Agro

Szerves trágya pellet formájában

A trágyák lehetnek növényi eredetűek, vagy származhatnak az állattenyésztésből. Sajnos az állattenyésztés visszaesése miatt manapság kevés az istállótrágya, viszont granulátum, vagy pellet formájában az megkapható a kereskedőknél, így sokkal egyszerűbben visszajuttatható a szerves anyag a földbe.
Czigler Mónika

2020. február 12. 15:07

talaj
- Képarchívum

Korábban a legelterjedtebb trágyázási forma az istállótrágya volt, amely tartalmazta az állat ürülékét és vizeletét is, valamint magát az almot. Az alom milyenségének is fontos szerepe volt, az volt a jó, amelyik jobban felszívta a vizeletet. A vizeletben lévő nitrogén ugyanis nagyon gyorsan nitráttá alakult át. Az ilyen jellegű trágya a nitrogén mellett sok káliumot, de kevés foszfort tartalmaz.

Az állati eredetű trágya értéke függ a takarmány minőségétől, az állat fatájától is. Az állatállomány létszámának rohamos csökkenésével azonban egyre nehezebb lett az istállótrágyához való hozzáférés. A hasznos mikroorganizmusok számára viszont nincs elegendő tápanyag, így nem képződik humusz.

Mit tehetünk?

Az egyik megoldás a zöldtrágyanövények vetése, a vetésforgó betartása, a szerves eredetű hulladék (komposzt) valamint a hígtrágyák és a szennyvíz iszapok szilárd fázisának kijuttatása. A szerves anyagot azonban pellet vagy granulátum formájában is visszajuttathatjuk a földbe. Vásárolhatunk marha-, vagy tyúktrágyát is ilyen formában. A tyúktrágyáról egyébként már az ókori rómaiak és görögök is úgy tartották, hogy a marhatrágyánál jobb a tápértéke. A pellet, illetve granulátum formájában történő trágyázás előnye, hogy könnyebben kijuttatható a földterületre, gyárilag pedig kiirtják belőle a kórokozókat, kártevőket, gyommagvakat. Javíthatják a talaj struktúráját, beindítják a talaj biológiai aktivitását, segítik a gyökérfejlődést. A növényt kiegyensúlyozottan és optimális mértékben látják el tápanyaggal.

Szerves trágya formái

Attól függően, hogy a növény éppen milyen tápanyag-utánpótlást igényel, megkülönböztetünk nitrogén-, foszforsav- és kálitrágyaféléket. Az egyes növényeknek a fejlődés fázisaiban különféle a tápanyagigényük, ezért különféle összetételű trágyát kívánnak. A tápanyag-utánpótlás mennyisége függ az előveteménytől, a talaj tápanyagtartalmától, illetve a klimatikus feltételektől is.

„Tudni kell, mikor milyen készítményt alkalmazzunk. A trágyában lévő baktériumok elősegítik a tápanyag felvételét a növények számára”

– magyarázta Ballán László, a somorjai Agrointer tulajdonosa.

Hozzátette, az általuk forgalmazott készítmények gyorsan hatnak a talaj termőképességére, biztosítják a tápelemek fokozatos felszabadulását, javítják a fémek, mint például a cink, mangán és vas jobb felszabadulását. „Az Italpollina, a Guanito, a Sonar 8-20-3 és a Tribu trágyák segítségével 20–25%-os többlethozamot is el lehet érni. Ezen készítmények rendszeres alkalmazásával 4-5 év után akár kihagyható is a műtrágya. Manapság, amikor az Európai Unió is korlátozni akarja a vegyszerek és a műtrágyák alkalmazását, ez nagy segítséget jelenthet a gazdáknak. Pozitívumaik, hogy alkalmazásukkal a talajban lévő hasznos élőszervezetek számára semmilyen káros anyag nem kerül a talajba, és a halott föld újra életre kel” – tette hozzá Mgr. Zólyomi István, a cég képviselője.

(czm)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tesztelés

Kérdések és válaszok a rövidített karanténról

drr

10 tipp, amivel fiatalon tarthatja bőrét!

Ján Mikas

ÚVZ: Elég lesz az otthoni önteszt is a pozitivitás igazolására, de van egy kis bökkenő...

kimit

KVÍZ: Emlékszel még kedvenc retró műsoraidra?

Vágsellye

Terepszemle az integrált egészségügyi központban

Györfi

Elment Gyuri bácsi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.