Agro

Repcearatás, vetőmagvásárlás előtt

A repce aratásáig még sok idő van hátra, a kereskedők azonban már most kezdik kínálni az új szezonra a vetőmagot, amely eladásánál az elsődleges érv általában a hozam. Azonban, ha egy hibrid mégsem teljesít jól, nem biztos, hogy a hibrid a hibás.
Czigler Mónika

2021. június 15. 15:16

repce

A repce esetében is az értékesítésnél az egyik legtöbbet hangoztatott érv a magas hozam. Emellett még döntő lehet a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a stressztűrő képesség, a becő aratáskori szétnyílására való hajlama, magas olajtartalom... Ez csak néhány kiemelt tulajdonság, de vannak más tényezők is, amit érdemes figyelembe venni a fajtaválasztásnál. A hozamokat illetően például nemcsak az egyéves magas hozamot kell megnézni, hanem a többéves termésstabilitást is érdemes figyelembe venni, hiszen az egyes hibridek többéves átlagban mutatják meg igazi képességüket.

Azt is tudni kell, hogy a repce csak akkor tudja igazán „hozni a jó formáját”, ha az a vetésforgóban a lehető legkevesebbet szerepel. A repceterületen minimum három, de akár 5-6 évig is ajánlott szünetet tartani, mielőtt ugyanarra a helyre vetnénk. Ennek nagy szerepe van a betegségekkel és a kártevőkkel szembeni védelemben is.

A repce komoly növényvédelmi stratégiát és nagy odafigyelést igényel a gyomirtást illetően, mert nagyon sok olyan gyomnövény van, ami rokonságban áll vele, így az alkalmazott gyomirtó szerek a repcét is károsíthatják. Ezért a vetése előtt érdemes figyelembe venni az adott terület gyomösszetételét, valamint helyesen megválasztani a vetés idejét, illetve jól időzíteni a növényvédelmi kezeléseket.

Az aratás után általában mérlegeljük az adott hibrid hozamait, hogy valóban tudta-e tartani az ígért mennyiségi és minőségi mutatókat, de valós képet ezekről csak akkor kaphatunk, ha minden agrotechnikai előírást betartottunk. Aratás után érdemes megvizsgálni a tarlót is, ami a betegségekről (ebből kifolyólag pedig a repce betegségekre való hajlamosságáról), vagy a kártevők jelenlétéről is árulkodik. Nézzük meg a kipergési hajlamot, amely ugyan a repce egy természetes tulajdonsága, hiszen egy önterjesztő növényről van szó, a gazda szemszögéből nézve viszont egy nem kívánatos tulajdonság. A nemesítő vállalatok ezért ezt a hajlamát igyekeznek elnyomni, hogy minél több maradjon a gazda zsebében.

A kipergett szemek az utóveteményre is negatívan hatnak. Néhány nemesítő programban sajnos a kipergésre való hajlam elnyomása azt okozta, hogy csökkentek az adott hibridek potenciális hozamai. Viszont, ha ezzel sikerül megakadályozni a nagyobb mennyiségű kipergést, érdemes megfontolni, melyik a gazdaságosabb eljárás: nagy hozamú hibridet választani magas kipergési aránnyal, vagy kisebb hozamút, erősebb becőkkel.

A kipergés mértékét a viharok is növelhetik, a kedvezőtlen időjárási viszonyok a kipergésre hajlamos fajtáknál akár 70%-os termésveszteséget is okozhatnak. Nagyon fontos az aratás jó időzítése, hiszen, ha túl korán takarítják be, akár 10%-os kieséssel is lehet számítani, a túl kései pedig a már említett kipergés miatt jelenthet problémát. De nemcsak a mennyiségi mutatóra lehet negatív hatással a túl korai betakarítás, az a magok olajtartalmára is hat, hiszen a legtöbb olaj a magképződési időszak második felében halmozódik fel. Ráadásul a túl korai betakarítás miatt a vörös színű magvakat nehezebb értékesíteni.

(czm)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.