Agro

Hogyan hat a TuYV a hozamokra?

Nem kell ahhoz túl széles portfólió, hogy a repcekínálat kielégítse a kor és a gazda minden igényét, elvárását. Ebben a szellemben tartotta meg a KWS Szőgyénben az idei repcebemutatóját, amelyen ismét érdekes információk hangzottak el.
Czigler Mónika

2021. július 29. 09:48

KWS

A KWS bemutatóira azért is érdemes ellátogatni, mert nemcsak a fajtabemutatókról, tehát az egyes fajták tulajdonságainak leírásáról szól, hanem a termesztéssel kapcsolatos értékes információkkal is gazdagodik a termelő. A június eleji eseményen a KWS részéről Kovács Tamás területi képviselő és Matúš Javor termékmenedzser gondoskodott arról, hogy ne egy hosszan tartó, unalmas előadást hallgassanak meg a résztvevők az egyes fajtákról, hanem a „kulisszatitkokról” is beszámoltak. Így például Matúš Javor elmondta, a piacon rengeteg fajta található, és manapság nagyon divatos a termelő TuYV-vírussal kapcsolatos riogatása, így sok vetőmag-forgalmazó az eladásnál épp az adott hibrid TuYV rezisztenciával szembeni ellenálló képességgel érvel, amikor a gazdát meg akarja győzni. Franciaországban a KWS több hibridet is tesztelt a TuYV-vírussal szembeni ellenállóságot tekintve. Mindeközben a KWS hibridjeit hasonlították össze konkurens, rezisztens fajtákkal magas és alacsony TuYV-fertőzöttségi nyomás mellett.

K1

A szakember szerint a kísérletekből az derül ki, hogy semmilyen korrelációt nem figyeltek meg a növényben található vírus és a szemhozam közt. „Mindeközben nem szabad elfelejteni, hogy az adott hibrid egészségi állapotát, illetve a környezeti tényezők hatását a növényre leginkább a hozam mutatja meg” – tette hozzá Matúš Javor. Leszögezte azt is, hogy a kísérletekben a KWS vírussal szembeni toleráns repcéje a magasan fertőzött területen is összehasonlítható a rezisztens fajták vírustartalmával. „Más szóval manapság nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kapcsolat lenne a vírussal megtámadott repce és az elért hozamok közt, hiszen a TuYV-vírussal szembeni génekkel nem rendelkező repce is ugyanolyan hozamokat képes produkálni, mint a vírussal szembeni génnel rendelkező repce. Érdekes tény az is, hogy a mérések során sosem volt olyan eset, amikor a növényben nulla tartalmú vírus lett volna” – mondta Matúš Javor. A szakember szerint épp ezért a KWS célja nem az, hogy hibridek tömegével árassza el a piacot, hanem az, hogy bár kevesebb, de a gyakorlati kísérletek elemzése alapján gondosan kiválasztott, kiváló mutatókkal rendelkező repcéket kínáljon.

Ezt pedig alátámasztotta a szőgyéni bemutató is, ahol felsorakoztatták a KWS legjavát, amelyek közt volt ugyan újdonság, viszont a korábbi fajták idei teljesítményét is szemrevételezhették a jelenlévők. Az egyik ilyen újdonság a Hillico, amely magas olajtartalmával emelkedik ki, és ennek fontosságára az előadók is figyelmeztettek. Nem elég ugyanis a magas szemhozam, a magas olajtartalomra is ügyelni kell. Ez a fajta jól helytáll a melegebb területeken is, ahol gondot okozhat az, hogy a magas hőmérséklet miatt az érés végső fázisában a szemek veszítenek olajtartalmukból. Ehhez még egy nagyon fontos tulajdonság párosul, mégpedig a becők ellenálló képessége a kipergéssel szemben. A Hillico a KWS portfóliójában az a hibrid, amelynek a becői a legerősebbek közé tartoznak. A bemutatóból megtudhattuk, hogy ennek a hibridnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a betakarításkori szemveszteség, amelyet az alacsony éjszakai hőmérséklet és a magas nappali hőmérséklet közötti ingadozás, ennek köszönhetően pedig a szemek kipergése okoz.

K2

A másik újdonság a Hostine, amely szintén magas hozamokkal és magas olajtartalommal rendelkezik. Ehhez hozzájárul még a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, konkrétan rendelkezik az RLM 7-génnel, amely a fómával szemben nyújt védelmet, és a TuYV-vírussal szembeni toleranciával. A becők sem hajlamosak az idő előtti felnyílásra.

A szőgyéni bemutatón a KWS szakemberei még egy újdonságot, az INITIO névre keresztelt technológiát is bemutatták. Az INITIO nem más, mint a KWS programja, amely a vetőmag kezelésére irányul. Erre azért van szükség, mert a repce termesztésére is egyre több negatív tényező hat, mégpedig a változó klímafeltételek, a betegségek és a kártevők sokkal erősebb nyomása, amelyek ellen a hatóanyagok hiányában nagyon nehéz a védekezés. Az egyes hibrideknek nemcsak magas hozamúnak, hanem ellenállónak is kell lenniük a stresszhatásokkal szemben. A KWS szakemberei elmondták, az idei szezontól már az INITIO-val kezelt vetőmagot fogják kínálni nemcsak a repcében, hanem a kukoricában is.

Kovács Tamás lapunk kérdésére elmondta, a repce nem szereti a forróságot, így az idei évszak kedvezett a fejlődésének. A csapadékból májusban nem volt hiány, viszont a nagyon alacsony hőmérséklet miatt a repcék idén alacsonyabbak, ami viszont a becők számára, illetve a hozamokra nem hat. „Nem jelentettek komolyabb problémát idén a betegségek, inkább a kártevőkkel volt gond, viszont a nagy forróság a végső stádiumban még jelenthet problémát. Nagy melegben az olajtartalom nem tud beépülni, és ha a tonnaszámot nézzük, még az 1 százalék olajtartalomnak is nagy jelentősége van. A felvásárló manapság nagyon odafigyel az olajtartalomra. Ezért fontos olyan hibridet választani, amelynél nemcsak a hozam, de az olajtartalom is magas” – mondta a szakember.

A bemutatón a KWS területi képviselője a többi hibrid bemutatása és a régióban való teljesítőképessége mellett kitért a még mindig „csodálatosnak” nevezett Umberto hozamaira, amely Magyarországon a legeladottabb hibrid, és rendelkezik az RLM 3- és RLM 7-génekkel. Valamint szó esett a Feliciáno fómával szembeni ellenálló képességéről is. Hozzátette, hogy azokon a területeken, ahol nagy a fómás fertőzés veszélye, ajánlatos kipróbálni ezt a hibridet, hogy meggyőződjünk a betegséggel szembeni ellenálló képességéről.

A szőgyéni bemutatót az AM-AGRO vegyszer- és a Šupa mezőgazdasági gépforgalmazó vállalattal közösen szervezte meg a KWS. A Šupa a Kubota traktorokat különböző „lóerőben” vonultatta fel. 

K3

Az AM-AGRO vállalat képviseletében Svoren Pál vázolta a repcében alkalmazott vegyszeres kezeléseket. De kitért azokra a negatív hatásokra is, amelyek idén a repcét károsították. Ilyen volt főként a tavaszi alacsony hőmérséklet. „Azt már tudjuk, hogy az időjárás minden évben tartalmaz meglepetést a gazda számára. Ez idén sem volt másképp, hiszen március 21-én Kisgyarmaton -10 °C-t mértünk. Június elsején pedig hajnalban mindössze 4,2 °C-t mutatott a meteoállomásunk” – mondta. A KWS képviselőinek előadásra rákapcsolódva a vetőmag kezelésével kapcsolatban elmondta, fontos a vetés, de nagyon fontos a növényvédelem is. Ebben elsődleges szerepe van a repce gyommentes környezetének kialakítására, de nagyon fontos a kórokozók elleni preventív védekezés is, mint például a repcefóma, szklerotínia, alternária és egyéb betegségek. Kitért a repce helyes fejlődésének ösztönzésére is, amelyben nagy szerepe van a nitrofenolát alapú Asahi SL növényi stimulátor alkalmazásának. Majd végezetül humorosan megjegyezte, hogy bár a vetőmag-nemesítő cégek azzal, hogy olyan hibrideket nemesítenek, amelyek ellenállóak a kipergéssel szemben, negatívan befolyásolják a vegyszerforgalmazó vállalatok kereskedelmét, azért érdemes megfontolni a ragasztóanyagok alkalmazását, hogy a veszteségeket, amit a becők idő előtti felnyílása okoz, még biztosabban elkerüljük. Természetesen a gyomirtók, gombaölők és rovarölők, illetve stimulációs anyagok mellett az ilyen készítmények is megtalálhatók az AM-AGRO kínálatában.

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Roman Mikulec

Vélhetően ma szavaznak Mikulec leváltásáról

Kassa Ferenc pápa

Szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására

koronavírus-vakcina

A szegényebb országok lakói még mindig az első koronavírus-oltásra várnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.