Agro

KUHN PERFORMER - megműveli a talajt extrém körülmények közt is

Az Agroservis egy olyan kultivátort kínál, amely nem hiányozhat a gépparkjából. És ez túlzás nélkül állítható. A KUHN PERFORMER ugyanis tárcsás és kapás kombinációban optimális talajművelést biztosít.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. augusztus 3. 11:56

kuhn

Ennek a megoldásnak is köszönhető, hogy legalább két gépet képes helyettesíteni, ami a magas üzemanyagárak miatt óriási előnyt biztosít. A KUHN PERFORMER az egyik legjobb gép, amit a francia gyártótól kaphat. A PERFORMER-t kombinált tárcsás és kapás kultivátornak tervezték, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a talaj felszíne alatt dolgozzon kiváló eredménnyel. Ezenkívül a PERFORMER képes alkalmazkodni a mélyműveléshez és a két művelési szint közötti bármilyen beállításhoz, és egyetlen menetben elérheti a kívánt eredményt.

JD0

Erről az egyedülálló kultivátorról beszélgettünk a Szímői Mezőgazdasági Szövetkezet alelnökével és egyben gépészével, Patrik Bork mérnökkel, akinek köszönhetően a PERMORMER három éve foglalkozik talajmegmunkálással az Érsekújvári járásban.

Röviden elmondaná, hogy mivel foglalkozik a szövetkezet?

A szímői szövetkezet 2150 ha földterületet kezel. Jelenleg csak növénytermesztéssel foglalkozunk, bár régebben állataink is voltak. Azonban sok szlovákiai céghez hasonlóan nekünk is fel kellett számolnunk az állattenyésztést, mivel az veszteséges volt. Jelenleg főként szójabab, napraforgó, kukorica és búza termesztésével foglalkozunk. Ezenkívül van még gyümölcsösünk, őszibarackot termesztünk és pincészetet működtetünk.

JD1

Hogyan birkóznak meg az idei óriási szárazsággal? A technikának és az embereiknek köszönhetően képesek a kialakult helyzetet oldani?

Területünkön általában nagyon kevés a csapadék. Idén május végéig szinte semmi sem esett, ezért öntözni kellett. És jelenleg ismét hatalmas szárazság van. Azonban ezen időjárási hatások nélkül is nagyon nehéz talajviszonyok vannak a kataszterünkben. Az évek során kipróbálható gépek száma nem tudott úgy működni nálunk, hogy elégedettek legyünk velük. Ha egy munkaeszköz nálunk legalább 80%-on dolgozik, akkor kijelenthetjük, hogy normál körülmények között száz százalékosan működik.

Ezek múltbeli talajművelési hibák, vagy tényleg a talajban van a probléma?

Korábban voltak olyan évek, amikor a teljes területünkből akár 900 hektár is víz alatt volt. Ezért kell a talajt úgy megművelnünk, ahogyan ma tesszük. Néhány parcellán, ha hatos ekével szántunk, egy ilyen ekét alig bír elhúzni egy 370 lóerős traktor. Ilyen körülmények között szántáskor normál esetben elérjük az 50 liter/hektár gázolaj-fogyasztást. Így a gépeinket nagyon leterheljük.

JD3

Az ilyen körülmények között végzett munka minden függesztett technika számára rémálom. Hogyan készíti elő a talajt a növények vetése előtt?

Az Agroservis-szel az 1990-es évek óta működünk együtt. Szinte minden traktorunk John Deere márkájú. A mi körülményeink között több gépet is ki kell próbálnunk, és így kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Így esett a választásunk három éve a KUHN PERFORMER 4000 kombinált kultivátorunkra, amely a legjobban illik nehéz körülményeinkhez, és erre támaszkodunk leginkább a talaj-előkészítés során.

JD5

Azt mondja, hogy a választás előtt szívesen teszteli a gépet a saját körülményei között. Hogyan jutott hozzá a PERFORMER kultivátorhoz?

Már korábban is volt gondunk a talaj-előkészítéssel, ezért kerestünk a piacon különböző gépeket, amelyek kiemelkednének a versenytársak közül. Különféle bemutató rendezvényeken is jártunk, ahol megtetszett egy hasonló gép, amit nálunk is kipróbáltunk. Viszont a biztonság kedvéért felhívtam az Agroservist is, hátha tud nekünk hasonlót ajánlani. Az Agroservisnek akkoriban volt egy bemutató kultivátora, a PERFORMER, amit a mi körülményeink között kipróbálhattunk. Meglepetésünkre még jobban is működött, mint a versenytárs kultivátora, amely vásárlását fontolgattuk, így azonnal megtartottuk.

JD4

Mi döntött a versenyben a PERFORMER javára?

Ha a PERFORMER kombinált kultivátort összehasonlítom egy versenytárs márka nagyon hasonló kultivátorával, akkor a kukorica utáni talaj-előkészítésben a fináléban nagy különbséget láttunk mindkét gép munkájának minőségét illetően. A talaj feldolgozása a PERFORMER után még olyan igényes körülmények között is, mint a miénk, kiváló minőségben zajlik. Itt, ha ősszel nem esik, nagy gondok vannak a talaj előkészítésével a vetéshez. A PERFORMER géppel viszont egy, maximum két menetben elő tudjuk azt készíteni. A gép felszereltsége szinte a lehető legmagasabb szinten volt és a gépek közötti árkülönbség gyakorlatilag elhanyagolható, de munkavégzésben jelentős volt a különbség.

JD6

Milyen volt a közös munka a kultivátorral az elmúlt három év alatt?

Ahogy már korábban is említettem, helyenként olyan nehéz körülményeink vannak, hogy ha 10 cm mélységig megmunkáljuk a talajt, akkor még egy 370 lóerős traktornak is bőven akad dolga, hogy a munkagépet mozgásba hozza. A talajviszonyoktól függően e kombinált kultivátor után közvetlenül is vethetünk, amit a gazdaságunkban is kipróbáltunk. A jó minőségű vetés előtti talaj-előkészítéshez azonban a mi körülményeink között általában nem elég egy menet. Előnye természetesen a gép könnyű kezelhetősége. Szinte mindent hidraulikusan állíthat be a vezérlővel a traktorfülkéből. Nagyon könnyű vele dolgozni, és ugyanolyan könnyű a beállítás is. Az összes szakaszt egymástól függetlenül beállíthatjuk. Dolgozhatunk csak tányérokkal, vagy csak késsel, és természetesen mindkettővel egyszerre. A görgők nyomását is beállíthatjuk úgy, hogy a henger munkája után ne maradjanak nyomok. A karbantartás gyakorlatilag nulla, mivel a gép karbantartást nem igénylő csapágyakkal van felszerelve. Nem lehet összehasonlítanom az előző gépünkkel a munkát!

JD7

Mennyire elégedett a szervizzel? Volt-e nagyobb probléma a gép hároméves használata alatt?

Elégedettek vagyunk a szolgáltatással, hiszen eddig a cég szervizesei minden meghibásodás esetén azonnal intézkedtek. Viszont most nem a PERFORMER kultivátorról beszélek, mert három évig gyakorlatilag semmi gondunk nem volt vele. A gépen csak a hagyományos kopó alkatrészeket cseréltük. Így elmondható, hogy több, mint elégedettek vagyunk a géppel, és pótolhatatlan segítőtársunk lett.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová és a NATO-tagállamok elnökei követelik, hogy Oroszország azonnal vonuljon ki az annektált ukrán területekről

hirman k

Hirman: Már dolgozik az EU a földgáz árának korlátozására vonatkozó javaslaton

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

Megbotlott Pellegrini nyelve: beszéde végén Smert mondott Hlas helyett

kadirov

Kadirov atomfegyverek bevetésére szólította fel Putyint

kamion k

Oroszország kitiltja az európai közúti fuvarozókat

pisztoly

Részeg rendőr lövöldözött Felsőszeliben, mert hangosan ugatott a szomszéd kutyája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.