Agro

Nagyban folyik a csomózott sárgarépa betakarítása

Május végén, június elején megkezdték a hazai zöldségtermelő gazdaságok a csomózott sárgarépa betakarítását. A szárazság mellett a sárgarépa-termesztőknek idén a legnagyobb problémájuk a levéltetvekkel gyűlt meg.
Czigler Mónika

2020. július 21. 10:45

Both Árpád

A világ sárgarépa-termelésének kétharmadát nyolc ország, Kína, Oroszország, Üzbegisztán, Brazília, Mexikó, India, Ausztrália és Lengyelország állítja elő. Európa déli térségeiben mind kisebb hektárszámon foglalnak helyet a gyökérzöldségek. Bár ez az ágazat az elmúlt években háttérbe szorult Szlovákiában, ma már itthon is vannak olyan termelők, akik majdnem egész évben biztosítani tudják a hazai sárgarépa-ellátást, és vetekszenek a nyugati gazdaságokkal.

Az új hazai sárgarépa már kapható a boltok polcain. Az üzletláncok komoly követelményeket támasztanak a termékekkel szemben, ez alól nem kivétel a sárgarépa sem. Fontos követelmény a nagybani beszállítás, az egyöntetű, rövid méret, a tompa vég, a szép narancssárga, fényes, sima felület, és a finom íz, illetve például az is, hogy a gyökérnyak ne legyen zöld színű. A termesztő számára pedig az is fontos, hogy ne törjön könnyen a répatest a felszedéskor. Ennek alapján állította össze a fajtakínálatát Both Árpád csilizpatasi zöldségtermelő is, aki a fajták legnagyobb részét Hájas Lászlótól szerzi be, aki a BASF Vegetable Seeds, Nunhems Hungary Kft. szlovákiai képviselője. Tőlük négy fajtát is vásárol, az Elegance F1, Romance F1, Brilliance F1, illetve a Laguna F1 nyerte el a tetszésüket.

A sárgarépa esetében több fázisban kerül sor a betakarításra. Jelenleg még a csomózott gyökérzöldséget szedik fel a földekről, később a kilós mosott-csomagolt sárgarépa kerül a piacra, végezetül pedig „ömlesztve” juthatnak hozzá a vásárlók a gyökérzöldséghez.

A termesztőket az időjárás szeszélyessége nagy kihívások elé állítja. A legproblematikusabb kérdés a vízellátás. Korszerű öntözőberendezések nélkül nálunk elképzelhetetlen a gyökérzöldség-termesztés. Mindezt alátámasztja Both Árpád sárgarépa-termesztő is. Szakemberek szerint az öntözőberendezés megtervezésénél fontos az egyenletes víz- és tápanyag-kijuttatás, és a hozamszabályzós szórófejek használata. Oda kell figyelni arra is, hogy az öntözendő területen minél kevesebb gerincvezeték húzódjon, továbbá a vízintenzitás kontrolljára is, hogy megelőzzük a talaj kicserepesedését. Fontos, hogy a telepítés gyors és könnyű legyen, a működtetés pedig minél kevesebb energiát emésszen fel.

Az időjárási, a gyomirtási, valamint más egyéb növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kihívások is befolyásolják az eladható éves hazai sárgarépa-mennyiséget. A Both családi vállalkozás bakhátas termesztést folytat, a bakhátas termesztés esetén a sárgarépa rizoktóniás betegsége előfordulásával alig kell számolni. E termesztési mód a nyüvő rendszerű betakarítást is megkönnyíti azáltal, hogy a gyökértesten sérülés, zúzódás alig jelentkezik, így a tárolhatóság is jobb lesz. A gyomirtást csak a sorok közt végzik, tehát a sárgarépa nem kerül kapcsolatba a gyomirtó szerekkel.

Idén alaposan meggyűlt az ő bajuk is a levéltetvekkel, a betegségek közül az alternária, cerkospórás levélfoltosság ütötte fel a fejét. A sárgarépában egyébként a sárgarépa-fúrómoly és a sávosnyakú cincér okoz károkat a répatestbe fúrt járatával. Egyre gyakrabban kell számolni a szabadföldi gubacs-fonálféreg megjelenésével és kártételével is.

A mezei pocok a tenyészidő második felében a sárgarépagyökér talajból kiálló végének megrágásával súlyos károk előidézője lehet. A vásárló, illetve az áruházlánc viszont nem igazán elnéző, csakis a hibátlan, egészséges terméket keresi. Both Árpád viszont nem panaszkodik, véleménye szerint kellő odafigyeléssel, illetve a minőségi áru megtermelésével meg lehet találni a közös nevezőt az áruházláncokkal is. Jelenleg raktárak és hűtőhelyiségek építésén fáradoznak, hogy megfelelő módon tudjanak nagyobb mennyiséget raktározni. „Elvből” nem pályáznak, a nyereséget visszaforgatják a termelésbe, hogy még jobb terméket tudjanak előállítani. Ennek ellenére folyamatosan tudják korszerűsíteni a gépparkot. A növénytermesztés módját, ezen belül is például a vegyszerhasználatot itt a Global G.A.P. nemzetközi bíráló bizottság végzi, amely Both Árpád elmondása szerint még az ÚKSÚP normáit is felülmúlja. Az eredmény pedig a legtöbb esetben átlagon felüli.

-er-

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.