Agro

Köztesnövényeit is elhozta a KWS

Nagyon sokan megálltak a KWS sátránál az udvardi mezőnapokon, volt is mivel büszkélkednie a cégnek. Összesen hat repcehibridet, cukorrépát, napraforgót, és köztesnövényeinek keverékét is sorba állította Udvardon.
Czigler Mónika

2019. július 22. 09:44

Kovács Tamás területi képviselő elmondta, hogy az összes repce közül az Umberto KWS mutatkozik a legszebbnek. „A gazdák ezt is keresik a leginkább, valószínűleg ez kerül idén az eladási listánk élére. Tavaly is sokan érdeklődtek iránta, ekkor kifogytunk a vetőmagból, és a hozzá hasonló társát, a Cristiano KWS-t kínáltuk helyette” – mondta.

Kovács Tamás szerint az idei évben a repcét nem károsították nagy mértékben a kártevők, most már nem is lesz túl sok dolga a gazdáknak, csak a megfelelő időben kijuttatni a deszikáló készítményeket, illetve a ragasztóanyagokat, hogy a becők idő előtt ne pattogjanak fel, és ne peregjenek ki. Hozzátette, a KWS repcéinek túlnyomó többsége rendelkezik olyan génnel, amely megfelelő ellenállóságot biztosít a becőknek a kipergéssel szemben.

A KWS képviselője mindhárom köztesnövény-keverékét vázolta. Az első olajretekből, mustárból, pohánkából, sárgarepcéből, napraforgóból, lóheréből, facéliából és bükkönyből áll. Ezt július-augusztus folyamán, az elővetemény betakarítása után érdemes vetni. Hosszú ideig takarja a földet, lehetővé teszi a foszfor jobb hozzáférését, leköti a légköri nitrogént, és gátat szab a gyomok terjedésének.

A másik keveréket főként a repce után ajánlott vetni, mert nincs olyan összetevője, amely lehetővé tenné a káposztafélék rákbetegségeinek tovább terjedését. Ez a keverék pohánkát, lóherét facéliát és bükkönyt tartalmaz. Segíti a biomasszában a tápanyagok elraktározását, július-augusztus folyamán vethető.

A harmadik keverék repcéből, olaszperjéből és rozsból áll. Ez a keverék az előzőkkel szemben nem fagy ki, tehát egész télen takarja a talajt. Repce- és gabonafélék után is ajánlott, augusztus-október folyamán vethető. Megakadályozza, hogy a tél folyamán elvesszen a talajból a tápanyag, gátat szab a gyomok terjedésének, segíti a tápanyag elraktározását a biomasszában.

Kovács Tamás még hozzátette, mindhárom vetőmagkeverék csökkenti a talajerózió veszélyét, a talaj jobb átszövését, illetve aktivizálja a talajban lévő mikroorganizmusokat. Az udvardi mezőnapokkal kapcsolatosan pedig elmondta, nagyon színvonalas rendezvény, amely nyugat-európai viszonylatban is megállná a helyét bárhol, ezért semmiképp sem hagynák ki a lehetőséget, hogy itt legyenek.

(cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?