. Az egyik legfőbb szempont, amely alapján ezeket a traktorokat kifejlesztették az volt, hogy azok egyszerűen kezelhetők és könnyen karbantarthatók legyenek. Egyszerűbb az alkatrész ellátása, hiszen egyforma hidakkal és egyforma kerékméretekkel lehet dolgozni, valamint jobb tömegeloszlást is el lehet vele elérni.

Nem volt mellékes szempont a traktorok strapabírása és megbízhatósága sem, hogy az nehezebb körülmények közt is megállja helyét. A motor Cummins, és az összes többi alkatrészt is megbízható alkatrész-beszállítóktól származik.

A törzscsuklós traktoroknál nagyon fontos az erős alváz. A Versatile márkáknál a robusztus alváz az egyik legszilárdabb a piacon. Még a 70-es években fejlesztette ki a cég, és a hibamentes működésének köszönhetően máig alkalmazzák.

A törzscsuklós traktorok előnyei főként a nagyobb gépeknél mutatkozik meg, a Versatile 405-ös mezőgépet viszont úgy tervezték meg, hogy ne csak a nagyüzemek gazdaságai járjanak jól.

versatile

 

A Versatile 405 előnyei

A törzscsuklós gépeknek nagyon sok előnye van. A robusztus gépek így problematikusabb terepen is sokkal „mozgékonyabbakká” válnak. A Versatile 405 épp ezért optimális megoldást biztosít a mezőgazdasági munkákban.

A kabin tágas, minden nehéz munka elvégzésére elegendő teret biztosít. Rugózott fülkéje a piacon az egyik legösszkomfortosabbnak bizonyult. A törzscsuklós traktoroknál szintén nagyon fontos, hogy a fülkéből jó legyen a rálátás hátra is, ezt a Versatile márkák esetében a nagy üvegfelületekkel biztosították.

A vezérlőfalon figyelemmel kísérhető több fontos információ a munkavégzést illetően, ilyen például a motor fordulatszáma, illetve annak felhevülése, az üzemanyag-fogyasztás, vagy például az aktuális sebesség.

A klasszikus traktoroknál az első kerék kisebb, a derékcsuklós traktoroknál viszont egyforma mind a négy kerék. A törzscsuklós traktorok duplakerékkel, vagy gumihevederrel is kaphatók, a gumihevederes megoldás értelemszerűen a nehezebb terepekre ajánlott. A Versatile 405-ös traktornál szóló kivitelben is megvalósítható 900-as gumizás. Ennek az erőkifejtés során tett kerékcsúszás szempontjából van jelentősége, és ez természetesen összefügg az üzemanyag-költségek csökkentésével is.

A törzscsuklós traktor nagy előnye a powershift váltó. 16 sebesség előre, 4 hátra. A 0-20 km/h sebességintervallum közt mintegy 13 sebesség váltható, ami ideálissá teszi minden mezőgazdasági munkára. A maximális sebessége 40 km/h.

Bővebb infó: www.komagrartechnik.sk

(KomAgrartechnik)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyilkosságok sorát tervezték

Segítsen megtalálni: eltűnt egy 15 éves rimaszombati lány

Délután 34 fok is lehet, elsőfokú hőségriasztást adtak ki

BL-selejtezők a tévében

Két személy súlyosan megsérült egy nagydaróci autóbalesetben

Továbbra sem vonzó a Híd házi pálinkafőzése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?