Agro

Nehéz felülmúlni a KWS régi hibridjeit

Idén egyetlen újdonságot sem vezetett be repcevetőmagból a piacra a KWS Slovakia. Az ok mindössze az, hogy a régi repcéik is nagyon jól teljesítenek, van olyan hibridjük, ami a kísérletekben kontrollhibridnek számít.
Czigler Mónika

2020. július 13. 10:06

KWS

Mielőtt egy új repcehibridet bevezetnének a piacra, nagyon sok igényes kísérleti folyamaton kell átesnie, és bizonyítania kell, hogy hozamban, olajtartalomban, betegségekkel szembeni ellenálló képességben, illetve az évközi stabilitásban felül tudja múlni az elődjeit. Az új hibrideknél sokféle fajtatulajdonságot figyelnek, és hogy az eladási listára kerüljön, felül kell múlnia a vállalati kísérletekben az előző hibrideket, de természetesen bizonyítania kell a konkurens vállalatokkal szembeni hibridek esetében is. Ráadásul az új hibrideknél nagy hangsúlyt fektetnek a becők erősségére, illetve annak a génnek a „beépítésére”, amely megakadályozza a legjelentősebb repcebetegségek terjedését.

Az, hogy a KWS idén nem hoz ilyen újdonságot, nem azt jelenti, hogy nincs is mit kínálnia. Az Umberto KWS ugyanis Európa-szerte a legjobb teljesítményű hibridnek számít. Az évközi stabilitásban ezt csak a Hybrirock múlja felül, az olajtartalomban a Gordon KWS, a fómával szembeni ellenálló képességben pedig a Cristiano KWS.

KWS

A KWS június eleji fajtabemutatója azonban nem ezen hibridek bemutatásával kezdődött Szőgyénben. Miután Ivan Dzubák mérnök, a cég ügyvezetője üdvözölte a szép számban összegyűlt mezőgazdászokat, Ing. Matúš Javor termékmenedzser a hibridek bemutatását a Feliciano KWS-szel kezdte, amelyet tavaly az Európai Unió listáján elismertek új hibridként. Az „egészség bajnokának” is elnevezett hibridet jelenleg tesztelik hazai körülmények közt. A megtisztelő jelzőt azzal érdemelte ki, hogy kiváló genetikai TuYV ellenálló képességgel és az RlmS fóma rezisztenciával is rendelkezik. Ezt azért is jelentős megemlíteni, mert ez a gén a betegségekkel szembeni ellenálló képesség egy magasabb fokát biztosítja a repcének, ellenálló nemcsak a fómával, hanem a vírusokkal szemben is. A hibridet egyébként erőteljes őszi és tavaszi fejlődési erély jellemzi, ez utóbbi segít a repce kártevőkkel szembeni védekezésében. Magas terméshozam jellemzi. Vethető ott is, ahol korábban a fóma okozott gondot, vagy számolni lehet a betegség kialakulásának veszélyével.

A Cristiano KWS hibridről Matúš Javor elmondta, rendelkezik az RLM7 génnel, amely biztosítja a fómával szembeni ellenálló képességet. Ellenállóságának bizonyítéka a 2016-os és 2017-es év, amikor is a kísérletekből győztesen került ki a fómával szembeni ellenálló képesség vizsgálatakor. Az Umberto ikertestvérének is nevezett hibrid erős becőkkel rendelkezik, így nem peregnek ki idő előtt a magvak. A KWS kínálatában egyébként ez tűri legjobban a fagyot. Az egyébként magas növésű hibridnek nemcsak a szem, hanem az olajhozama is nagyon magas.

A következő a sorban a Hybrirock volt, a Cristianóhoz viszonyítva ez egy későbbi hibrid, amely a jól igazodik a melegebb éghajlati viszonyokhoz, és jól reagál a kisebb vetéssűrűségre is. Évek óta megbízható választásnak minősül, tulajdonképpen 2014 óta biztos pontot képez a KWS kínálatában, ugyanis a hozamokat illetően azóta is minden évben felülmúlja az átlagtermést. A KWS területi képviselője, Kovács Tamás még hozzátette, Magyarországon az elmúlt három évben piacvezető hibrid volt, most a Hybrirockot az Umberto előzte meg.

Ha már az Umbertóról esett szó, azt kell tudni róla, hogy a KWS kínálatában a legtermékenyebb fajtának számít. A 2019-es kísérletekben az első helyet foglalta el a hozamok alakulását tekintve, és az sem mellékes, hogy az első és a második hely között a különbség 206 kg/ha volt. Ezt a hozambeli különbséget nehéz lesz felülmúlni bármely hibridnek. Magyarországon az Umbertót választották a kontrollhibridnek – tudtuk meg Kovács Tamástól a bemutatón. Szlovákiában a 2016-os, 2017-es, 2018-as és 2019-es, egymástól nagyon eltérő évjáratban a legjobb teljesítményű hibrid címet is elnyerte. Tavaly az A szortimens győztese lett, amit eddig még nem sikerült egyetlen hibridnek sem elnyernie Szlovákiában. Rendelkezik az RLM7, és az RLM3 génnel is. Jó genetikai állománya megakadályozza a becők idő előtti felrepedezését még a kedvezőtlen időjárási körülmények közt is. Ez a közepesen kései, magas növésű hibrid nemcsak a szemtermésben, hanem az olajtermésben is bővelkedik.

KWS 2

Szőgyénben bemutatkozott még a Gordon KWS is, amely hozampotenciáljával a 2015-ös kritikus évben írta be magát a történelembe, amikor a B szortimensben a legjobb teljesítményű hibrid címet kapta, 2018-ban pedig az A szortimensben az ötödik legjobban teljesítő hibrid helyét foglalta el. Rendelkezik az RLM 7 génnel, valamint erős becőkkel. Bár nem ez a legmagasabb hozamú hibrid, ez rendelkezik a legmagasabb olajtartalommal a KWS kínálatában a többi hibriddel összehasonlítva.

(czm)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Hegyéte

Vélemények ütköztek a hegyétei ipari park ügyében

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.