Agro

Nehéz a zeller termesztése, de tavaly megérte

Komárom | Zöldségtermesztéssel kevesen foglalkoznak Szlovákiában. Nem véletlen, hiszen ez sokkal nagyobb odafigyelést igényel, mint a nagy területen termesztett mezőgazdasági növények termesztése. A zöldségtermesztés viszont nagyon is érdekes színfoltját képezi a hazai mezőgazdasági termelésnek.
Czigler Mónika

2019. február 12. 14:28

Az ágazat egyik szakemberét, Hájas László zöldségvetőmag-forgalmazót, a BASF Nunhems Vegetable Seeds szlovákiai képviselőjét kérdeztük a zeller termesztésével kapcsolatban, illetve arról, hogy a cégen belüli változások hogyan érintik a szlovákiai zöldségtermesztőket.

Az ön által Szlovákiában képviselt cégnél tavaly tulajdonosváltás történt, hogyan érinti ez a zöldségtermelőket?

Tavaly augusztusban a Nunhems Vegetable Seeds a BASF tulajdonába került, de ez semmilyen módon nem befolyásolta ügyfeleinket, hiszen a vetőmaghoz ugyanazon területi képviselőkön keresztül juthattak hozzá a gazdák.

Milyen előnyökkel jár a változás?

A BASF egy multinacionális agrárvállalat, amely a vetőmagtól a növény- és talajvédelmen keresztül a digitális megoldásokig biztos hátteret nyújt a gazdáknak, amit én egyértelműen pozitívumként értékelek.

Változott a portfólió?

A kínálatban továbbra is megtalálhatók a legkedveltebb sárgarépa-, zöldség-, zeller-, dinnye-, paradicsom-, paprika-, uborka-, káposzta-, saláta-, retek- és hagymavetőmagok. Vannak új fajták, amelyeket most tesztelünk hazai körülmények közt is.

A legutóbbi bemutatón, Csilizradványon a zellerfajták népszerűsítésére fókuszáltak. Nehéz ágazat a zellertermesztés?

Valóban nem egyszerű növénykultúra a zeller, mert nagyon hosszú ideig tart a termesztése. A palántanevelés már januárban megkezdődik, de csak októberben kerül le a földekről. Itt szeretném megjegyezni, hogy a pillírozott vetőmagot viszont elég csak februárban vetni. A talaj előkészítése nagyobb odafigyelést igényel, és biztosítani kell az öntözést is. Tudatosítani kell azonban, hogy a zeller a túlöntözésre és a vízhiányra is nagyon érzékeny. Igényes a tápanyagra is, és rosszul tűri a könnyű talajokon a gyors fölmelegedést, valamint az éjszakai nagy melegeket is. Viszont talán épp a tavalyi nehéz évnek is köszönhető, hogy nagyon jó felvásárlási ára volt a zellernek.

Említette a pillírozást, milyen előnyt biztosít a Prestinun pillírozott vetőmag a zellernél?

A zellernek természeténél fogva apró magvai és lassú csírázása van. A narancsszínű pillírozási forma a Nunhems vetőmagok jellemzője. Ez egy előcsíráztatott és bevonattal ellátott vetőmag, amelyet könnyebb és pontosabb vetni, az előcsíráztatásnak köszönhetően sokkal gyorsabban kikel, már 10 nap elteltével, mint a csupasz vetőmag, amelynek a kelése akár 20 napba is beletelik. De nemcsak a kelés gyorsabb, hanem a palánták fejlődése is egyöntetűbb. Bár ez a vetőmag drágább, de szinte százszázalékos kelést biztosít, ezért mintegy 15 százalékkal kevesebb vethető belőle.

Czigler Mónika

A szerző felvétele

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Az SNS támogatja az előrehozott választásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?