Terjednek a fertőzések, ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat!

szőlő

A kellemes késő nyári időjárás csapadékkal társulva kedvező körülményeket teremt a gombás fertőzésekhez. A magasabb relatív páratartalom és a hosszabb ideig tartó levélfelület-nedvesség viszont megnöveli a fertőzés nyomását.

Így a betakarításra váró gyümölcsökön gyorsan terjed a monília, a szőlőn a szürkepenész (botrytisz), a csonthéjasok levelein pedig a különböző levélfoltosodást és levélhullást okozó betegségek.

Ha az alma nem volt kezelve preventíven az amazoN készítménnyel, az almamoly rágásai helyén, a sérült gyümölcsökön ma moníliás gyümölcsrothadás tünetei jelennek meg. Azonban a szüreti időszakban már nem ajánlott ellene kémiai védekezés, annál inkább bevethetők az olyan biológiai készítmények, mint a Chitopron 5%, illetve PlanTonic. Mindhárom említett permet segít a jobb eltarthatóságban, azaz kevesebb tárolási betegség kapja el a gyümölcsöt, ha kezelve van az amazoN és Chitopron 5% készítménnyel még a fán.

Az alma szedését követően nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a károsítók továbbra is betelepedhetnek az ültetvényben. Ilyenkor nyár végén is fokozott figyelmet érdemelnek a levéltetvek, amik a szárazság miatt több helyen is előfordulnak de a PlanTonic szépen kordában tartja őket.

Körtén a levélrozsda okoz látványos tüneteket. A narancsvörös foltok közepe barnul, a levél fonákján pedig kiemelkedő, világosbarna képletek fejlődnek. Ezek a gomba ecídiumai. A kórokozó a lehullott levelekben telel, ezért a fertőzött, lehullott leveleket Trifenderrel egyben talajba ásással, vagy Trifender illetve BiogeN segítségével kell komposztálni, illetve megsemmisíteni.

Csonthéjasokban is erősödik a moníliás gyümölcsrothadás, közülük már csak a kései nektarint, az őszibarackot és a szilvát szedik. Itt is erősödik a monília, főleg a keleti gyümölcsmoly kártétele nyomán. Szüret után se hagyjuk magukra a gyümölcsfáinkat, mert a sztigmiás levéllyukacsosodás tovább fertőzi a lombozatot.

A betakarítás utáni lombfertőtlenítés során mindkét kórokozó ellen amazoN és PlanTonic keveréke, majd az őszi lemosó során PlanTonic és CuproTonic keveréke segít abban, hogy a kórokozó áttelelő tömege csökkenjen és kisebb legyen a rügykár. Hasonlóképpen a cseresznye- és meggyfákon a blumeriellás levélfoltoság okoz korai levélhullást, ez is kezelést igényel amazoN és PlanTonic keverésével. A korábban szüretelt szilvafákon is indokolt a lombfertőtlenítés a polisztigmás levélfoltosság ellen, mert egyre több fán látni a betegség okozta vörösesbarna foltokat.

Szőlőben még támad a szürkepenészes rothadás is, bár küzdelmes volt ez az év peronoszpóra, lisztharmat, de még a fekete rothadás szemszögéből is, de aki a megmaradt szőlőt szeretné felhasználni, annak ki kell állnia az utolsó próbát. A jelenlegi időjárás kedvező a szedésnek, az érésnek és a cukortermelésnek is. Az éréskor a szürkepenész (botrytisz) támadhatja még a fürtöket. A kórokozó aktivitása viszont nagyban függ a környezeti feltételektől, a cukortermelés és a héj vékonyabbá válása mind kedvez a kórokozó fertőzésének. Az amazoN és Chitopron 5% kombinációja erősen gátolja a betegség terjedését és nem okoz gondot a borkészítésben a szermaradékot tekintve. Amikor azonban esősre fordul időjárásunk, akkor számítani kell a betegség gyors terjedésére. Kései szüretelésű fajtáknál még lehet megelőző védekezést végezni amazoN vagy Chitopron 5% készítményekkel, azonban a korábban érő fajtáknál a szedés ad megoldást.

A kertészeti kultúrákban továbbá két polifág kártevővel is meggyűlik a bajunk. Az egyik a vándorpoloska, a másik pedig a gyapottok bagolylepke. Ezek a kártevő fajok a környezetünkben szinte mindenen megtelepedhetnek. A poloskák tipikusan a gyümölcsökön, szőlőn, paradicsomon jelentkeznek, védekezni ellenük modern s igen hatásos módszerrel ajánlatos. A leghatásosabb módszer a CombiProtecbe keverni Spintor készítményt és lekezelni a környező gyomokat, bokrokat, azaz odacsalogatni és kiirtani őket késő ősszel, ha nem akarunk szermaradványokban gazdag zöldséget enni. Míg a bagolylepke hernyója főként a zöldségnövényeket kedveli, de a szőlőt sem veti meg, kezelni lehet azt Delfin készítménnyel.

www.biotomal.sk

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?