Agro

Ők is a kertünkben élnek

ÚJ SZÓ-HÍRHa sok a munka, az ember csak a kellemetlen, hátráltató tevékenysége miatt figyel föl a rovarvilágra: csípnek a szúnyogok, a legyek, idegesítően rajzanak a darazsak, óvatosan kell megközelíteni ezt vagy azt az ágyást.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 14. 19:00

ÚJ SZÓ-HÍR

Ha sok a munka, az ember csak a kellemetlen, hátráltató tevékenysége miatt figyel föl a rovarvilágra: csípnek a szúnyogok, a legyek, idegesítően rajzanak a darazsak, óvatosan kell megközelíteni ezt vagy azt az ágyást. Munka után vagy közben viszont, ha az ember nyugton marad egy időre, észreveszi a sok-sok lepkét is, melyek néha akár fajon belüli egyedenként is a változatos lepkeruha-kollekciók felvonultatói. Vagy a szitakötőket. Később, a nyár előrehaladtával a rengeteg fülbemászót: mindenhonnan fülbemászók potyognak ki: levélnyelek hajlatából, hervadt virágfejekből, még a fal mellé állított kóróból is.

Ennél is hamarabb észrevenni a zümmögő rovarokat: egy-egy aranyos virágbogár (Cetonia aurata – nagy, akár két centiméternél is megtermettebb zöld, hangos berregéssel lassan repülő bogár, mely a vadrózsát, a kökényt és a galagonyát szereti nagyon, de a kert rózsáit is meglátogatja) nem is maradhat titokban a nem túl rövidlátó és nem töksüket kertész előtt. A szakirodalom szerint a virágok lerágásával kárt okoz – ezzel szemben a kertész áprilistól szeptemberig nem a szakirodalomban gyönyörködik, hanem például az aranyos virágbogárban, s dagad a melle a büszkeségtől, hogy testközelből láthatja.

Csaknem minden rovar jó valamire a kertben, amelyik nem kifejezetten hasznos, annak is lehet haszna, s akkor szinte biztosra vehető, hogy van is. Meg aztán, nem minden a haszon; egy jó légkörű, nyitott kertben – ez olyan, amelyikben az ember jól érzi magát, és szíve szerint minden idejét itt töltené –, szóval egy mindenre nyitott kertben egy minden iránt nyitott kertész nem zaklatja a rovarokat. Hagyja, hadd zümmögjenek, cirpeljenek, rajzzanak, brúgattyúzzanak.

A legtöbbjük jó hallású született muzsikus, és ahányan vannak, annyiféle zenei irányzat képviselői. Van, amelyik finnül rappel, mintha azt dalolná: ikitaka-púki, elamúki. (b)

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Ligetfalui lövöldözés: Öngyilkosságot követhetett el az elkövető

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?